Kuskit hivuttavat autojaan sentti sentiltä kohti risteyksiä Espoon Westendissä, sillä alueella on niin järeitä aitoja, ettei kulmien taakse näe ratista - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Kuskit hivuttavat autojaan sentti sentiltä kohti risteyksiä Espoon Westendissä, sillä alueella on niin järeitä aitoja, ettei kulmien taakse näe ratista

Westendissä on vuosikymmeniä vanhoja yksityisiä aitoja, jotka poikkeavat tonttirajoista ja haittaavat näkyvyyttä risteyksissä.

Osa aidoista ulottuu kaupungin maille Westendissä. Kuva on lukijan ottama.­

20.10. 13:06

Espoon Westendissä on risteyksiä, joissa näkyvyys on käytännössä olematon.

Näkyvyyttä haittaavat vanhat aidat, jotka ulottuvat joissain paikoissa tonttirajojen ulkopuolelle.

”Se on todella vaarallista, kun stop-merkin kohdalta ei näe mitään. Eli vaikka auton pysäyttää stop-merkin kohdalle, joutuu sen jälkeen autoa valuttamaan eteenpäin ennen kuin risteykseen kunnolla näkee. Siinä voi vain toivoa, ettei aja kenenkään päälle”, sanoo alueella asuva Henri Turunen.

”On stressaavaa, että aina kun lähtee kotoa autolla, joutuu ajamaan risteyksistä, joissa näkyvyys on todella huono.”

Stop-merkin kohdalta ei näe kunnolla risteysaluetta. Kuva on lukijan ottama.­

Aidat rajaavat yksityisiä tontteja, mutta ne ovat osittain kaupungin mailla. Tonttikartasta näkee, että monien risteysten kohdalla tonttien viralliset rajat kulkevat viistossa. Jostain syystä aidat on kuitenkin aikoinaan rakennettu suorakulman mukaisesti.

Jos aidat noudattelisivat tonttirajoja, ei Turusen mielestä ongelmaa olisi.

”Uudempien talojen kohdalla aidat on tehty oikein ja niissä näkyvyys on hyvä. Ongelma koskee vanhoja aitoja, jotka ovat lähes kaksi metriä korkeita umpiaitoja. Niiden läpi ei näe mitään.”

Osa aidoista on rakennettu niin, että ne noudattavat tontin virallisia rajoja. Kun aita on rakennettu tontin rajojen mukaisesti viistoon, myös näkyvyys risteyksessä on parempi. Kuva on lukijan ottama.­

Turunen on ollut näkyvyyttä haittaavista aidoista yhteydessä Espoon kaupunkiin ensimmäisen kerran noin vuosi sitten. Kaupungilta on lähtenyt tonttien omistajille kirje, jossa on kehotettu tarkistamaan, että aidat pysyvät oman tontin rajojen sisäpuolella.

”Nämä aidat ovat erittäin vanhoja. Ne ovat olleet siellä varmasti 40–50 vuotta. Osalla tonteista on vanhoja lupapapereita, joten tässä selvittelyssä menee aikansa”, sanoo tiemestari Ari Aho Espoon kaupungilta.

Mikäli yksityisellä maalla on pensaita tai puiden oksia, jotka haittaavat liikennettä, antaa kaupunki yleensä maanomistajalle kaksi viikkoa aikaa raivata tien varren. Jos mitään ei sinä aikana tapahdu, käy kaupunki poistamassa liikennettä haittaavat puiden oksat ja pensaat.

”Kaupunki ei yhtäkkiä lähde tällaisia aitoja poistamaan, varsinkin kun niiden historiasta ei ole sen tarkempaa tietoa. Asia on selvityksessä”, Aho sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?