”Tasavallan pahin hirvisuora” pelotti kuskeja Espoossa – Kolmoskehän takana alkoi tie, jossa oli vuosikymmeniä villin lännen meininki - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

”Tasavallan pahin hirvisuora” pelotti kuskeja Espoossa – Kolmoskehän takana alkoi tie, jossa oli vuosikymmeniä villin lännen meininki

Nykyisellä Turunväylällä sijainnut Histan suora houkutteli aikanaan tielle niin hirviä kuin kaahareitakin. Kerro HS:lle muistosi pahamaineisesta pätkästä.

Histan suoraan liittyvissä uutisissa kerrottiin useimmiten joko hirvikolareista tai parannussuunnitelmista. Kuva 1980-luvulta.­

14.10. 12:36

Poliisi sanoo melko suoraan, että noin kuuden kilometrin matkalla Kehä kolmosen ja Turun tien risteyksestä maalle päin on henki höllässä”, kirjoitettiin Ilta-Sanomissa kesällä 1988.

Espoon poliisi on vakuuttunut, että sen alueelta löytyy tasavallan pahin hirvisuora. Se lyö kevyesti laudalta jopa Pohjois-Pohjanmaan hirvitiet.”

Espoon Histan paikkeilla kannatti tosiaan keventää kaasujalkaa. Suomen ensimmäisen moottoritien osuus Espoon Ämmässuon pohjoispuolella, Histasta kohti Kirkkonummea, oli tunnettu etenkin kolareistaan.

Hieman alle kahden kilometrin mittaisella tienpätkällä sattui vuosien mittaan useita hirvikolareita ja niitä pelättiin jo ennen moottoritien valmistumista.

Esimerkiksi elokuussa 1958 Turkuun päin matkalla ollut autoilija törmäsi hirveen. Auto kärsi vain peltivaurioita, mutta tien yli juossut hirvi todettiin kuolleeksi jo onnettomuuspaikalla ja kuljetettiin lihanjalostuslaitokselle.

Synkempiäkin tapauksia löytyy. Vanhoissa lehtijutuissa kerrotaan esimerkiksi syyskuisena lauantai-iltana vuonna 1996 sattuneesta onnettomuudesta, jossa auto törmäsi täyskasvuiseen hirveen. Onnettomuudessa kuoli kaksi ihmistä.

Tienkäyttäjien onneksi vuonna 1997 koittivat turvallisemmat ajat: tielle rakennettaisiin riista-aita.

Reilun kahdeksan kilometrin matkalle tien molemmin puolin rakennettava aita vähensi onnettomuuksia, vaikka hirviä toki eksyi tielle silloin tällöin aidoista huolimatta.

Siltarummun maalaus kertoi onnettomuustilastot vuonna 1988.­

Hirvieläinten määrä ja tien olosuhteet tekivät reitistä onnettomuuksille alttiin. Vanhalla, 1960-luvulla valmistuneella tiellä ei ollut valoja tai kaistojen välisiä aitoja.

Oman lisänsä toi Histan suora, joka houkutteli monia painamaan kaasua vähän kovempaa kuin oli turvallista. Joidenkin lähteiden mukaan suoralla pidettiin jopa kiihdytyskisoja.

Enää Histan kohdalla ei ainakaan kisata. Tieltä löytyvät niin kaistojen väliset aidat, valot kuin muutkin mukavuudet.

Kiihdytitkö kilpaa Histan suoralla tai olitko vähällä törmätä hirvieläimeen? Kerro meille tiemuistoistasi sähköpostitse osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?