Espoolaiseen risteykseen ilmestyi taas omatekoinen liikennemerkki – Asukkaat ja kaupunki hämillään: Mikä ihme on tekijän motiivi? - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Espoolaiseen risteykseen ilmestyi taas omatekoinen liikennemerkki – Asukkaat ja kaupunki hämillään: Mikä ihme on tekijän motiivi?

Viime talvena Järvenperään ilmestyi monien asukkaiden toivoma kärkikolmio. Ilo loppui lyhyeen, sillä kaupunki poisti merkin. Nyt liikennemerkkien väkertäjä iski uudelleen, tällä kertaa järeämmällä merkillä.

Stop-merkki oli vanhan ja kuluneen näköinen, mutta täytti kaikki standardit, kertoo Espoon kaupungin liikenteenhallintapäällikkö.­

8.10. 13:53

Viime viikonloppuna Espoon Järvenperän Isojärventien päätyyn pystytettiin stop-merkki.

Siinä ei sinällään ole mitään kummallista. Koska merkki ilmestyi kuitenkin Järvenperään, paikallisten epäilyt heräsivät.

Samalle espoolaiselle kadulle oli nimittäin aiemmin ilmestynyt liikennemerkki, jota ei ollut asentanut kaupunki.

Lue lisää: Joku pystytti oman liikennemerkin espoolaiseen risteykseen – Kaupunki ihmettelee, kuka viitsi väsätä kärkikolmion kotioloissa

Viime talvena Isonjärventien päätyyn ilmestyi kärkikolmio.

Aiemmin kaupunki oli kieltäytynyt laittamasta risteykseen kärkikolmiota. Siksi asukkaat hämmästyivät merkistä.

Kaupunki hämmästyi yhtä lailla. Merkki ei ollut sen asentama. Se poistettiin, eikä risteyksessä ole sen jälkeen ollut merkkiä.

Kunnes viime lauantain vastaisena yönä Isonjärventien päätyyn ilmestyi stop-merkki. Lisäksi sen alle tuli liikennejärjestelyiden muuttumisesta kertova merkki.

Lähialueelle ilmestyi viikonloppuna myös kaksi muuta merkkiä, joissa kerrottiin niin ikään liikennejärjestelyiden muuttuneen. Ne sijaitsivat Tallimestarintien ja Puutarhurintien risteyksessä ja Puutarhurintien päässä.

Asukkaat ilmoittivat liikennemerkeistä kaupungille, ja vastaus oli sama kuin talvella: ”Liikennemerkit eivät ole kaupungin asettamia ja ne tullaan poistamaan ensi tilassa.”

Kaupunki poisti ne heti maanantaina, kertoo Espoon kaupungin liikenteenhallintapäällikkö Antti Savolainen.

Merkkien asentaja ei paljastanut talvella, eikä kaupungilla nytkään ole Savolaisen mukaan käsitystä tekijän henkilöllisyydestä.

”Meille tullessaan kuntalaispalautteessa on arvailtu, että kyseessä on joku alueen asukas”, sanoo Savolainen.

Varsinkin stop-merkki näyttää kulahtaneelta, mutta Savolaisen mukaan merkit näyttävät aidoilta ja täyttävät kaikki standardit.

Tallimestarintien ja Puutarhurintien risteykseen ilmestyi viikonloppuna liikennemerkki, jossa ilmoitettiin väistämisvelvollisuuden muuttuneen. Espoon kaupunki poisti merkin.­

”Periaatteessa kuka tahansa yksityishenkilö pystyy tuollaisia tilaamaan virallisilta liikennemerkki­toimittajilta.”

Savolainen ei lähde spekuloimaan liikennemerkkiasentajan syitä toimintaansa.

Tekijän toiminta pelottaa alueen asukkaita.

”Kyllä vähän epäilyttää, että millainen henkilö on kyseessä, kun tämä on jo toinen kerta”, sanoo HS Espoon tavoittama Järvenperässä asuva nainen.

Hän ei halua nimeään julki, koska pelkää turvallisuutensa puolesta.

Naista hämmentää, että nyt kolmiota tilalle tuli vakavamman viestin lähettävä stop-merkki.

”Usein siitä kulkiessani risteys on aivan hiljainen. Siinä ajetaan muutenkin hyvin hitaasti.”

Alueella on nopeusrajoituksena 30 kilometriä tunnissa.

Vaikka mahdollisesti sama ihminen on asentanut nyt toistamiseen omatoimisesti merkkejä, kaupungin päätöksiin sillä ei ole vaikutusta. Sen lisäksi, että alueella saa ajaa hitaasti, siinä risteää kaksi tonttikatua, ja pääsääntöisesti sellaisessa tilanteessa risteykset ovat keskenään tasa-arvoisia.

”Emme ole muuttamassa risteyksien väistämisvelvollisuuksia tai laittamassa sinne jotain lisämerkkejä”, toteaa liikenteenhallintapäällikkö Savolainen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?