Työttömäksi jäänyt Jukka Paukku soitti Espoon kaupungille, että antakaa mikä tahansa ravintolatila – Vapaana oli vain tuntematon helmi ja nyt sinne virtaa asiakkaita - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Työttömäksi jäänyt Jukka Paukku soitti Espoon kaupungille, että antakaa mikä tahansa ravintolatila – Vapaana oli vain tuntematon helmi ja nyt sinne virtaa asiakkaita

Kun Jukka Paukun työt loppuivat maaliskuussa, olo oli hetken epätoivoinen. Nyt Puolarmaarin kahvila on saanut uuden elämän ja Paukku tekee taas ympäripyöreää työpäivää.

Jukka Paukku­

14.9. 9:11

Ensimmäisen kerran kahvilayrittäjä Jukka Paukku laittoi ruokaa lapsena.

Äiti oli vuorotöissä, isä usein työmatkoilla. Paukulla ja hänen kuudella sisaruksellaan oli kuitenkin nälkä. Ruokaa oli saatava.

Paukku tarttui kauhaan. Hän harjoitteli valmistamaan nakkikastiketta, sitten perunamuhennosta.

”Äiti oli hyvä laittamaan ruokaa ja opetti minua. Olen aina tykännyt ruuanlaitosta”, hän sanoo nyt, vuosikymmeniä myöhemmin.

Tänäkin aamuna Paukku herää kello viisi. Kuudelta hän on tukun pihassa, siitä matka jatkuu ravintolaan tekemään ruokaa.

”Tämä on elämäntapa”, Paukku sanoo.

Yhdeksän aikoihin Paukku saapuu Puolarmaariin. Hän siivoaa, viimeistelee lounasruuan ja asettelee kaiken paikalleen.

”Olemme saaneet hyvää palautetta ruuasta. Hyvin on simppeleillä keinoilla saatu kahvilatoiminta käyntiin”, Paukku iloitsee.­

Kymmeneltä kahvilan ovet aukeavat.

Ohi suhahtelee pyöräilijöitä, ja viereisellä ulkokuntosalilla ähkitään laitteiden kanssa. Ympärillä on niittyjä ja rehevää sekametsää.

Puolarmaarin ulkoilualue Espoon keskuspuiston kainalossa on monelle vielä tuntematon helmi.

Keskellä ulkoilualuetta sijaitsee Paukun kahvila.

Kahvila on toistaiseksi auki arkisin kymmenestä kahdeksaan, viikonloppuisin kahvila sulkeutuu kello kuusi.­

Tämä artikkeli ei ole koronajuttu, mutta sitä aihetta on pakko sivuta. Nimittäin ilman koronavirusta Paukku ei olisi nyt Puolarmaarissa.

Vielä talvella Paukku pyöritti henkilöstöravintolaa Vantaan Petikossa. Takana oli jo vuosikymmenten työ erilaisissa ravintola-alan tehtävissä, yrittäjänä ja työntekijänä.

Sitten pandemia puhkesi. Petikossa työntekijät siirtyivät etätöihin ja lopulta maaliskuun puolessa välissä Paukulle ilmoitettiin, että koko paikka suljetaan.

”Leipä loppui saman tien. Olin kotona muutaman kuukauden ja mietin, että mitä teen”, Paukku kertoo.

Espoolainen Jukka Paukku täytti 66 vuotta kesällä.

Jukka Paukku avasi Puolarmaariin kahvilan juhannuksen jälkeen.­

Paukku voisi olla jo eläkkeellä, mutta hän ei ole sohvalla makoilevaa tyyppiä.

”Otin Espoon kaupunkiin yhteyttä, että onko mitään uimahallin kahvilaa tai muuta sellaista vapaana. Kaikki muut paikat olivat varattuja, paitsi Puolarmaarin kahvila. Tänne tulin”, kertoo Paukku.

Kahvila oli ollut tyhjänä viime syksystä saakka. Paukku siivosi ja laittoi paikkaa kuntoon. Piti ostaa uusi rasvakeitin ja suurempi uuni.

Puolarmaarin kahvila avasi juhannuksen jälkeen.

”Yllättävän hyvin on lähtenyt käyntiin”, Paukku kertoo.

Kahvilatoiminnan lisäksi Paukku pyörittää catering-palvelua.

Catering-yritys valmistaa ruokaa lukuisille urheiluseuroille, muun muassa HIFK:lle, Espoon Palloseuralle ja FC Hongalle.

Espoon kaupunki on viime aikoina kehittänyt Puolarmaarin ulkoilualuetta kahvilan ympärillä. Kulman taakse valmistuivat äskettäin uusi koripallokenttä, salibandykaukalo sekä rata BMX-pyöräilijöille ja skeittaajille. Samassa paikassa on talvella yleisöluistelua.

Vierestä alkaa suosittu frisbeegolf-rata. Keskuspuiston polut ja hiihtoladut lähtevät lähes pihasta.

Suosittu frisbeegolfrata lähtee Puolarmaarista.­

Paukun kahvilaan ovatkin löytäneet erityisesti kuntoilijat ja lähialueen asukkaat.

”Tarjoan lounaaksi suomalaista kotiruokaa kansainvälisellä vivahteella”, Paukku kertoo.

Jukka Paukulla on paljon kokemusta ravintolatoiminnasta pääkaupunkiseudulla. Mikä alalla on muuttunut vuosien aikana?

Paukun mukaan itse ruoka on muuttunut eniten. Nykyisin lähes kaikki annokset valmistetaan laktoosittomiksi ja gluteenittomiksi.

”Kasvisruokaa menee myös enemmän kuin aikaisemmin”, hän sanoo.

Puolarmaarin kahvilassa tarjoillaan lounasruokaa, suolaisia ja makeita herkkuja sekä erilaisia juomia.­

Asiakkaat ovat olleet Puolarmaarin uuteen yrittäjään tyytyväisiä. Facebook-sivuilla arviot ovat olleet kiitteleviä.

”Asiakkaat ja palaute on parasta, ne ruokkivat pitkälle.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?