Valtavan kauppakeskuksen kupeesta löytyi huomaamaton metsämökki Espoossa – Taustalta paljastui tarina kadonneesta idyllistä - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Valtavan kauppakeskuksen kupeesta löytyi huomaamaton metsämökki Espoossa – Taustalta paljastui tarina kadonneesta idyllistä

Piispansillan varressa oli aikoinaan vaalea huvila omenatarhoineen. Viime vuosina pihapiiristä jäljelle jäi vain ränsistynyt saunamökki, eikä kukaan tuntunut tietävän alueen historiaa.

Huvilan pihapiiristä jäi viimeisenä jäljelle saunarakennus, joka purettiin heinäkuussa. Piispansillan viereen nousee korkea kerrostalo.­

10.8. 9:59

Aikoinaan tällä paikalla oli kaunis vaaleasävyinen huvila ja peltoja. Nyt ympärillä on vilkasta liikennettä ja pian yhä korkeampia asuinkerrostaloja.

Pari viikkoa sitten HS Espoo kertoi, kuinka Piispansillan ja Kuitinmäentien kulmassa ollut pieni ja pahoin kärsinyt mökkirakennus oli herättänyt ohikulkijoiden huomiota, kun puut kaadettiin kesä-heinäkuun taitteessa pois ja rakennus jäi yksin paljaalle tontille.

Lue lisää: Metsässä piilotellut mökki paljastui puiden takaa, kun Espoossa raivattiin pöpelikköä kerrostalon tieltä

Tietoa rakennuksen alkuperästä etsittiin, mutta oikein kukaan ei tuntunut tietävän siitä. Niinpä lukijoita pyydettiin ottamaan yhteyttä toimitukseen, mikäli joku tietäisi rakennuksen tarinan.

Viestejä tuli, ja juttu osui myös Olli ja Tom Juhosen silmiin.

”Sehän on isovanhempiemme huvilan saunarakennus.”

Heille Piispansillan vieressä ollut pihapiiri on lapsuudesta tuttu, mutta silloin se näytti aivan toiselta kuin nyt. Juhoset muistavat, kuinka he kesäisin monesti pyöräilivät heidän oman lapsuudenperheen mökiltä Finnoosta tänne saunomaan.

Olli ja Tom Juhonen seisovat nyt paikalla, jossa oli ennen huvilan puutarha. Aivan heidän vieressään rakennustyömaalla työt ovat täydessä vauhdissa.

Kaivureilla kaivetaan maata, ja hiekka pöllyää, kun sitä viedään pois kuorma-autolasteittain.

Olli ja Tom Juhonen vierailivat lapsuudessa isovanhempiensa huvilalla.­

Vielä muutamia viikkoja sitten tontilla ollut saunarakennus on purettu pois.

Juhoset kertovat, että heidän isovanhempansa Elna ja Lauri Juhonen ostivat Tallbackin tilan maista lohkotun palstan vuonna 1935.

”Tässä oli kolme rakennusta. Varsinainen päärakennus, sauna ja pienempi rakennus. Oletettavasti se pienempi rakennus rakennettiin ensiksi, koska siellä oli myös makuutiloja, mutta sitä käytettiin varastona”, Tom Juhonen näyttää tontista olevaa vanhaa pohjapiirrosta.

Olli Juhonen on ottanut mukaansa vanhoja valokuva-albumeita, joista löytyy kuvia huvilan alkuajoilta. Kuvien lisäksi huvilasta on muistona myös muutama siitä tehty taulu, jotka ovat tallessa Juhosten äidillä.

Huvila oli kaksikerroksinen, ja siinä oli punainen katto sekä vaaleanvihreät seinät. Kesäpaikka sai nimen Koivula.

Huvila oli nimetty Koivulaksi. Pihapiiriin kuului vaalea huvilarakennus, saunarakennus ja kolmas pienempi rakennus.­

”Huvila oli aika koristeellinen, ja siinä oli samantyyppisiä koristeratkaisuja kuin saunassa. Luulen, että niissä näkyi vaarimme kädenjälki. Hän oli lasinhioja ammatiltaan, kätevä käsistään ja tykkäsi koristella. Myös hänen lamppunsa olivat koristeellisia. Varmasti Elna-mummo on ollut myös suunnittelussa mukana”, Olli Juhonen kertoo.

Pihapiiri oli myös hyvin kauniisti tehty. Omenapuita oli parisenkymmentä. Niiden lisäksi pihassa oli paljon marjapensaita, kukkaistutuksia ja kalliokasveja. Tontilla oli myös patsaita, miehet muistelevat.

Heidän isovanhemmiltaan mökki siirtyi Juhosten sedän perheen kesänviettopaikaksi.

Huvila on ikuistettu myös Juhosten kotona olevaan maalaukseen.­

2000-luvun alkupuolella päärakennus purettiin, kun Piispanristin päässä olevia asuinkerrostaloja rakennettiin. Päärakennus sijaitsi osin Piispanristin kohdalla.

”Päärakennus oli tuossa korkeimman kallion kohdalla. Kun se purettiin, se oli ollut siinä vaiheessa tyhjillään jo useita vuosia ja oli jo purkukunnossa”, Olli Juhonen kertoo.

Monet alueen vanhoista rakennuksista alkoivat rapistua, kun alue kaavoitettiin toimistorakentamiselle. Vasta viime vuonna suku myi tontin SRV:lle, joka nyt rakentaa tontille 13-kerroksisen kerrostalon vuokra-asunnoille.

Tontilla on alkanut 13-kerroksisen kerrostalon rakentaminen.­

Pieni siivu Juhosten tontista jäi Piispanristin tien rakentamisen jälkeen sen toiselle puolelle, ja siitä muistuttaa puskien keskelle jäänyt aita.

Aidan toisella puolella viereisellä tontilla oli heidän naapuriensa pihapiiri, josta HS Espoo kertoi vuosi sitten kesällä.

Myös tämän talon aikoinaan omistaneesta suvusta otettiin nyt yhteyttä toimitukseen. Tontilla oli punamultainen talo, joka kuului Jaana Revon isovanhemmille Carl ja Olga Inga-Lill Ekbergille. Juhosten tapaan myös Ekbergit olivat hankkineet tonttinsa vuonna 1935.

Toisin kuin Juhoset, he olivat ympärivuotisia asukkaita, eikä rakennus ollut koskaan mökkikäytössä, Repo kertoo.

Kuitinmäentien ja Piispansillan alueella oli myös muutamia muita vakituisia asukkaita sekä kesäasuntoja.

Ekbergien talon lisäksi tontilla oli toinen pienempi rakennus, jossa oli sauna ja verstas.

”Isoisäni työskenteli laivaverhoilijana. Asuimme lapsena muutaman kilometrin päässä ja vierailimme täällä usein. Joskus pyöräilimme ensiksi isovanhemmille ja saimme rahaa irtokarkkien ostoon läheiseltä kioskilta. Loppukesästä tulimme auttamaan sadonkorjuussa, sillä omenapuita ja marjapensaita oli runsaasti”, Repo kertoo.

Myös Repo ehti asua talossa hetken aikaa 1980-luvulla ennen kuin se myytiin pois vuosikymmenen loppupuolella. Tältäkin tontilta kumpikin rakennus on purettu pois 2010-luvulla, mutta vielä ei ole tiedossa, aiotaanko tälle paikalle rakentaa jotain muuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?