Nuuksion rämeiden takaa paljastuu salaisuus, jonka äärelle vain harva jaksaa vaeltaa: Sune Sahsltedt ikuisti ihastuttavan luonnonihmeen - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Nuuksion rämeiden takaa paljastuu salaisuus, jonka äärelle vain harva jaksaa vaeltaa: Sune Sahsltedt ikuisti ihastuttavan luonnonihmeen

Kalatoin, järvi kuin sydän. Nuuksion järviylänköön kuuluva pieni lampi muistuttaa piparkakkusydäntä, ja lammessa on kelluvia turvemattoja kuten Nuuksion Mustalammessa. Kalatoin kuuluu viiden Espoon vanhimman järven joukkoon.

Julkaistu: 25.7. 12:01

Sune Sahlstedt on kuvannut lähes kaikki Espoon järvet. Innostus järvien kuvaamiseen sai alkunsa Suomen historiasta ja suunnistuksesta. Nuuksion järviylängöltä lötyy myös pieni ihme: sydämenmuotoinen järvi.

Kun kirkkonummelainen Sune Sahlstedt lähtee retkelle, hän pakkaa eväiden lisäksi reppuun myös kuvauslennokin eli dronen. Evästauolla hän istahtaa kalliolle ja laittaa lennokin ilmaan. Dronella hän katsoo ja kuvaa myös kaukana olevia maisemia. Viime aikoina kameran linssiin on osunut lähinnä Espoon järviä.

”Tällä tulee katseltua maisemia ja seurattua pilviä aivan eri tavalla retkeillessä.”

Viime syksynä Sahlstedt otti ensimmäiset järvikuvat Espoosta.

Nyt hän on kuvannut lähes kaikki Espoon järvet ja lammet.

Alun perin Sahlstedt hankki dronen, jotta hän voisi kuvata sillä ilmasta historiallisia kohteita eläkepäiviensä ratoksi. Sahlstedt on kiinnostunut erityisesti Suomen historiasta, josta näkyy merkkejä eri puolilla luonnossa.

Sune Sahlstedt.

Järvien kuvaamiseen Sahlstedt siirtyi sattumalta, kun hän kuvasi Sorlampea, jonka lähistöllä on isojaon aikainen rajapyykki sekä hiidenkirnuja.

”Samalla huomasin, kuinka hienoja kuvauskohteita järvet ovat.”

Espoon luonto on Sahlstedtille tuttu pitkältä ajalta, sillä hän on suunnistanut Nuuksion metsissä ahkerasti 1970-luvulta lähtien.

Järvien paikantamisessa ovat olleet apuna suunnistuksessa käytetyt maastokartat ja Espoon kaupungin julkaisema kirjanen järvistä.

Kuvia hänelle on kertynyt noin 160 järvestä ja lammesta.

”Kalajärven ympäristöstä on vielä muutama järvi kuvaamatta.”

Iso Majaslampi. Nuuksion kansallispuistossa sijaitseva järvi kuuluu Espoon viiden vanhimman järven joukkoon, jotka syntyivät jääkauden väistyessä Nuuksion järviylängölle. Muita ovat Pieni Majaslampi, Kalatoin, Orajärvi ja Pikku Orajärvi.

”Kakarlampi on pieni lampi, jollaisia Espoossa on useita kymmeniä. Tätä en ole ikinä itse nähnyt, koska se on vaikeakulkuisessa maastossa erillään, yksinäinen ja syrjässä. Drone lensi paikalle ja otti kuvan.”

”Karjakaivo oli maaliskuussa kuin täplikäs lehmä Jean Dubuffet’n maalauksesta. Karjakaivo koostuu kahdesta osasta, ja pienemmästä on selvä virtaus isompaan osaan.”

Valkialampi. ”Sen vesi virtaa pohjoiseen kuvassa näkyvään Urjaan, joka on Vantaanjoen vesistöä. Oikealla ylhäällä näkyvän Karjakaivon vesi virtaa vasemmalla näkyvän Kolmperän kautta Nuuksion Pitkäjärveen, Mankinjokeen ja Espoonlahteen.”

Dämman, tekojärvi 1950-luvulta Gumbölen mailla. Espoon nuorin järvi.

Kalatoin. Nuuksion järviylänköön kuuluva pieni lampi muistuttaa piparkakkusydäntä, ja lammessa on kelluvia turvemattoja kuten Nuuksion Mustalammessa. Kalatoin kuuluu viiden Espoon vanhimman järven joukkoon.

Orajärvi. ”Lempijärveni tammikuussa puolittain jäätyneenä. 87 metriä merenpinnan yläpuolella oleva kirkasvetinen järvi on tunnettu etelärannalla olevasta kivimuodostelmasta, joka tuo mieleeni Pääsiäissaaren tai Stonehengen.”

Pikku Sorlampi heinäkuun alussa. ”Olen usein kuvannut sitä, koska sen eteläpuolella on isonjaon rajapyykki 1700-luvulta ja kylien välinen raja voi näkyä ilmasta.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?