Autosumppu tukkii espoolaisen tien ja sen pientareet – 14 parkkipaikkaa ja yksi invapaikka eivät riitä alkuunkaan, kun väki haluaa museoon ja ulkoilemaan - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Autosumppu tukkii espoolaisen tien ja sen pientareet – 14 parkkipaikkaa ja yksi invapaikka eivät riitä alkuunkaan, kun väki haluaa museoon ja ulkoilemaan

Autot joutuvat pysäköimään tien varteen, sillä parkkipaikkoja ei riitä kaikille Gallen-Kallelan museon kävijöille.

Julkaistu: 14.7. 10:27, Päivitetty 21.7. 10:41

Gallen-Kallelan museon parkkipaikat eivät riitä alueen kävijöille. Museoon täytyy ajaa poikkeuksellista reittiä tietöiden vuoksi.

Valoisat ja lämpimät kesäviikonloput ruuhkauttavat Espoon Tarvaspään Gallen-Kallelan museon parkkipaikan. Noin 14 auton ja yhden invapaikan pysäköintitilat täyttyvät nopeasti, jolloin autoilijat joutuvat jättämään kulkupelinsä kadun varteen Gallen-Kallelan tielle.

Parkkipaikka on Espoon kaupungin omistamalla maalla, ja sinne pysäköivät museokävijöiden lisäksi esimerkiksi lähialueiden ulkoilijat. Museo toivoo alueelle lisää tilaa autoille.

”Viime sunnuntaina museossa oli yli 200 kävijää. Jos heistä merkittävä osa on tullut omalla autolla, niin siitä voi laskea, että parkkipaikoille on kysyntää”, museolehtori Salla Tiainen sanoo.

Museon pihalle johtavalle tielle ei saa pysäköidä, koska se tukkisi pelastustien. Lukijan kuva Gallen-Kallelan tien ruuhkaisasta pysäköinnistä sunnuntaina.

Gallen-Kallelan tiellä ei ole pysäköintikieltoa, mutta osalla alueen kaduista on. Tie on kuitenkin kapea, ja kadunvarsipysäköinti hankaloittaa liikennettä entisestään.

”Kyllähän siihen pullonkaula muodostuu”, Tiainen toteaa.

Museolla on liikenteenohjaus vuosittain esimerkiksi avajaisten aikaan, kun autoilijoita tiedetään olevan paljon. Museon parkkipaikat ruuhkautuvat erityisesti lämpiminä kesäpäivinä, tapahtumien ja kahvilalla järjestettävien juhlien aikaan. Talvisin ongelmaa ei ole niin usein.

Museolla on Tiaisen mukaan ollut tänä kesänä sopivasti kävijöitä.

”Ei kuitenkaan liikaa, että olisi pitänyt pelätä turvavälien pysymisestä.”

Gallen-Kallelan museoon on tällä hetkellä muutenkin poikkeukselliset tieliikennejärjestelyt. Kehä I Laajalahti -hankkeen tietyöt ovat sulkeneet Ruukinrannantien, joten kulku museoon tapahtuu Perkkaan kautta ja Tarvaspääntietä pitkin. Helsingistä tullessa reitti on Turun moottoritieltä sama kuin aiemmin.

Nämä ovat poikkeusreitit museolle. Poikkeusreittejä käytetään ainakin vielä vuoden ajan.

Tietyöt kestävät vielä ainakin vuoden.

”Asiakkailta ei ole tullut valitussumaa, eli ilmeisesti asiakkaat ovat löytäneet hyvin paikalle. Siellä on selkät opastukset”, Tiainen sanoo.

Myös Laajalahden pohjoisreunassa oleva Läntinen Tarvonsilta on remontissa. Silta on kuitenkin kevyen liikenteen käytössä rakennustöiden ajan, joten museolle pääsee pyörällä vaikkapa Munkkiniemen suunnasta.

Salla Tiainen arvelee, että myös rakennustyöntekijät käyttävät arkisin museon parkkipaikkaa.

Museon toiveena on saada julkisten kulkuyhteyksien pysäkki lähemmäksi.

Lähin linja-autopysäkki sijaitsee kilometrin päässä museolta Tarvaspääntiellä. Raitiovaunupysäkille Munkkiniemeen on puolestaan noin kahden kilometrin matka.

Museon parkkipaikan yhteydessä on myös kaupunkipyöräpiste.

”Myös muita vaihtoehtoja kuin omalla autolla saapumista kannattaa harkita, jos se on mahdollista. Museo on kiva pyöräilykohde.”

Gallen-Kallelan museo avautui kesäkuun alussa. Näyttely ”Tarvaspää – 500 vuotta eteenpäin” tutustuttaa Akseli Gallen-Kallelan Tarvaspään ateljeelinnaan ja jatkuu ensi vuoden huhtikuun loppuun saakka.

Oikaisu 14.7. kello 14.22. Jutussa luki virheellisesti, että Raide-Jokerin tietyöt olisivat sulkeneet Ruukinrannantien. Kyseessä on kuitenkin Kehä I Laajalahti -hankkeen tietyöt. Oikaisu 21.7. kello 10.35. Kuvatekstissä luki virheellisesti, että kyseessä olisi Raide-Jokerin tietyöt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?