Matinkylässä on rata, jonka ohi on vaikea kulkea sitä huomaamatta – BMX-racing houkuttelee lajin pariin jopa alle kouluikäisiä lapsia - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Matinkylässä on rata, jonka ohi on vaikea kulkea sitä huomaamatta – BMX-racing houkuttelee lajin pariin jopa alle kouluikäisiä lapsia

Vauhtia, kumpareita ja kaarteita – sitä on BMX-racing. Pyöräilijöiden kehittämässä lajissa kisataan nopeimmasta ajasta erityisellä radalla. Känsälän perheessä lajista ovat innostuneet niin isä Antti Känsälä kuin lapset Iisa, 8, ja Oskari, 11, Känsälä.

BMX-racing on yksi BMX-temppupyörillä ajettavista kilpailulajeista.

21.6.2020 16:00

Espoon Matinkylään rakennettiin kaksi vuotta sitten Suomen uusin BMX-rata. Radan ohi on vaikea kulkea kiinnittämättä huomiota siihen. Suomen toiseksi suurimmalla radalla on lähestulkoon aina pyöräilijöitä, pitkäaikaisista harrastajista ensikertalaisiin.

11-vuotias Oskari ja kahdeksanvuotias Iisa Känsälä ovat saapuneet harjoittelemaan radalle isänsä Antti Känsälän kanssa aurinkoisena iltapäivänä toukokuun lopussa. BMX-racing on heidän yhteinen intohimonsa.

Radalla ajetaan tavallisesti BMX-pyörällä eli normaalia pyörää pienemmällä ja kevyemmällä temppupyörällä. Koska Matinkylän rata on Espoon lähiliikuntapaikka, kuka tahansa saa tulla sinne harjoittelemaan omalla vastuullaan iästä tai pyörästä riippumatta ja ajosääntöjä noudattaen.

Oskari ja Iisa Känsälä tulevat Tapiolasta ainakin kerran viikossa harjoittelemaan BMX-racingia Matinkylän radalle.

Känsälän perhe huolehtii aina, että varusteet ovat kunnossa. Kaikilla on päällään koko päätä suojaavat kypärät, ajopaidat, polvi- ja kyynärpääsuojat, hanskat ja vartaloa suojaavat selkäpanssarit. Antti Känsälä selittää, että suojukset ovat tärkeät, vaikka radalla harvoin mitään vakavaa sattuukaan.

BMX-racing on pyöräilijöiden motocrosslaji, jossa kilpaillaan nopeudesta lajille varta vasten tehdyllä radalla. Rataan kuuluu alkumäki eli korkealta lähtötasanteelta alkava alamäki, joka takaa hyvät alkuvauhdit, sekä kumpareita, kallistettuja kaarteita ja maali.

Iisa Känsälä aloitti BMX-racingin ollessaan vain kuuden vuoden ikäinen. Vauhti ei häntä pelota.

”Hauskinta tässä lajissa on pumppaaminen”, hän sanoo.

Pumppaaminen on BMX-racingissa erittäin oleellinen taito. Se tarkoittaa radan kumpareiden mukailemista pyörällä, jolloin pyöräilijä saa radan muodoista ajoonsa lisää vauhtia. Iisa Känsälä kertoo, että pumppaamisessa tärkeintä on painaa pyörää alaspäin alamäissä ja nostaa sitä ylämäissä.

Oskari Känsälä on ehtinyt harrastaa BMX-racingia muutaman vuoden pidempään kuin pikkusiskonsa ja osaa siksi jo muitakin taitoja. Oskari hyppii ja manuttaa pitkin rataa sekä tekee mitä tahansa päästäkseen sen nopeammin läpi.

”Manuttaminen tarkoittaa, että nostetaan eturengasta kumpareiden huipulla ilmaan, mikä lisää vauhtia”, hän selittää.

Sisarukset pitävät polkemisesta niin paljon, että radalla ollaan usein siihen asti, että tulee liian kuuma ja on pakko lähteä kotiin. Radan ajaminen alusta loppuun sujuu perheeltä alle minuutissa, minkä jälkeen huilitaan lähtötasanteella hetki ennen seuraavaa ajoa.

Matinkylän lisäksi Känsälät käyvät harjoittelemassa Helsingin Kivikossa pyöräkrossiparkissa, joka on Suomen suurin BMX-racing-rata. Suomessa on ratoja myös Lahdessa, Tampereella, Turussa sekä Laukaalla.

Matinkylän BMX-rata näkyy hyvin sen viereen Matinkartanontielle ja Matinkartanonsillalle. Anders Westerholm on kulkenut aiemmin radan ohi, mutta toi nyt kuusivuotiaan poikansa Elliot Westerholmin kokeilemaan lajia ensi kertaa.

Elliot Westerholmia jännittää ensimmäinen ajo hurjan tuntuisen alkumäen takia. Vieressä odotteleva Antti Känsälä antaa pojan isälle hyviä neuvoja ensimmäiseen lähtöön.

”Lapsesta kannattaa pitää aluksi kiinni ja kuljettaa alemmas. Vasta kun lapsi antaa luvan päästää irti, hän on valmis lähtemään.”

Anders Westerholm noudattaa ohjeita, ja pian Elliot viilettää rataa pitkin polkimet sauhuten. Hän vetää radan monta kymmentä kertaa, eikä isän tukea enää tarvita.

”Onnistumisen tunne on varmasti mieletön”, poikansa taidoista äimistynyt Anders Westerholm sanoo.

BMX-racing on kuulunut vuodesta 2008 alkaen olympialajeihin. Kilpailuissa lähtötasanteelle tehdään lähtöportit, joista ampaisee samaan aikaan radalle neljästä kahdeksaan pyöräilijää.

Jokaista lähtevää pyöräilijärypästä kutsutaan motoksi. Riippuen kilpailijoiden määrästä motoja voi olla yhdestä jopa yli viiteenkymmeneen.

”Rata ajetaan kolme kertaa, ja parhaiten motoista suoriutuneet pääsevät finaaliin. He taistelevat voitosta”, Antti Känsälä sanoo.

Matinkylän BMX-radallakin järjestetään kilpailuja lajin harrastajille, mutta koronavirusrajoitusten takia kaikki keväälle suunnitellut kilpailut jouduttiin perumaan. Myös Iisa ja Oskari Känsälän joukkueiden yhteiset treenit peruuntuivat, mutta lapset ovat käyneet polkemassa radalla siitä huolimatta perheensä kanssa.

Iisa ja Oskari Känsälä pitävät kisailusta, mutta laji on heille paljon muutakin. Sisarukset ovat saaneet harrastuksen kautta paljon uusia ystäviä ja tietenkin ajokokemusta.

Viime vuosina kiinnostus lajiin on lisääntynyt merkittävästi. Antti Känsälä on mukana myös lasten harrastetoiminnassa ja kertoo, että viime keväästä lähtien treeneihin olisi ollut niin paljon tulijoita, ettei valmennusta ole riittävästi tarjolla.

”Ennen lapset kiinnostuivat lajista ehkä vanhempiensa innoittamina. Nykyään he löytävät lajin pariin itse”, Antti pohtii.

Harrastuksen aloittaminen ei vaadi hänen mukaansa suuria alkuinvestointeja. Rataa voi ensiksi kokeilla tavallisella pyörällä ja hankkia varusteita vasta sitten, jos lajista innostuu.

”Lasten pyörät liikkuvat nettikaupassa nopeasti. Kasvuikäinen lapsi voi ajaa samalla pyörällä yhden tai kaksi kautta.”

Antti Känsälä katselee, kun Iisa ja Oskari Känsälä kisaavat rataa läpi. Välillä pyöräilyä rakastava isäkin osallistuu lasten kisailuun ja kannustaa heitä.

Iisa Känsälä lyö vetoa isänsä kanssa, että pääsee BMX-radan alusta loppuun polkematta pyörää kertaakaan. Hän on tehnyt sen monta kertaa aikaisemminkin, mutta tällä kertaa vauhti loppuu pumppailusta huolimatta kesken.

Isä Känsälä voittaa vedonlyönnistä jäätelön, ja Iisa Känsälällä on kuuma. Nyt on aika lähteä kotiin.

BMX-racingissa kilpaillaan nopeimmasta ajasta.

Mitä on BMX-racing?

BMX-racing on BMX-polkupyörillä ajettava kilpailulaji. Racing-radat muistuttavat moottoripyörillä ajettavia motocross-ratoja kumpareineen ja kaarteineen.

BMX-racing keksittiin Yhdysvaltain Kaliforniassa 1960-luvun lopulla. Se lisättiin olympiakisalajeihin vuonna 2008.

Laji sopii kaikenikäisille. Tarkoituksena on ajaa ajorata mahdollisimman nopeasti alusta loppuun.

Pääkaupunkiseudulla BMX-racingia voi harrastaa ilmaiseksi Espoon Matinkylässä ja ratamaksua vastaan Helsingin Kivikossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?