Tuhansissa kodeissa oleva tyypillinen allaskaappi on muotoiltu omituisesti – Sitä hetken ihmeteltyään Jouko Lehtomäellä välähti ja hän kaivoi esiin 3d-tulostimensa - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Tuhansissa kodeissa oleva tyypillinen allaskaappi on muotoiltu omituisesti – Sitä hetken ihmeteltyään Jouko Lehtomäellä välähti ja hän kaivoi esiin 3d-tulostimensa

Pienyrittäjä Jouko Lehtomäki painaa 3d-tulostimellaan tehdyn levyn allaskaappiin. Hopeanvärisen levyn vapauttama tila on normaalitilanteessa putkien valtaama.

Julkaistu: 25.5. 13:25

Karakalliolainen yrittäjä Jouko Lehtomäki huomasi uuden allaskaapin tuhlaavan tilaa. Sitten hän keksi tulostettavan ratkaisun.

Kun Espoon Karakalliossa asuvan Jouko Lehtomäen kotitalon putkiremontti oli valmis, huomasi hän putkille varatun tilan haukkaavan valtaosan allaskaapin alalaatikon pinta-alasta.

Putket tarvitsisivat tilaa vain muutaman sentin verran, mutta laatikon keskellä oli tyhjää tilaa moninkertaisesti.

Lehtomäellä on 3d-tulostamiseen keskittyvä yritys, joten hän sai neronleimauksen kotonaan. Lehtomäki suunnitteli peitelevyn, jonka avulla tyhjän tilan saa käyttöön.

”Omasta tarpeesta tämä lähti liikkeelle”, Lehtomäki sanoo.

Taloyhtiön remontissa allaskaappi oli Dansanin malli Mido, jota löytyy pääkaupunkiseudulla todennäköisesti tuhansista kodeista. Lehtomäki järkeili, että tyhjä tila vaivaa varmasti monia muitakin ja päätti ryhtyä myymään peitelevyjä.

Keksinnöstään hän kertoi naapureilleen paikallisessa Facebook-ryhmässä.

Lehtomäen omaan kylpyhuoneeseensa suunnittelema malli ei tietenkään sovi kaikkiin laatikoihin ja putkien paikka ja koko saattavat vaihdella. Lehtomäki arvioi, että 3d-tulostus sopiikin erikokoisten levyjen valmistamiseen, jos kysyntä on pientä.

Jos levyt valmistettaisiin esimerkiksi valumuotin avulla, tarvittaisiin jokaiselle mallille oma tuhansia euroja maksava muottinsa. Levyn valmistamisessa saattaisi silloin kulua helposti jopa kuukausi.

Pienyrittäjä väittää, että muokkaus sujuu viidessä minuutissa ja tuote on valmis kolmessa tunnissa.

”Siinä tuo 3d-tulostus on kaikkein vahvimmillaan”, Lehtomäki sanoo.

”Se on valtava ero tuohon perinteiseen valmistukseen.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?