Pelastuslaitoksella erikoinen tehtävä Espoossa: Valtava tekolehmä keikutettiin saareen ja tungettiin useiden miesten voimin navettaan - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Pelastuslaitoksella erikoinen tehtävä Espoossa: Valtava tekolehmä keikutettiin saareen ja tungettiin useiden miesten voimin navettaan

Julkaistu: 22.5. 9:06

Viime viikolla Soukan venesatamasta lähti matkaan harvinainen kuljetus, kun pelastuslaitoksen veneeseen lastattiin lehmäpatsas.

Viime viikolla Soukan venesataman ohi kulkevat törmäsivät yllättävään näkyyn, kun pelastuslaitoksen veneeseen lastattiin aidon kokoista lehmäpatsasta. Veneen keula suunnattiin kohti saaristomuseo Pentalaa.

Patsas on yksi ensi kuun alussa avautuvan saaristomuseon uusimmista lisäyksistä. Vanhalla kalastajatilalla sijaitsevassa museossa vierailijat pääsevät tutustumaan menneiden aikojen asumiseen, työntekoon ja vapaa-ajan viettoon.

Saarella 1980-luvulle asti asuneen kalastajaperhe Nyholmin perintö näkyy museossa vahvana. Myös navettaan tuotu lehmäpatsas on valmistettu osittain vanhojen valokuvien perusteella, kertoo patsaan valmistaneen Espoon kaupunginputarhan puutyöhallin työnjohtaja Pasi Niskanen. Patsaan esikuvana on Nyholmien Lillan-lehmä, joka asusti navetassa vuosikymmeniä sitten.

Nyholmien aikaan navetassa asusti Lillanin lisäksi ainakin myös Vivan-lehmä, mutta toistaiseksi Lillan on museon ainut lehmäpatsas. Voi tosin olla, että myöhemmin navetassa olisi enemmänkin eläimiä, kuten Nyholmien porsas.

”Ja eihän sitä koskaan tiedä vaikka Lillan poikisi”, Niskanen nauraa.

Lillan painaa alle sata kiloa, mutta kookkaan patsaan kuljettaminen vaatii silti erityisjärjestelyjä. Niskanen kertoo patsaan olevan tarkoituksella mahdollisimman kevyt, sillä alusta alkaen oli toki tiedossa, että lehmä pitäisi saada kuljetettua saareen.

Puutyöhallin väen miettiessä kuljetusmahdollisuuksia joku keksi pyytää apua viereiseltä pelastuslaitokselta, sieltä kun löytyisi jo venekin valmiina. Pelastuslaitokselle yhteistyö onneksi sopi. Operaatio kesti lopulta huonosta säästä huolimatta vain pari tuntia.

”Sanotaan näin, että hauska reissu vaikka vähän rakeita tulikin”, Niskanen sanoo.

Puisia eläinveistoksia on ympäri Espoota esimerkiksi leikki- ja asukaspuistoissa. Veistokset ovat niin lasten kuin aikuistenkin suosiossa, Niskanen kertoo.

Ei ihme, sillä onhan Lillankin aiheuttanut ihmetystä ja hilpeyttä jo ennen museon avautumista.

”Lillan on sellainen hyvän tuulen lehmä.”

Oikaisu 22.5.2020 kello 9.11: Otsikossa kutsuttiin teosta virheellisesti puulehmäksi.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?