Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki, mutta tienviittojen perusteella sitä ei ole olemassa - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki, mutta tienviittojen perusteella sitä ei ole olemassa

Turun moottoritietä ajaessa törmää helposti Helsinki-kyltteihin. Moottoritieltä Espooseen sen sijaan ohjaavat vain kaupunkikeskuskyltit.

Turun moottoritietä ajaessa törmää helposti Helsinki-kyltteihin. Moottoritieltä Espooseen sen sijaan ohjaavat vain kaupunkikeskuskyltit.

Julkaistu: 14.2. 11:20

Espoolla ei ole keskustaa. Sen takia ei ole olemassa viitoituskohdettakaan, kerrotaan ely-keskuksesta.

Jos katsoisi vain liikennemerkkejä, ei Espoota näyttäisi olevan olemassa ennen kuin ehtii jo sen rajalle. Kyltit kertovat autoilijalle etäisyyden Helsinkiin, Hyvinkäälle ja Keravalle, mutta Espoo loistaa poissaolollaan.

Syy on yksinkertainen: Espoolla ei ole keskustaa.

Opastusjärjestelmä perustuu viitoituskohteisiin, joista etäisyys kyltteihin mitataan. Esimerkiksi Helsinkiin opastavat kyltit ilmoittavat etäisyyden keskustasta, kertoo Uudenmaan ely-keskuksen liikennejärjestelmäasiantuntija Pekka Hiekkala.

Kaikista kaupungeista ei kuitenkaan löydy kaupungin nimeä kantavaa keskustaajamaa. Tällöin viitoituskohteena käytetään kaupunginosakeskusten nimiä.

Hakusanalla ”Espoo” navigaattorit poimivat kohteeksi usein Espoon keskuksen, mutta tieverkolta ei löydy Espoo-nimistä viitoituskohdetta. Espoon keskus on yksi kaupunginosakeskuksista, joihin tienviitat ohjaavat. Muita yleisiä viitoituskohteita ovat Tapiola, Matinkylä ja Leppävaara.

Vastaavanlaisia keskustattomia kaupunkeja on muuallakin. Lähin esimerkki on Vantaa.

”Ei esitetä etäisyyttä Vantaalle, koska tällaista viitoituskohdetta ei tavallaan ole olemassa”, Hiekkala selittää.

Vantaalle ohjaavat kyltit opastavatkin kaupunginosakeskuksiin, useimmiten Myyrmäkeen tai Tikkurilaan.

Järjestelmässä on tietysti vielä omat sääntönsä sille, mihin kaupunkeihin ja kuntiin kyltit opastavat.

Tietoverkon opastusjärjestelmässä kohteet jaotellaan kauko-, väli- ja lähikohteisiin. Pääkaupunkiseudun kaukokohteena on Helsinki.

Tästä syystä esimerkiksi Tampereen seudulla pääkaupunkiseudulle opastavissa kylteissä lukee vain Helsinki.

Lähemmäs tultaessa listaan ilmestyy myös pienempiä kaupunkeja, ja Espoon ja Vantaan kaupunginosakeskusten suuntaan ohjataan vasta erkanevista eritasoliittymistä.

Pääkaupunkiseudulla on erikseen sovittu, että Helsingin keskusta on ainoa viitoitettava keskusta.

Espoota ja Vantaata kylteissä ei kuitenkaan mainita ja mikäli tällainen kyltti tulee vastaan, on kyseessä virhe. Kaupunkeihin autolla ajavien kannattaakin tarkistaa, mikä on määränpäätä lähin kaupunginosakeskus.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta