Tähtien sota ilmestyi kantoon: Moottorisahojen maestro veisteli puisen fantasian, joka saa ohikulkijat hieraisemaan silmiään Kauniaisissa - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Tähtien sota ilmestyi kantoon: Moottorisahojen maestro veisteli puisen fantasian, joka saa ohikulkijat hieraisemaan silmiään Kauniaisissa

Kaupungin kunnossapidossa työskentelevä Niko Nordström piristää kauniaislaisia erilaisilla puuveistoksilla silloin, kun muilta töiltään ehtii.

Niko Nordström veisti Tähtien sota -elokuvista tutun koneen kantoon Kauniaisissa.­

11.2.2020 9:15

Pieni robottimainen puuveistos nököttää kannon päällä Kauniaisissa. Tai tarkemmin tarkasteltuna se on osa kantoa.

Tieteiselokuvien ystävä todennäköisesti tunnistaa hahmon AT-ST Walker -koneeksi, joka esiintyy Tähtien sota -elokuvissa.

Puuveistos on yksi Niko Nordströmin moottorisahalla tekemistä veistoksista, joita löytyy eri puolilta Kauniaisia jo lähes 70 kappaletta.

”Minulla on sen verran hyvä 3D-hahmotus, että pystyn kuvasta kuin kuvasta melkeinpä tekemään hahmon. AT-ST Walkeriin katsoin mallia puhelimesta”, Nordström kertoo.

Kauniaisten kaupungin kunnossapidossa työskentelevä Nordström on veistänyt muun muassa eläinhahmoja, abstrakteja teoksia sekä populaarikulttuurista tuttuja ilmestyksiä, kuten Pokémon-hahmoja.

Tähtien sota -hahmoista Kauniaisista löytyy AT-ST:n lisäksi myös saagan pääpahis Darth Vader.

”Usein teen niin, että muokkaan jotain pientä piirrettä vähän erinäköiseksi, ettei tule tekijänoikeuksista viestiä. Joidenkin hahmojen kohdalla ollaan todella tarkkoja tekijänoikeuksista.”

Nordström veistää, mitä mieleen sattuu juolahtamaan. Usein hän tekee veistoksensa korkeisiin kantoihin.

”Meillä on vähän sellainen sopimus, että jos jonnekin on jätetty kanto, enkä puoleen vuoteen oikein keksi mitä siihen tekisin, niin sitten kanto viedään pois.”

Niko Nordström ammentaa inspiraatiota veistoksiinsa muun muassa populaarikulttuurista.­

Idea kaupunkilaisia piristäviin puuveistoksiin syntyi sekin alunperin nimenomaan kannoista.

Yhtenä talvena Nordström oli mukana kaatamassa katupuita Kauniaisissa. Runsaan lumen takia kannot piti jättää korkeiksi, jotta aura-auton kuljettajat varmasti huomaisivat ne.

Kaupunkilaisilta tuli harmistunutta palautetta siitä, miksi korkeita kantoja oli jätetty rumasti törröttämään katukuvaan. Nordström alkoi miettiä, voisiko kannoista saada jotenkin hauskemman näköisiä.

Ensimmäiset puuveistoksensa Kauniaisiin hän toteutti vuonna 2012. Kauniainen oli tuolloin mukana Maailman muotoilupääkaupunki (World Design Capital) -teemavuodessa ja veistokset olivat osa teemavuoden ohjelmaa.

”Tein silloin niitä kymmenkunta ja siitä jäi putki päälle. Kaupunginhallituskin näytti vihreää valoa, niin sain jatkaa. Veistokset piristävät ihmisiä eikä niitä ole juurikaan rikottu.”

Nordström ei ole ainut Kauniaisten työntekijä, joka on päätynyt omatoimisesti piristämään Kauniaisten maisemia. Helsingin Sanomat kertoi keväällä Kauniaisten piha-alueista vastaavasta kiinteistönhoitajasta Tuija Kokkosesta, joka toteuttaa erilaisia pienempiä ja suurempia taideteoksia Kauniaisissa.

Lue lisää: Tuija Kokkonen ei paljon lupia kysele kun hän piristää Granin katuja maalauksilla ja muilla oivalluksillaan: ”Koskaan en ole saanut tästä nokilleni”

Osa Nordströmin veistoksista on suuria, osa taas pieniä yksityiskohtia maisemassa.­

Niko Nordström on työskennellyt Kauniaisten kunnossapidossa vuodesta 2005. Pääasiassa hänen työnsä koostuu kunnossapitoon liittyvistä tehtävistä.

”Metsähommia, risusavottaa, lumenaurausta, kesäkukkien kastelua, puiden hoitoa ynnä muuta sellaista”, Nordström listaa.

Puuveistoksia hän tekee aina silloin, kun muilta töiltään ehti. Kaupungin ohjeistuksen mukaan kunnossapitotyöntekijät liikkuvat pareittain. Eli kun Nordström työstää moottorisahan kanssa veistosta, on mukana aina joku työkaveri, joka tekee samalla omia töitään.

”Jotkut tykkää siitä, jotkut ei. Mutta kyllä se pääsääntöisesti menee niin, että vuodessa tulee yksi negatiivinen ja kaksikymmentä positiivista palautetta”, hän kertoo työkavereistaan.

Vuonna 2014 Nordströmille myönnettiin Vuoden ympäristöteko -palkinto puuveistosten johdosta.

Nordströmin veistämä strutsi löytyy junaradan pohjoispuolella kulkevalta ulkoilutieltä.­

Välineinään Nordström käyttää kolmea erikokoista moottorisahaa.

”Kun ihmiset kyselee, miten tällaisessa hommassa pääsee alkuun, niin sanon usein, että kun osaa perussahauksen, voi lähteä tekemään kolmiota, ympyrää ja neliötä. Niillä saa motoriikkaa sahan käyttöön.”

Vuosien saatossa Nordström on kehittynyt aika näppäräksi sahan käyttäjäksi. Paraikaa hän opettelee tekemään ihmishahmoja.

”Se on aika haastavaa ja vie aika paljon aikaa. Olen sellaisia tehnyt tutuille, mutta kohta se alkaa sujua sen verran hyvin, että voisin ehkä tehdä Kauniaisiinkin ensimmäisen sellaisen veistoksen.”

Kauniaisissa on nyt 68 Nordströmin tekemää puuveistosta. Ensi kesäksi veistokset on tarkoitus koota myös kartalle. Viimeistään siinä vaiheessa ne ovat lunastaneet paikkansa kaupungin taideteosten joukossa.

Oikaisu 11.2.2020 klo 13.30. Niko Nordströmin tekemä lintuveistos esittää strutsia, ei kurkea niin kuin kuvatekstissä virheellisesti luki.

Nordström hyödyntää töissään myös kaatuneita puita.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?