Espoo siirsi kouluja ja nyt bussit ovat aamuisin niin täynnä, ettei niihin meinaa enää mahtua - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Espoo siirsi kouluja ja nyt bussit ovat aamuisin niin täynnä, ettei niihin meinaa enää mahtua

Laajalahden kohdalla osa busseista on ollut niin täynnä, etteivät kaikki halukkaat ole mahtuneet kyytiin. Kuva on Maunulasta vuodelta 2015.

Laajalahden kohdalla osa busseista on ollut niin täynnä, etteivät kaikki halukkaat ole mahtuneet kyytiin. Kuva on Maunulasta vuodelta 2015.

Julkaistu: 15.1. 14:33

Bussit ruuhkautuvat Kehä I:sellä aamuisin juuri koulujen alkamisen aikaan. Ongelma alkoi syksyllä, kun Laajalahden koulu muutti väistötiloihin Otaniemeen.

Otaniemestä on vaivihkaa tullut Espoon koulukeskittymä. Aalto-yliopistosta tunnetussa kaupunginosassa toimivat nyt Laajalahden, Kivimiehen ja Pohjois-Tapiolan koulut sekä Otaniemen ja Haukilahden lukiot.

Tämä näkyy myös aamuisin Kehä I:n varrella, jossa koululaiset täyttävät bussit 550 ja 555. Pahimmillaan useampi vuoro on joutunut ajamaan pysähtymättä pysäkin ohi, sillä ne ovat olleet niin täynnä, ettei uusia matkustajia ole voitu ottaa kyytiin.

Ongelma alkoi syksyllä, kun Laajalahden koulu muutti väistötiloihin Otaniemeen. Monet Laajalahden koulun oppilaat kulkevat Laajalahdesta Otaniemeen busseilla 550 ja 555. Vuodenvaihteessa myös Pohjois-Tapiolan koulu muutti väistötiloihin Otaniemeen.

”Alkusyksystä monet oppilaat kävivät pyörällä koulussa. Kun ilmat kylmenivät, siirtyi enemmän koululaisia bussiin. Sen jälkeen muutamista perheistä on tullut viestiä, että bussit ajavat ohi ja että bussipysäkillä on täyttä”, kertoo Laajalahden koulun rehtori Kimmo Vallenius.

Myös liikenteen järjestämisestä vastaava Helsingin seudun liikenne HSL on saanut täysistä busseista jonkin verran palautetta. HSL tarkkaili syksyllä erityisesti linjojen 550 ja 555 matkustajamääriä Kehä I:llä. Seurannassa huomattiin, että ruuhkahuiput ovat hyvin pistemäisiä ja ajoittuvat nimenomaan koulujen alkamisaikoihin.

”Viisi minuuttia ennen ja jälkeen busseissa on todennäköisesti enemmän tilaa. Ymmärrän toisaalta hyvin sen, että moni haluaa mieluummin ajoittaa kouluun saapumisen juuri koulun alkamisaikaan kuin että olisi koulun pihalla kymmenen tai 15 minuuttia ennen koulun alkamista”, sanoo HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Mari Linna.

Jokeri-linjanakin tunnetulle bussille 550 tuli uudet aikataulut vuodenvaihteessa. Niissä Kehä I:n tilanne on huomioitu:

”Suunnittelussa pyrin sumputtamaan useita lähtöjä kuormittaviin ajankohtiin”, Linna sanoo.

HSL seuraa bussien ruuhkautumista Kehä I:llä myös nyt tammikuussa. Kovin paljon tilanteelle ei vain ole enää tehtävissä. Kahdeksan ja yhdeksän välillä aamulla linja 550 kulkee nyt jo 3–5 minuutin välein. Paljon sen tiheämmällä vuorovälillä ei linjaa voida ajaa.

Linjan luotettavuuteen taas vaikuttavat sen reitin varrella olevat työmaat. Linjan 550 reitille rakennetaan bussiyhteyden korvaava Raide-Jokeria, jonka työmaat hidastavat bussien kulkua.

”Tilanne on haastava, koska jos bussi jää aikataulustaan jälkeen, kerää se jo seuraavan bussin matkustajia ja myöhästyy sen takia yhä enemmän”, Linna sanoo.

”550 on Itäkeskuksesta lähtevä pitkä linja. Sillä on Leppävaarassa ajan tasaus, mutta toki jos ne [bussit] ovat tulleet Helsingin puolelta myöhässä, se osittain heijastelee Kehä I:sen aikatauluihin ja bussien kuormitukseen.”

Yksi keino välttää Kehä I:sen pysäkkien ruuhkat olisi, että oppilaat kulkisivat Laajalahdesta Otaniemeen Tapiolan kautta. Tämä kuitenkin pidentää matka-aikaa. Toinen vaihtoehto olisi saapua kouluun hieman aikaisemmin. Tämä ei taas monia oppilaita houkuttele.

”En tiedä, miten myöhään tai aikaisin oppilaat tulevat pysäkille, mutta monella tuntuisi olevan tapana, että pysäkillä odotetaan kavereita ja tullaan sitten isommalla porukalla yhdessä kouluun”, Laajalahden koulun rehtori Vallenius sanoo.

Laajalahdessa koulun alkamisaikaa siirrettiin myöhemmäksi, kun koulu muutti syksyllä Otaniemeen. Nykyisin koulu alkaa kello 8.30 aiemman kello 8.15 sijaan.

Muiden Otaniemessä sijaitsevien koulujen kanssa ei ole keskusteltu siitä, pitäisikö koulujen alkamisaikoja jotenkin porrastaa niin, että eri koulujen oppilaat tulisivat kouluun eri aikoina.

”Tässä vaiheessa lukuvuotta koulujen alkamisaikoihin olisi vaikeaa tehdä muutoksia”, Vallenius sanoo.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta