Vuosien kehitystyö on ohi: Metroasemien lippuhalleissa näkyy metron oikea saapumisaika ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1982 - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Vuosien kehitystyö on ohi: Metroasemien lippuhalleissa näkyy metron oikea saapumisaika ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1982

Länsimetron avajaisia vietettiin marraskuussa 2017.

Länsimetron avajaisia vietettiin marraskuussa 2017.

Julkaistu: 10.1. 16:48

Aikaisemmin metroasemien lippuhallien aikataulunäytöt näyttivät metron aikataulun mukaista saapumisaikaa. Nyt niissä näkyy metron todellinen saapumisaika.

Metromatkustajien vuosia jatkunut epätietoisuus on päättynyt. Nyt, kun metroaseman liukuportaiden yläpäässä vilkaisee aikataulunäyttöä, kertoo se metron oikean saapumisajan.

Aikaisemmin metroasemien lippuhallien aikataulunäytöt kertoivat metron aikataulun mukaisen saapumisajan. Tällä ei aina ollut tekemistä metron todellisen saapumisajan kanssa, ja niinpä metromatkustaja saattoi huomata kiirehtineensä laiturille turhaan.

Tämä aikataulullinen epäloogisuus on piinannut kiireisiä kaupunkilaisia vuosia. HS:ssä ihmeteltiin jo vuonna 2007, miksi rautatieaseman metrolaiturilla aikataulunäytöt näyttävät oikeaa aikaa, mutta liukuportaiden yläpäässä oleva aikataulunäyttö näyttää mitä sattuu.

Se, ettei metroasemien lippuhallien aikataulunäyttöihin ole aikaisemmin saatu ajantasaista tietoa metron liikkeistä, on johtunut teknisestä vimpaimesta nimeltä asetinlaite.

Asetinlaite on välittänyt reaaliaikaisen tiedon metron etenemisestä metrolaiturien aikataulunäyttöihin, mutta metron operoinnista vastaavalla Helsingin kaupungin liikennelaitoksella (HKL) ja asemahalleista vastaavalla Helsingin seudun liikenteellä (HSL) ei ole ollut keinoa saada reaaliaikaista tietoa välittymään asemahallien näyttöihin.

”Vanhan järjestelmän data ei mennyt metrotunnelin ulkopuolelle, eli sieltä ei saatu dataa HSL:n järjestelmiin, joita ovat esimerkiksi asemahallien aikataulunäytöt ja Reittiopas. Yksi uuden asetinlaitteen vaatimuksista oli mahdollisuus uuteen rajapintaan, josta dataa voidaan välittää eteenpäin”, kertoo HSL:n kehitysasiantuntija Sami Räsänen.

Ajantasaisten aikataulutietojen saaminen metrotunnelin ulkopuolelle oli Räsäsen mukaan pitkä projekti.

”Ensimmäisestä istunnosta meni melkein kaksi vuotta siihen, että tämä oli oikeasti tuotannossa. Tämä aloitettiin siitä, että ymmärretään, miten asetinlaitteen keräämä tieto muutetaan dataksi ja matkustajainformaatioksi.”

Nyt ajantasaiset metron kulkutiedot näkyvät aseman lippuhallien aikataulunäyttöjen lisäksi myös muun muassa Reittioppaassa ja HSL:n sovelluksessa.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta