Espoon tiettävästi ensimmäinen Airbnb-vene säikäytti Soukan asukkaat – kaupunki selvittää, tarvitseeko kelluva majoitus lupia - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Espoon tiettävästi ensimmäinen Airbnb-vene säikäytti Soukan asukkaat – kaupunki selvittää, tarvitseeko kelluva majoitus lupia

Soukan vuokrattavaa venettä mainostettaan muun muassa merinäköalalla.

Soukan vuokrattavaa venettä mainostettaan muun muassa merinäköalalla.

Julkaistu: 2.12. 8:36

Espoon rakennusvalvonta selvittää, pitäisikö veneen vuokraamiseen majoituskäyttöön olla erillinen lupa.

Soukassa on jonkin aikaa voinut varata itselleen majoituksen veneestä. Venettä mainostetaan Airbnb-majoituspalvelun sivuilla muun muassa upouudeksi ja hyvin varustelluksi.

Alueen asukkaissa venemajoitus on herättänyt huolta. Kysymyksiä on noussut muun muassa pysäköinnistä sekä jätehuoltoon ja likavesiin liittyvistä järjestelyistä alueella, jota ei ole alun perin tarkoitettu asumiskäyttöön.

”Meihin on oltu tästä yhteydessä, mutta varsinaista toimenpidepyyntöä ei ole tehty. Selvitämme nyt, millaista toimintaa siellä on ja vaaditaanko siihen jotain lupia”, sanoo rakennusvalvontajohtajan viransijainen Solja Mäkelä Espoon rakennusvalvonnasta.

Mäkelä ei muista Espoosta toista vastaavaa tapausta, jossa vene olisi muutettu majoituskäyttöön ja pistetty vuokralle. Ravintolalaiva on ollut, mutta sille oli haettu asianmukaiset luvat, hän muistelee.

”On olemassa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä, että jos auto tai vene on pysyvästi poikkeavassa käytössä, se on luvanvaraista toimintaa. Tässä tapauksessa nyt selvitetään, minkälaisesta toiminnasta on kyse. En osaa vielä sen tarkemmin sanoa.”

Helsingissä keskustelua herätti syyskuussa kaupungin vierasvenesatamassa Airbnb-hotellina toiminut asuntolaiva. Soukan tapauksessa vene on yksityisellä rannalla, ei kaupungin mailla.

Sama henkilö, joka vuokraa Airbnb-majoituspalvelussa venettä Soukassa, on jo useamman vuoden ajan vuokrannut palvelussa myös samalla tontilla sijaitsevaa saunaa. Airbnb-sivustolla olevassa ilmoituksessa saunarakennusta mainostetaan mökkinä.

”Airbnb-toiminta on aina hankalaa. Tässä on vielä kaavallinen puoli, että onko tämä sellaisella alueella, että näitä voi käyttää majoitukseen. Siinä on muun muassa liikennöinti, pysäköinti ja jätevedet, jotka pitää ottaa huomioon”, Mäkelä sanoo.

Veneen ja saunarakennuksen vuokraaja ei halunnut kommentoida tilannetta HS Espoolle.

Lisää aiheesta