Kirjastonhoitajat tyrmistyivät Espoon päätöksestä luopua cd-levyistä: ”Aika harkitsematon päätös” - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Kirjastonhoitajat tyrmistyivät Espoon päätöksestä luopua cd-levyistä: ”Aika harkitsematon päätös”

Suosituimpiin uutuuslevyihin on pääkaupunkisedun kirjastoissa pitkät varausjonot, muistuttaa Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen hallituksen jäsen Ilari Reuhkala.

Cd-hyllyt katoavat vähitellen Espoon kirjastoista.­

25.11.2019 10:28

Espoon päätös luopua kirjaston omasta levykokoelmasta on herättänyt tyrmistystä alan sisällä.

”Espoon päätös on aika harkitsematon. Musiikkikirjastoalan ammattilaiset ovat sitä aika yksimielisesti pitäneet huonona”, sanoo Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen hallituksen jäsen Ilari Reuhkala.

Reuhkala kritisoi Espoon päätöstä heti tuoreeltaan Melomaanikko-blogissaan.

Espoon kaupunginkirjaston johtoryhmä päätti syyskuussa, että musiikkitallenteiden avokokoelmaa ryhdytään ajamaan alas ja että uutuuslevyjen hankkiminen lopetetaan vuonna 2021.

Käytännössä se tarkoittaa, että muutaman vuoden päästä Espoon kirjastoissa ei ole enää paikan päällä lainattavia cd-levyjä. Levyjä voi kuitenkin jatkossakin varata Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten kirjastoista sekä pääkaupunkiseudun kirjastoverkosto Helmetin varastosta.

Lue lisää: Erään aikakauden loppu: cd-levyt kannetaan varastoon Espoon kirjastoista

Espoo perusteli päätöstä kysynnän hiipumisella: cd-levyjen lainausmäärät ovat vähentyneet viime vuosina rajusti. Reuhkala ei Espoon perusteluja purematta niele.

”Päätöstä perustellaan tilastoilla, vaikka se ei oikeasti perustu tilastoihin. Cd-levyjä lainataan edelleenkin, ei niiden lainaaminen ole mihinkään loppunut. Koska niitä lainataan vähemmän kuin aikaisemmin, pitäisi niitä olla esillä vähemmän ja myös hankkia vähemmän. Kokoelmasta luopuminen kokonaan on tässä suhteessa aika raju toimenpide.”

Reuhkalan tietojen mukaan Espoo on ainut kunta Suomessa, joka on päättänyt luopua kirjaston omasta levykokoelmasta.

Espoo aloittaa kokoelman karsimisen vähiten lainatuista levyistä. Uutuuslevyjen hankinta on tarkoitus lopettaa vuonna 2021.

Erityisesti päätöstä lopettaa uutuuslevyjen hankinta Reuhkala pitää tilastojen valossa kummallisena. Suositumpiin uutuuslevyihin voi olla pääkaupunkiseudun kirjastoissa pitkät jonot.

”Jos Espoo ei hanki enää uutuuksia, jonot pitenevät entisestään ja kaikki pääkaupunkiseudulla joutuvat odottamaan uutuuslevyjä entistä kauemmin. Suurin osa asiakkaista on kiinnostunut nimenomaan uutuuslevyistä.”

Reuhkalan mukaan Espoon päätös on tehty musiikkikirjastoalan ammattilaisia kuulematta ja asiakkaiden tarpeista välittämättä.

”Musiikkikokoelmaa pitäisi kehittää asiakkaiden ehdoilla: katsoa, mitä lainataan ja hankkia ja pitää esillä sitä. Kirjaston oma musiikkikokoelma on osa laajaa ja monipuolista kulttuurisisältöjen tarjontaa.”

Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni sanoi HS Espoon haastattelussa lokakuussa, ettei cd-levyistä luopuminen tarkoita, etteikö Espoossa arvostettaisi musiikkia. Hänen mukaansa Espoon kirjastoissa on panostettu paljon matalan kynnyksen musiikin harrastamiseen, kuten ukulele- ja yhteislauluryhmiin.

Reuhkalan mielestä tällaisilla palveluilla ei voida korvata kirjaston omaa äänitekokoelmaa.

”Musiikkikirjastoammattilaisilla ei ole mitään näitä uusia palveluja vastaan, ne ovat tärkeä osa kirjastoa, mutta musiikin soittaminen ja tekeminen on eri asia kuin musiikin kuunteleminen. Kuunteleminen on varmasti yleisin tapa harrastaa musiikkia. Ei sitä voi jättää huomioimatta.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?