Kauppakeskus kuin oksennus, keskusta kuin Neuvostoliitto: Onko Kauniainen todella niin epäonnistunut, kuin kriitikot väittävät? - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Kauppakeskus kuin oksennus, keskusta kuin Neuvostoliitto: Onko Kauniainen todella niin epäonnistunut, kuin kriitikot väittävät?

Kauniaisten kävelykeskustan avajaisia vietetään marraskuun loppupuolella.

Julkaistu: 21.11.2019 10:37

Kauppakeskuksen suunnitelleet arkkitehdin Kai Wartiaisen mielestä Kauniaisten keskustaa on suunniteltu liiaksi autoilun ehdoilla. Nyt keskustaan ollaan tekemässä eläväistä kohtaamispaikkaa.

Kun Kauniaisten kiistelty kauppakeskus valmistui vuonna 2001, näytti Kauniaisten keskusta aika erilaiselta kuin nyt. Vajaa vuosikymmen aikaisemmin tontilta oltiin purettu vanha Elannon talo, ja nyt sen paikalle nousi uusi, värikäs kauppakeskus.

2000-luvun alussa kauppakeskus erottui maisemasta senkin takia, että se nökötti paikallaan aika yksin. Tien toisella puolella oleva tontti oli pelkkää parkkikenttää. Nyt parkkikentän paikallekin on noussut asuntoja.

Arkkitehti Kai Wartiaisen suunnittelema ostoskeskus on jakanut Kauniaisissa mielipiteitä valmistumisestaan saakka. Helsingin Sanomat kirjoitti syksyllä, kuinka esimerkiksi Kauniaisissa asuva Jari Sarasvuo on moittinut kauppakeskuksen ulkonäköä usein julkisuudessa.

Jari Sarasvuo haukkuu Kauniaisten ostoskeskuksen oksennukseksi ja ektoplasmaksi – Jopa arkkitehti itse antaisi purkaa kohutun rakennuksen

”Ostari toteuttaa tavoitettaan. Sillä haettiin omaleimaisuutta, ja omaleimaisuutta saatiin”, pohtii Jaana af Hällström. Yli 20 vuotta Kauniaisissa asunut Af Hällström on kirjoittanut vuonna 2006 julkaistun Kauniaisten historiikin ja tuntee hyvin Kauniaisen ja sen historian.

Arkkitehti Kai Wartiaisen suunnittelema kauppakeskus valmistui vuonna 2001.

Kauppakeskuksen suunnitellut arkkitehti Kai Wartiainen vastasi Helsingin Sanomien jutussa Sarasvuon kritiikkiin sanomalla, että kauppakeskuksen voi kyllä purkaa, mutta että se ei tee Kauniaisista yhtään sen miellyttävämpää kaupunkiympäristöä. Wartiaisen mielestä Kauniaisten keskusta on ympäristönä epäonnistunut ja siellä on varattu liikaa tilaa autoille.

”Se, että Wartiainen vertasi Kauniaisia Neuvostoliittoon, oli melko epäoikeudenmukaista. Alue edusti 1950- ja 1960-lukujen huippuarkkitehtuuria”, af Hällström sanoo.

Hän on lupautunut lähtemään kävelykierrokselle Kauniaisten keskustaan yhdessä Kauniaisten yhdyskuntatoimen johtajan Marianna Harjun kanssa. Tarkoitus on pohtia, miten Kauniaisten keskusta on vuosien saatossa kehittynyt. Ja tietysti myös etsiä vastausta kysymykseen, onko Kauniainen tosiaan niin epäkelpoa ympäristöä, kuin Wartiainen väittää.

Jaana af Hällström on perehtynyt Kauniaisten historiaan. Hänestä Kauniaisten keskustassa näkyy hyvin kaupungin historian eri vaiheet.

Ainakin Kauniainen on muuttunut kauppakeskuksen valmistumisen jälkeen. Kauppakeskuksen laajennusosa valmistui viime vuonna. Kauppakeskuksen ja junaradan väliin on 2010-luvulla noussut useampi asuintalo.

Paraikaa kauppakeskuksen ja junaradan välissä sijaitsevalla Thurmaninaukiolla nakutellaan paikalleen viimeisiä kiviä. Uudistuneen kävelykeskustan avajaisia vietetään marraskuun lopussa.

Wartiainen moitti Kauniaisia siitä, että keskustaa on suunniteltu liiaksi autojen ehdoilla ja ihmisen mittakaava on unohdettu. Nyt Thurmaninaukiosta on muodostumassa elävää kaupunkitilaa, Harju sanoo. Aukion ympärillä olevilla kerrostaloilla ei ole omia pihoja, vaan tarkoitus on, että asukkaat tulevat viettämään aikaa aukiolle. Autot pysäköidään maan alle.

”Keskustaa haluttiin uudistaa. Halusimme houkutella keskustaan asukkaita ja siksi tänne suunniteltiin myös asuntoja”, Harju selittää.

Nyt paikoilleen nakuteltavat kivet edustavat Kauniaisten keskustan kolmatta vaihetta, af Hällström laskee. Ensimmäinen vaihe oli 1900-luvun alussa, kun Kauniaisten rautatieaseman ympärille alkoi muodostua liikekeskustaa.

Toinen vaihe alkoi 1950- ja 1960-lukujen taitteessa. Silloin keskustaa ryhdyttiin rakentamaan sen nykyiselle paikalle. Tuon ajan keskustasta muistuttaa enää yksi Thurmaninaukion laidalla sijaitseva asuintalo.

Kauniaisten keskusta vuonna 1979. 1980-luvulla Kauniaisissa nousi tyytymättömyys keskusta-aluetta kohtaan. Muun muassa liikennejärjestelyjen sekavuus ja pysäköintipaikkojen puute harmittivat asukkaita.

Nyt valmistumassa oleva keskustan uudistus on osa kolmatta vaihetta, joka alkoi jo 1990-luvulla. Kolmanteen vaiheeseen kuuluu myös Wartiaisen suunnittelema kauppakeskus sekä keskustaan valmistuneet asunnot.

”Asukkaat ovat kommentoineet, että tässä valmistumista on jo odotettukin. Nyt tästä vihdoin muodostuu oma alueensa. Palaset loksahtavat kohdillensa”, Harju summaa.

Kauniaisten keskustan viides vaihe kurkistelee jo nurkan takana. Seuraavaksi tarkoitus olisi lähteä muokkaamaan kaupungintalon korttelia. Ajatuksena on purkaa kaupungintalo ja rakentaa sen tilalle pitkulainen, kiemurteleva kerrostalo.

Alueen suunnittelusta järjestetty arkkitehtuurikilpailu ratkesi jo vuonna 2016, mutta alueen kaava on edelleen käsittelyssä. Seuraavaksi asemakaavan muutosehdotus on esillä yhdyskuntavaliokunnassa joulukuussa.

Alkuperäisen, kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta tehty pienoismalli on Kauniaisten kaupungintalon aulassa. Af Hällström kumartuu tutkailemaan sitä.

”Kyllähän se näyttää aika hurjalta, mutta kaikkeen tottuu. Kun katsoo tältä tasolta, niin ehkä se siihen solahtaa aika kivastikin. Aika ainutlaatuisen näköinen suunnitelma”, hän pohtii.

Mutta entä Wartiaisen alkuperäinen väite siitä, että Kauniaisten keskusta olisi epäkelpoa kaupunkiympäristöä? Af Hällström ymmärtää osittain Wartiaisen kritiikin, mutta pitää sitä vahvasti liioiteltuna.

Af Hällströmin mielestä Kauniaisten keskustassa näkyy hienosti Kauniaisten historia ja muutos: vanha lehmus muistuttaa 1900-luvun alusta, 1960-luvun kerrostalo kertoo omasta ajastaan ja uudet asuintalot ja Thurmaninaukion remontti tuovat keskustan 2010-luvulle.

Kiistellyllä kauppakeskuksellakin on tässä kokonaisuudessa oma paikkansa Thurmaninaukion laidalla.

Kauniaisten rautatieasema avattiin vuonna 1904, ja sen ympärille alkoi muodostua liikekeskustaa.

Vuonna 1958 valmistui arkkitehti Otto-Iivari Meurmanin keskustasuunnitelma, jossa keskusta oli sijoitettu sen nykyiselle paikalle.

Kauniaisten ensimmäinen ostoskeskus valmistui vuonna 1966.

1990-luvulla ryhdyttiin toteuttamaan keskustan uudistamista. Kai Wartiaisen suunnittelema kauppakeskus valmistui vuonna 2001.

Lisää aiheesta