Järvenpinta alkoi nousta selittämättömästi Kauniaisissa: Sitten poisto-ojasta löytyi huolellisesti ladottu rakennelma - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Järvenpinta alkoi nousta selittämättömästi Kauniaisissa: Sitten poisto-ojasta löytyi huolellisesti ladottu rakennelma

Paikalle sattunut poisti kivet ojasta.

Julkaistu: 13.11.2019 16:17

Kauniaisissa ihmetellään omin luvin tehtyä patoa, joka häiritsi Gallträskin järven poisto-ojan toimintaa.

Gallträskin järven tuntumassa Kauniasissa törmättiin ihmeelliseen ongelmaan: joku oli kyhännyt poisto-ojaan pihakivetyksen kivistä luvattoman padon.

Pato oli tehty Gallträskin järven läheisyydessä, noin 30 metrin päähän Helsingintiestä. Se aiheutti hetkellisesti alueelle tulvaa silminnäkijän mukaan.

Ojat ohjaavat ympäristössä kulkevan veden liikkeitä. Tämän huomasi myös Kauniaisten kaupunginvaltuustossa ja hallituksessa toimiva Mikko Salminen, joka huomasi Gallträskin järven vedenkorkeudessa muutoksia. Järvi on kooltaan hyvin pieni, 11,7 hehtaaria, ja keskisyvyydeltään vain 1,5 metriä. Muutokset näkyvät siinä herkästi.

Salminen käveli sunnuntaina koko poisto-ojan matkan läpi Gallträskin järveltä Helsingintielle ja etsi mahdollisia tukkeumia. Hän löysi pihakivetyksistä kyhätyn padon ja toisen pienemmän padon aivan vierestä.

Harmaat katukivet oli Salmisen mukaan ladottu tarkasti ja niitä oli useita kymmeniä. Se käy ilmi myös kuvista, jotka hän otti paikan päältä.

”Kun purin padon, virtaus kasvoi varmaan kymmenkertaiseksi. Käyn alueella kävelemässä ja katsomassa, että ojat vetävät, koska kaatosateella niiden pinta saattaa nousta jopa 15 senttimetriä”, Salminen kertoo.

Padot aiheuttivat keksustelua myös Kaunialaisten paikallisessa Facebook-ryhmässä, jossa tekoa epäiltiin myös lasten kepposeksi.

Pato purettiin ja vesi alkoi virtaamaan.

Salminen ylläpitää talvisin Gallträskin luistinrataa ystäviensä kanssa, ja on siksi kiinnostunut alueen vedenvirtauksesta. Hän kertoo, että tukkeutuneen ojan vesi voi tulvia luistinradan jäälle, mikä voi tehdä siitä hetkellisesti käyttökelvottoman.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Salminen havaitsee ilkivaltaa kyseisessä ojassa. Vuonna 2017 joku oli laittanut ojan rumpuputken sisälle puusta tehdyn tukkeen.

”Se oli erittäin tyylikkäästi sahattu ja tehty kestopuusta”, hän harmittelee.

Ojan tukkiminen ja veden virtauksen estäminen on lainvastaista toimintaa.

Espoon ympäristökeskuksen limnologi Saara Olsen selventää, että ojan tukkiminen voi johtaa yllättäviinkin tulvaongelmiin.

”Ojat ovat sitä varten, että ne ohjaavat pois alueen käyttöä haittaavaa vettä”, hän kertoo ja korostaa, ettei veden juoksua saisi estää.

Olsen kertoo, että yleensä ojat tukkeutuvat sinne ajautuneista roskista tai esimerkiksi katkenneista puun oksista. Hän ei ole törmännyt tahalliseen ojien tukkimiseen aikaisemmin ja on yllättynyt Kauniaisten tapauksesta.

Mitä pitää tehdä, jos luvattomaan patoon törmää?

Olsen kehottaa ottamaan yhteyttä paikalliseen ympäristökeskukseen tai kaupungin kunnossapitoon.

Lisää aiheesta