Lemmikeille halutaan nyt syöttää raakaa lihaa: Elina Heino kyllästyi heikkoon tarjontaan ja perusti oman kaupan Espooseen - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Lemmikeille halutaan nyt syöttää raakaa lihaa: Elina Heino kyllästyi heikkoon tarjontaan ja perusti oman kaupan Espooseen

Ihminen ei voi syödä lemmikkien raakaruokintaan tarkoitettua lihaa.

Elina Heino aloitti sivubisneksen päivätyönsä rinnalle.

11.11.2019 9:27

Vantaalainen Elina Heino perusti Pohjois-Espooseen Lemmikin lihakaupan lokakuun alussa, sillä hän kyllästyi raakalihan heikkoon tarjontaan pääkaupunkiseudulla.

Pienen liikkeen perustaminen Juvanmalmin teollisuusalueelle sai alkunsa uudenvuodenlupauksesta. Heino päätti, että aikoo poistua omalta mukavuusalueeltaan tämän vuoden aikana, ja tämä on hänen mukaansa juuri sitä.

Heinolla on viisivuotias labradorinnoutaja Ossi. Sillä oli toistuvasti tassutulehduksia eli furunkuloosia, jossa koiran varpaiden väliin muodostuu ihottumaa. Heino kiinnostui ravinnon merkityksestä ongelman lieventämiseksi.

Ossin tassuissa tapahtui myönteinen muutos, kun ruokavalio vaihdettiin raakaruokaan.

”Vihdoin saan tuoda koiran omalle työpaikalle”, Heino kertoo.

Ossilla on oma pinnasänky lihakaupan seinustalla.

Eläinten raakaruoalla tarkoitetaan lihaa, jota ei ole kypsennetty lainkaan. Monen koiran- ja kissanomistajan pakastimesta löytyy paketteja, jotka sisältävät muiden muassa sydänjauhelihaa, naudan jauhelihaa ja lohijauhelihaa.

Tällä hetkellä liikkeessä myydään vain koirille tarkoitettuja jauhelihatuotteita, mutta Heino toivoo yrityksensä valikoiman laajentuvan jossakin vaiheessa myös kissojen ravintoon.

”Ossin lempparia ovat kaikki ruoat, koska se on labradori, mutta se saa broileria ja lisäksi kerran viikossa on lohipäivä”, Heino selittää.

Normaalisti päivätyötä tekevä Heino huomasi, että lemmikin raakalihaa oli vaikeaa saada päiväsaikaan kiertäviltä tukkukauppiailta. Siksi hän päätti perustaa oman kivijalkaliikkeen, joka on auki arkisin vain iltapäivästä kello 17–19.15 ja viikonloppuisin kello 11–15.

Kauppa on pieni, ja Heino kertoo, ettei se ole kovin kannattava ainakaan vielä. Asiakkaiden määrä on kuitenkin yllättänyt hänet.

Kiinnostus lemmikkien raakaruokintaan on lisääntynyt, kertoo Evira eli nykyinen Ruokavirasto. Myös raakaruokien valmistajien määrä on kasvanut viime vuosina. Se johtuu suurelta osin siitä, että raakalihan pakkaaminenkin lasketaan valmistamiseksi, sillä pakkaamatonta raakalihaa ei saa Suomessa myydä.

Raakalihaa säilytetään pakkasessa, jotta se säilyisi pidempään ja olisi hygieenisempää. Tämän vuoksi Lemmikin lihakaupassa hurisee kolme arkkupakastinta, jotka ovat täynnä pahvilaatikkoihin pakattuja lihoja. Laatikot ovat kooltaan 3–10 kiloa, ja niiden sisällä on pienempiä eriä, joita on helpompi annostella.

Heino ilmoitti lihakaupastaan Facebookissa, joka toi hänelle monia asiakkaita.

”Tässä on käynyt paljon isojen koirien omistajia, ja usein koiria on taloudessa enemmänkin, eli tämmöisiä koiraharrastajia”, Heino kertoo.

Raakaruokintaa perustellaan monilla syillä: sitä pidetään luonnonmukaisempana ravintona verrattuna prosessoituun lemmikkiruokaan. Lisäksi siihen liitetään useita terveysväittämiä.

Mediuutiset kirjoitti aikaisemmin tänä vuonna Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan tutkimuksesta, jossa selvisi uusia näkökulmia koirien atopiaan ja allergiaan. Tutkimuksessa muun muassa toteutettiin neljän kuukauden mittainen ruokadieetti, jossa toisille syötettiin pelkästään prosessoitua nappularuokaa ja toisille täysin prosessoimatonta raakaruokaa.

Dieetin jälkeen selvisi, että raakaruokaa syöneiden koirien elimistössä heräsi positiiviseksi havaittuja geenejä, jotka ravinnosta riippuen joko toimivat tai eivät. Nappularuokaa syöneillä koirilla näitä ei löydetty.

Eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman kertoo artikkelissa, että syy johtuu ehkä siitä, etteivät koiran geenit ole tarpeeksi kehittynyttä voimakkaasti prosessoituun ruokaan.

Elina Heinon ja Ossi-koiran tuijotuskilpailu päättyi pusuihin.

Lemmikin ruoka tehdään ihmisravinnoksi hyväksytyistä eläimistä, mutta ihmiselle siinä piilee terveysriskejä. Ihminen ei saa syödä lemmikille tarkoitettua raakaruokaa.

Lemmikin ruoassa hyödynnetään rehuvalmistuksessa sivutuotteiksi kutsuttuja eläimen osia, kuten keuhkoja, rustoja, luita ja sisäelimiä. Heino kertoo, että hän jälleenmyy Kennel-Rehun raakalihaa, josta noin 20 prosenttia koostuu eläimen muista osista kuin lihasta.

Raakaruuissa on yllättävän paljon bakteereja, jotka voivat olla riski ihmisen terveydelle. Tämä selvisi Ruokaviraston selvityksessä, jossa tutkittiin Suomessa valmistettuja raakalihapakasteita.

Normaalisti kuumennuskäsittely tuhoaa lihasta ihmiselle haitalliset mikrobit, mutta raakalihassa niitä voi ilmetä. Esimerkiksi 15 näytettä 37:stä sisälsi sairaalabakteeriksikin kutsutta MRSA-bakteeria, joka on vastustuskykyinen useimmille ihmisen hoidossa käytetyille antibiooteille.

Lue lisää: Lemmikkien raakaruuat voivat olla ihmiselle terveysriski, uhkana jopa munuaisvauriot.

Tästä johtuen lemmikin raakalihaa ei pitäisi käsitellä samoilla välineillä kuin ihmisten elintarvikkeita, eikä lemmikkien ruokaa samoilla välineillä kuin ihmisten ruokaa. Lemmikkien ja ihmisten ruoka eivät myöskään saa joutua kosketuksiin toistensa kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?