S-ryhmä hylkäsi keskelle Espoota hallin, jossa on tilaa enemmän kuin Pasilan Triplassa: Nyt sinne alkaa hiipiä uutta elämää - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

S-ryhmä hylkäsi keskelle Espoota hallin, jossa on tilaa enemmän kuin Pasilan Triplassa: Nyt sinne alkaa hiipiä uutta elämää

Marraskuun alussa logistiikkahalleissa pelataan padelia ja viljellään salaattia.

4.11.2019 10:02

Inex Partnersin vanha logistiikkakeskus Keran aseman kupeessa vaikuttaa ensisilmäyksellä autiolta. Missään ei näy ihmisiä ja lastauslaiturit ammottavat tyhjyyttään.

Yhden lastauslaiturin vieressä nököttää yksinäinen sähköauto, jonka keltainen latausjohto luikertelee sisälle lastauslaiturin vieressä olevan oven raosta.

Auto kuulu Samuli Laurikaiselle, yrittäjälle, joka rakentaa tyhjillään olevaan logistiikkahalliin salaattiviljelmää. Laurikainen tunnetaan Silmusalaatti-yrityksestä, joka kasvattaa syötäviä versoja.

Vielä toistaiseksi versoja kasvatetaan Vantaan Vaaralassa, mutta marraskuun alussa tuotanto siirtyy tänne Espoon Keraan, Inex Partnersin vanhaan logistiikkahalliin.

”Olemme etsineet jo pidemmän aikaa uusia tiloja. Toimistotilaa löytyy vaikka kuinka paljon, mutta elintarviketilaa on vaikeampi löytää”, Laurikainen kertoo avarassa, valkoisessa tilassa, jossa on pian tarkoitus kasvattaa salaatin versoja.

Vanha logistiikkahalli sopii Laurikaisen mukaan erinomaisesti salaatin viljelijälle: avariin tiloihin on mahdollista rakentaa viljelyn vaatimat olosuhteet ja lastauslaiturilta tavarat ja salaatit kulkevat helposti eestaas.

Samuli Laurikainen rakentaa vanhaan logistiikkahalliin salaattiviljelmää.­

S-ryhmän logistiikka- ja kuljetusyritys Inex partners lähti Kerasta vuoden vaihteessa, ja jätti jälkeensä valtavan kokoisen tyhjän logistiikkakeskuksen. Alueella on yhteensä vajaat 100 000 kerrosneliömetriä teollisuus- ja varastorakennuksia. Vertailun vuoksi: Lempäälän Ideaparkin koko on reilut 104 000 kerrosneliömetriä ja Pasilan Triplan ostoskeskuksen noin 85 000 kerrosneliömetriä.

Espoo suunnittelee Keran alueelle uutta kaupunkikeskusta. Sen toteutumiseen menee kuitenkin vielä vuosia, eikä S-ryhmä halunnut, että sen tilat lojuisivat tyhjillään siihen asti, että alueen rakennustyöt alkavat. Niinpä S-ryhmä päätti lähteä etsimään tiloille väliaikaista käyttöä.

Marraskuun alussa tiloissa aloittaa Silmusalaatin lisäksi toinenkin elintarvikeyrittäjä sekä Padel House Oy, joka rakentaa tiloihin yhdeksän kentän padelkeskusta.

Myös padelkeskuksen toiminnan pitäisi käynnistyä marraskuun alussa.

”Tänne on hirveä hinku. Padelin suuri haaste on se, ettei kenttiä ole riittävästi. Pääkaupunkiseudun sisäkentät ovat aika täynnä”, sanoo Padel Housen omistajiin kuuluva Sasu Mellanen.

Sasu Mellanen on ollut mukana perustamassa Inex Partnersin vanhoihin tiloihin padelkeskusta.­

Keraan Padel House päätyi Mellasen mukaan ”yrityksen ja erehdyksen kautta”. Padel Housen omistajat olivat selvitelleet useita eri tiloja, mutta niihin ei mahtunut niin paljon kenttiä, että toiminnasta olisi saatu kannattavaa. Lopulta tyhjä logistiikkahalli löytyi sattumalta viime marraskuussa tuttujen kontaktien kautta.

Alunperin Padel Housen tavoitteena oli aloittaa toiminta jo syys–lokakuussa, mutta tilojen remontti venyi, sillä paloturvallisuuden takia tiloihin piti rakentaa paloturvaseinät.

S-ryhmä on huolehtinut tilan isommista remonteista ja lupa-asioista, yrittäjät vastaavat puolestaan omista rakenteistaan, kuten nyt vaikkapa väliseinistä, kastelujärjestelmistä ja padelkentistä.

”Muutokset ovat ja eivät ole olleet isoja. Halleissa pystyy periaatteessa tekemään mitä vain, niissä ei ole kauheasti meidän tarvinnut tehdä mitään. Palomääräykset taas ovat aika tiukkoja, ja ovat aiheuttanet tiloihin muutoksia,” sanoo S-ryhmän kiinteistövarallisuuspäällikkö Leeni Andersson.

S-ryhmä toivoo saavansa vanhaan logistiikkakeskukseen useita vuokralaisia.­

Vanhassa logistiikkakeskuksessa aloittavat yrittäjät toivovat, että Inex Partnersin alueesta muodostuu vetovoimainen ja eläväinen keskus. Salaattiyrittäjä Laurikaisella on jo viritteillä yhteistyökuvioita alueella aloittavan toisen elintarvikeyrittäjän kanssa. Myös Padel Housessa odotellaan, että samassa hallissa aloittaisi myös muita liikunta-alan toimijoita.

”Täällä on ihan selvästi synergiaetuja. Yhteisö vaatii tilan. Jos kaikki ovat eri paikoissa, ei muodostu yhteisöä. Täällä on mahdollista rakentaa yhteisöllisyyttä eri toimijoiden välille”, salaattiyrittäjä Laurikainen sanoo.

Keran uusi kukoistus on vasta alkutaipaleellaan. Kolme yrittäjää täyttävät murto-osan vapaana olevasta tilasta. S-ryhmä käykin paraikaa neuvotteluja useiden alueesta kiinnostuneiden yrittäjien kanssa, S-ryhmän Andersson sanoo.

”Meillä on tällä hetkellä neuvotteluja 30 mahdollisen vuokralaisen kanssa meneillään. Kiinnostuneita on tullut pelkästään lehtijutun perusteella ilman, että meillä on ollut mitään ilmoituksia. Voisi sanoa, että tämä on hyvä tilanne.”

Padel Housella ja Silmusalaatilla on molemmilla viiden vuoden määräaikaiset vuokrasopimukset. Sen jälkeen katsotaan, miten Keran alueen suunnittelu ja rakentaminen ovat edenneet ja arvioidaan jatkoa sen pohjalta.

”Väliaikaisuus tietysti aiheuttaa sen, että pitää miettiä kustannustehokkaita ratkaisuja. Toisaalta samaan aikaan viisi vuotta on aika pitkä aika ja siinä ehtii tapahtua vaikka mitä”, salaattiyrittäjä Laurikainen pohtii.

Vaikka hän on silminnähden innoissaan uusista tiloista, yksi huono puolikin löytyy ja se liittyy lastauslaiturin vieressä nököttävään sähköautoon. Vantaan Vaaralan viljelmille hän pääsi helposti kotoaan polkupyörällä. Nyt matkaa kertyy sen verran, että sitä varten on pitänyt ostaa auto.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?