Erään aikakauden loppu: cd-levyt kannetaan varastoon Espoon kirjastoista

Julkaistu:

Cd-levyjä voi jatkossakin varata varastoista ja muista kirjastoista. Cd-levyiltä vapautuva tila otetaan kirjastoissa muuhun käyttöön.


Cd-hyllyt katoavat vähitellen Espoon kirjastoista.

Espoon kaupunginkirjaston johtoryhmä päätti syyskuussa, että musiikkitallenteiden avokokoelmaa ryhdytään ajamaan alas ja että uutuuslevyjen hankkiminen lopetetaan vuonna 2021.

Käytännössä se tarkoittaa, että muutaman vuoden päästä Espoon kirjastoissa ei ole enää paikan päällä lainattavia cd-levyjä. Levyjä voi kuitenkin jatkossakin varata Helsingin ja Vantaan kirjastoista sekä pääkaupunkiseudun kirjastoverkosto Helmetin varastosta.

”Cd-levyjen käyttö on älyttömästi pienentynyt. 2004 vuodesta cd-levyjen lainausmäärät ovat laskeneet 77 prosenttia. Cd-levyjä lainataan niin vähän, että on päädytty tällaiseen ratkaisuun”, sanoo Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni.

Musiikin kuuntelu on siirtynyt cd-levyiltä suoratoistopalveluihin, kuten Spotifyihin. Kirjastoista on mahdollista lainata äänikirjoja, mutta vastaavia musiikin kuuntelumahdollisuuksia ei kirjastoissa juuri ole.

”YouTube ja Spotify ja muut vastaavat ovat niin halpoja tai jopa ilmaisia, ettei kysyntää niiden kaltaiselle palvelulle kirjastoissa oikein ole”, Tyrni sanoo.

Ainakin vielä jonkin aikaa Espoon kirjastojen hyllyissä pysyvät ne levyt, jotka ovat suosittuja ja usein lainassa, sillä kokoelman karsinta aloitetaan vähiten lainatuista levyistä.

”Kun katsoo meidän lainaustilastoja esimerkiksi yhdeltä päivältä viime joulukuulta, niin sieltä näkee, että meillä oli hyllyssä 56 000 cd-levyä, joista vain kolme prosenttia oli sellaisia, joita lainataan kolme tai useamman kerran vuodessa. Aloitamme karsinnan niistä levyistä, joita ei juuri lainata”, Tyrni selittää.

Mikään cd-julkaisu ei katoa Espoon päätöksen myötä kokonaan Helmetin valikoimista. Julkaisujen viimeiset kappaleet varastoidaan Vantaan kaupunginkirjaston ylläpitämään Tikkurilan musavarastoon, josta niitä voi jatkossakin varata.

Muut levyt joko poistetaan tai varastoidaan valtakunnalliseen Varastokirjastoon.

Merkittäviä rahallisia säästöjä levyistä luopuminen ei Espoon kirjastoille tuo, Tyrni sanoo.

”Tämä voi kuulostaa radikaalilta teolta, mutta kun katsoo lukuja, niin niistä näkee, että kun me ollaan kymmenen vuotta sitten hankittu levyjä vuosittain noin 100 000 eurolla, niin viime vuosina se summa on ollut kymppitonnin luokkaa.”

Kun kirjastojen levyhyllyistä luovutaan, vapautuu samalla tilaa muulle toiminnalle.

”Esimerkiksi Iso Omenassa lasten puoli on aina täynnä. Siinä sen vieressä on massiiviset musiikkikokoelmat. Meillä on tilalle tarvetta. Kun käytössä on kalliita tiloja, on meidän velvollisuus miettiä, mihin tiloja käytetään. Levyt eivät ole avotilassa parhaalla paikalla”, Tyrni sanoo.

Espoon kirjastoilla on perinteisesti ollut laajat musiikkivalikoimat. Tyrni korostaakin, ettei cd-levyistä luopuminen tarkoita, etteikö kirjastossa arvostettaisi musiikkia. Musiikki vain näkyy nykyään kirjastoissa eri tavalla kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

”Olemme satsanneet paljon matalan kynnyksen musiikin harrastamiseen. Meillä on erilaisia instrumentteja ja karaokelaitteistoja. Ukulele- ja yhteislauluryhmät ovat todella suosittuja. Idea on se, että kuka tahansa voi tulla tekemään musiikkia. Musiikin harrastamisen tilat ja mahdollisuudet ovat nyt se juttu.”