Maailma on kaunis, mutta me teemme siitä ruman, sanoo rockmaailman taustahahmo Marco Tikkanen: Nyt hän parantaa asioita yksi puuntaimi kerrallaan

Julkaistu:

Marco Tikkanen järjesti espoolaiskoululle 200 puuntaimea. Huoli ilmastonmuutoksesta on lisännyt puidenistutusintoa.


Nahkatakkiin ja Judas Priestin bändipaitaan sonnustautunut Marco Tikkanen hymyilee iloisesti lapsilauman takana. Lapset ovat juuri istuttaneet puuntaimia, ja se on syy Tikkasen levään hymyyn. Puiden istuttaminen oli nimittäin alunperin Tikkasen idea.

”Halusin tehdä jotain hyvää. Lapset ja luonnonsuojelu, ne ovat meidän elinehto. Tässä yhdistyy luonnonsuojelu, liikkuminen ja luonnossa oleminen”, Tikkanen kertoo.

Saatuaan idean puunistutustalkoista hän otti yhteyttä Espoon kaupungin luonnonhoitoyksikön päällikköön Kati Tuuraan. Projektille sopiva koulu löytyi Tikkasen kotikulmilta Sunasta. Tikkanen järjesti koululaisille 200 puuntaimea, ja lokakuun alussa Sunan koulun oppilaat sitten istuttivat taimet läheiseen metsään.


Kaupungille tulee jonkin verran yhteydenottoja, jossa yritykset ja asukkaat kyselevät mahdollisuudesta istuttaa puita kaupungin maille. Näin suuria, 200 taimen ehdotuksia, kaupunki saa harvoin.

”Useimmiten kyse on siitä, että joku henkilö kysyy, voiko hän istuttaa yksittäisiä taimia kaupungin maille”, luonnonhoitoyksikön päällikkö Tuura kertoo.

Kaupunki pyrkii aina osoittamaan taimille sopivan paikan kaupungin mailta. Ohjeistus on, että kaupungin metsiin voi istuttaa pieniä metsitystaimia.

”Me ei tietenkään voida vannoa, että ne selviävät hengissä. Jos puu kasvaa oikein suureksi, se voi myös joutua metsänhoitotoimenpiteiden alle, jos siitä muodostuu esimerkiksi riski asukkaille”, Tuura sanoo.

Huoli ilmastonmuutoksesta näkyy Tuuran mukaan siinä, että istutustalkoita koskevat yhteydenotot ovat lisääntyneet. Yhdellä Espoon metsään istutetulla taimella tuskin ilmastonmuutosta pysäytetään, mutta sillä on istuttajalleen symbolista merkitystä. Päiväkodeissa ja kouluissa taimia istuttamalla opitaan samalla biologiasta ja puiden kasvamisesta, Tuura muistuttaa.

Yleisimpiä istutettavia taimia ovat koivu, kuusi ja mänty. Näistä erityisesti koivu sopii hyvin lasten istutettavaksi, sillä sen voi istuttaa helposti itse, ilman suojahanskoja ja apuvälineeksikin riittää pelkkä lapio. Koivuja istuttivat myös Sunan koulun oppilaat.

”Tästä tulee lapsille sellainen ajatusmaailma, että puiden istuttaminen ei ole vaikeaa”, Tuura summaa.

Luonto ja lasten liikkuminen luonnossa ovat Marco Tikkaselle sydämen asioita. Siinä, että lapset istuttavat puita espoolaiseen metsään, on kuitenkin kyse jostain suuremmasta kuin vain lasten ulkoilusta ja puista: kyse on meidän planeettamme hyvinvoinnista, hän sanoo.

”Olen kiitollinen siitä, että Suomessa on puhdas luonto. Toivoisin, että ihmiset kunnioittaisivat luontoa. Halusin tällä muistuttaa luonnon tärkeydestä.”

It-alalla ja musiikkipiireissä pyörinyt Tikkanen on elänyt vaiheikkaan elämän, josta ei käänteitä puutu. Hänet tunnetaan muun muassa yhtenä Hanoi Rocks -yhtyeen paluun puuhamiehistä, ja Tikkasen tuttavapiirinsä kuuluu sellaisia julkisuuden henkilöitä, kuten Erja Häkkinen ja Scorpions-yhtyeen entinen rumpali Herman Rarebell.

Nykyisin Sunassa asuva Tikkanen on viettänyt ison osan elämästään Ranskassa. Hänen vanhempansa, Matti Tikkanen ja Mirja Tervamaa olivat molemmat balettitanssijoita.

Kahdeksanvuotiaana Tikkanen muutti äitinsä ja tämän uuden puolison kanssa Etelä-Ranskaan. Siellä Tikkanen varttui, meni naimisiin ja sai kaksi lasta. Hän työskenteli it-alalla, mutta harrastuksena – ja intohimona – töiden rinnalla kulki koko ajan myös musiikki. Tikkanen soitti eri bändeissä ja oli mukana perustamassa kustannusyhtiötä Lontooseen.

Vuosituhannen vaihteessa Tikkanen tutustui Ilkka Hulkkoon, joka on Hanoi Rocksin kitaristin Andy McCoyn isoveli. (Tikkanen muuten imitoi Andy McCoyta oikein onnistuneesti.) Yhdessä Hulkko ja Tikkanen alkoivat junailla Hanoi Rocksin paluuta, joka toteutui 2000-luvun alussa.

Samoihin aikoihin Tikkasen oma elämä Ranskassa alkoi mennä kunnolla solmuun: kustannusyhtiö meni konkurssiin ja Tikkaselle tuli avioero.

Tikkanen muutti Suomeen ja teki töitä it-firmoissa. Välillä hänellä oli pahoja masennuskausia, ja alkoholiakin kului. Vuonna 2007 Tikkasella diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön kuuluvat tavanomaisesta poikkeavat mielialavaihtelut, jossa mania- ja masennusjaksot vaihtelevat. Usein kaksisuuntaisen mielialahäiriöön liittyy myös alkoholi- tai päihdeongelmia.

”Luulin, että mulla on päihdeongelma. Lääkäri sanoi, ettet sä ole alkoholisti, että sulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Se sanoi, että nyt pitää alkaa elää tylsää elämää, syödä ja nukkua hyvin ja jättää juominen vähemmälle”, Tikkanen kertoo.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä hoidetaan yleensä lääkkeillä. Myös liiallisen stressin ja unenpuutteen välttäminen ovat tärkeitä keinoja sairausjaksojen ehkäisemiseksi. Säännöllinen vuorikausirytmi ja alkoholin välttäminen ei aina ole helppoa rock-elämään tottuneelle Tikkaselle.

Hän on kuitenkin yrittänyt opetella elämään kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa: nukkumaan pyritään menemään ajoissa ja terveellisistä elämäntavoista yritetään pitää kiinni. Sekin pitää hyväksyä, ettei kaikkea pysty ja jaksa tehdä.

”Olen aktiivinen, jotain pitää koko ajan tehdä, mutta kaikki tekeminen on lyhytjännitteistä. Väsyn nopeasti. Pitää varoa, ettei polta itseään loppuun”, Tikkanen sanoo.


Sunaan Tikkanen muutti viime vuonna Hämeenlinnasta. Hän on kotiutunut Sunaan nopeasti. Aamuisin Tikkanen käy nauttimassa kahvit Suvelan R-kioskilla ja juttelee siinä samalla muiden asiakkaiden kanssa. Läheisessä kauppakeskus Entressessä hän kertoo tutustuneensa paikallisiin yrittäjiin.

”Mun kanssa on helppo sosialisoida. Olen aika ulospäin suuntautunut. Mussa yhdistyvät ranskalaisuus ja karjalaisuus, se tekee musta ulospäin suuntautuneen ja puheliaan. Suomalaiset on helposti vähän juroja”, Tikkanen sanoo.

Kesällä Tikkasen kanssa saman katon alle rivitaloasuntoon muutti entinen Viron Idols-kilpailun voittaja, 27-vuotias Jana Kask.

Kaksikko työstää yhdessä musiikkia. Tarkoitus olisi, että jossain vaiheessa Kask julkaisisi englanninkielisen levyn. Virallisesti Tikkanen tosin on eläkkeellä kaksisuuntaisen mielialahäiriön takia. Musiikista Tikkanen ei kuitenkaan ole luopunut. Hänellä on pienen pieni levyfirma, jonka kautta hän myy lähinnä omaa musiikkiaan.

”Se on harrastus. Jos jokin menee kaupaksi, niin se on plussaa. Jos ei mene, niin ei sekään haittaa”, Tikkanen sanoo.

”Musiikki ja kirjoittaminen ovat mulle terapiaa. Yritän pitää aivot toiminnassa niin, etten anna sairaudelle valtaa.”

Musiikin lisäksi myös luonnossa liikkuminen on Tikkaselle yhdenlaista terapiaa. Yhdessä Kaskin kanssa he käyvät pitkillä kävelyretkillä lähialueen metsissä. Kävelyretkillä syntyi myös idea puidenistutustalkoista.

”Olen luontoihminen. Tykkään liikkua paljon luonnossa ja kalastaa. Maailma on kaunis, mutta me tehdään siitä ruma. Me tuhotaan tämä planeetta. Sen pitää loppua.”

Marco Tikkanen


 Syntynyt vuonna 1969. Vanhemmat balettitanssijat Matti Tikkanen ja Mirja Tervamaa.

 Asuu Espoon Sunassa yhdessä virolaisen laulajan Jana Kaskin kanssa.

 Kolme lasta aiemmista liitoista.

 Harrastaa musiikkia ja luonnossa liikkumista.