Espooseen perustettiin seniorihotelli, jonne muistisairaan vanhuksen voi viedä pariksi tunniksi tai vaikka joulun yli

Julkaistu:

Suomen ensimmäiseen seniorihotelliin voi mennä vain muutamaksi tunniksi tai joulun yli. Uusi hotellikonsepti pyrkii tuomaan arjen keskelle helpotusta omaishoitajille ja luksusta ikäihmisille.


Kun kotona asuvien ikäihmisten määrä kasvaa entisestään, uusille palveluille on tarvetta. Sen on huomannut esimerkiksi Suomen ensimmäisen seniorihotellin perustanut Tuula Laulaja.

Laulaja on toimitusjohtajana Pohjois-Tapiolassa toimivassa dementiakoti Villa Tapiolassa, jonka Espoon kaupunki valitsi parhaaksi hoivakodiksi vuonna 2016. Syyskuussa sen yhteydessä aloitti seniorihotelli Ainola, joka on tarkoitettu tukea tarvitseville ikäihmisille, erityisesti muistisairaille. Hotelli tarjoaa lyhytaikaista hoivaa ikäihmisille.

Vaikka hotelli on toiminut vasta kuukauden päivät, Laulajan mielessä ovat jo laajentumishaaveet. Jos Laulaja saisi päättää, vastaavia seniorihotelleja pitäisi perustaa lisää Suomeen ja pian.

”Se olisi ihanaa, jos eri kaupunginosissa olisi tällaisia pieniä yksiköitä. Uskon, että se auttaisi omaishoitajia, joita tulevaisuudessa on paljon.”

Hän ei ole kuitenkaan itse perustamassa niitä, vaan kannustaa siihen muita.

”Meidän konseptimme on avoimesti kopioitavissa”, Laulaja toteaa.

Arvioiden mukaan sekä kotona asuvien muistisairaiden että omaishoitajien määrä tulee kasvamaan. Tiukennettu vanhuspalvelulaki on osaltaan vaikuttanut siihen, että ikäihmisten kotona asumista on lisätty, kun taas hoivalaitospaikkoja on vähennetty.

Ajatus seniorihotellista syntyi, kun Laulaja mietti, mille ikäihmisten palveluille olisi lisää tarvetta mutta ei niinkään tarjontaa.

Alun perin tontille piti tulla pariskunnille tarkoitettuja palveluasuntoja. Niitä varten arkkitehti oli jo tehnyt suunnitelmat.

Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun Laulaja pohti ystävänsä kanssa kahvitellessaan muistisairaiden ikäihmisten ja heidän omaishoitajiensa tilannetta. Laulajan mielestä omaishoitajan omille ja yllättävillekin menoille pitäisi olla enemmän liikkumavaraa.

Omaishoitajan lakisääteisten vapaiden aikana hoidettava omainen voi mennä lyhytaikaisesti asumaan hoivakotiin tai laitokseen, mutta jakson kesto ja ajankohta ovat yleensä ennalta sovittuja.

Sen sijaan sellaiset paikat, jonne tukea tarvitsevan omaisen voisi viedä vaikka pariksi tunniksi tai niin moneksi päiväksi kuin on tarvetta, ovat kuitenkin vähissä.

”Ystäväni sanoi, että senhän pitäisi olla kuin hotelli. Viidessä minuutissa oli hotelli päässäni”, Laulaja toteaa.


Omaishoitajien arjen helpottaminen ei ollut kuitenkaan ainoa syy hotellin perustamiselle. Ikäihmiselle hotellissa vietetty aika voi merkitä kaivattua luksusta.

Esimerkiksi laitoksessa ympäristö ei ole välttämättä yhtä viihtyisä kuin kotona, eikä hoidettava omainen pääse yhtä lailla ”lomalle” kuin omaishoitaja, Laulaja toteaa.

”Meidän vanhukset ovat myös muuttuneet viimeisen kahdenkymmenen vuoden sisällä. He ovat menneet pitkin maailmaa toisin kuin entisajan vanhukset.”

Monelle tukea tarvitsevalle, kuten muistisairaalle, tavalliseen hotelliin meneminen on hankalaa, jos ei ole ketään, joka auttaisi pukemisessa tai syömisessä.

Seniorihotellissa yöpyminen maksaa 230 euroa yöltä ja osavuorokautinen hoito vähintään 40 euroa.

”Täällä saa sitä tukea ja turvaa, sillä seniorihotelli kuuluu tehostetun palveluasumisen piiriin kuten pitkäaikaishoito dementiakodin puolellakin”, toteaa hotellinjohtaja, geronomi Päivi Paajanen.

Paajasen mukaan jo ennen vierailua asiakkaan toiveet selvitetään ja ohjelmaa järjestetään toiveiden mukaan. Ja kuten hotelliin kuuluu, tarjolla on myös erilaisia hemmotteluhoitoja, esimerkiksi hierontaa, jalkahoitoja ja parturi-kampaamopalveluita.

Kylpyynkin on mahdollista mennä, sillä hotellin spa-osastolla on erikoiskylpyamme, johon pääsee, vaikka liikkumiskyky olisi rajoittunut.

”Meillä pääsee liikkumaan ulkona silloin kun haluaa, ja järjestämme musiikkihetkiä tai tuolijumppia. Halutessaan saa vaikka sen viinilasinkin.”

Paajanen myös huomauttaa, ettei tarvitse olla omaishoitaja, jotta voi tuoda läheisensä hotelliin siksi aikaa, kun on omia menoja. Ikäihminen voi myös varata itselleen huoneen tai lapsi tukea tarvitsevalle vanhemmalleen.

Hotellilla on esimerkiksi ollut jo asiakkaina ikäihmisiä, jotka ovat tulleet muun perheen kanssa käymään Espoossa toiselta paikkakunnalta. Myös jouluksi on varauksia.


Seniorihotellin tilat on suunniteltu niin, että muistisairaan on helppo hahmottaa ympäristöään. Tiloissa on käytetty epäsuoraa valoa, akustiikkalevyjä ja värejä, jotka muistisairaan on helppo hahmottaa, kuten punaista. Lisäksi hotelli on esteetön ja pieni kooltaan. Asiakaspaikkoja on yhteensä vain neljätoista.

Laulajan mukaan vaikutteita hotelliin on saatu Hollannista, Tanskasta ja Japanista.

Erityisesti Japani näkyy hotellin estetiikassa ja tekniikassa, esimerkiksi wc-tiloissa. Yksityisyyttä korostavassa Japanista ovat peräisin hotellissa käytössä olevat elektroniset WC-pesuistuimet, jolloin avustajaa ei välttämättä tarvita mukaan vessassa käyntiin.

Yhtäläisyydet Japaniin eivät ole sattumaa, sillä Villa Tapiola kuuluu Suomen ja Japanin välisen työelämälähtöisen yhteistyön kehittämiseen tarkoitettuun Hanako-verkostoon, jonka koordinaattorina toimii Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

Vuodesta 2010 lähtien Villa Tapiolan dementiakodin hoitajat ovat käyneet Japanissa Osakassa ja sieltä on puolestaan vierailtu Villa Tapiolassa.

Samalla on vaihdettu kokemuksia ja tietoa ikäihmisten hoidosta.

”Sieltä on myös tullut sitä vanhusten kunnioittamista, että mitä se oikein on”, Laulaja toteaa.