Espoolaisella rannalla on aatelishuvila, jonka pihamaalle oli kaivettu yllätys: Luola täynnä saksalaisia puutarhatonttuja

Julkaistu:

Laajalahden luontotalon tarina alkoi kultturellien aatelisnaisten kotina.


Vapaaherratar Elvira Standertskjöld (os. Hallgren) eli mukavaa elämää 1890-luvun Venäjällä.

Ruotsissa syntynyt Elvira ja hänen pietarilainen aviomiehensä Emil Standertskjöld olivat muuttaneet hämeenlinnalaisesta Kirstulan kartanosta Bredvikin tilalle nykyisen Laajalahden alueelle.

Kesät kuluivat idyllisessä Bredvikissä, talvet Helsingissä ja Pietarissa. Kesänviettopaikka nimettiin Elfvikiksi.

Uuden nimen saanut tila kaipasi uusille omistajilleen sopivampaa päärakennusta. Suunnitelmat tilattiin arkkitehti Waldemar Aspelinilta, joka piirsi hulppean huvilan torneineen.

Rakennustöitä eivät kuitenkaan ehtineet alkaa ennen Emil Standertskjöldin kuolemaa vuonna 1900.

Leskeksi jäänyt Elvira Standertskjöld ei luopunut suunnitelmasta rakentaa huvila itselleen ja tyttärilleen Liselle ja Thelmalle.

Standertskjöld tilasi uudet piirustukset arkkitehti Mauritz Gripenbergiltä, jonka suunnitelma oli selvästi Aspelinin eri tyylilajien ilakoivaa sekoitusta vaatimattomampi.

Vuosisadan alussa Laajalahteen kohosi kaksikerroksinen Villa Elfvik, jossa näkyy vaikutteita 1900-luvun brittiläisestä arkkitehtuurista.

Kivinen parveke, monitasoinen katto ja savupiiput eivät ehkä edusta tämänhetkistä käsitystä hyvästä mausta, mutta aikanaan huvila on epäilemättä ollut tyylikkään vapaaherrattaren asuinpaikaksi sopiva.

Päärakennuksen lisäksi Elfvikin lähistöltä löytyi tietysti kaikki ajalle tyypilliset ja tarpeelliset rakennukset renkituvasta vaunuvajaan ja kasvihuoneeseen.

Tiluksilla käyskennellessä saattoi nauttia puhtaasta ilmasta ja kauniista kesäpäivistä. Helteen yllättäessä viilennys löytyi rannan läheisyyteen rakennetusta huvimajasta ja sen alle rakennetusta luolasta.

Luola oli koristeltu uusimman Saksasta rantautuneen trendin mukaisesti kymmenellä keraamisella koristetontulla.


Vaikka talosta puuttuikin isäntä, löytyi sieltä 1900-luvun alulle tyypillinen tupakkahuone, johon miesväki saattoi vetäytyä tupakoimaan. Ajan hengen mukaisesti huone oli sisustettu Turkista asti tuoduin kalustein.

Aatelisuus ja korkeakulttuuri näkyi ympäri taloa. Seiniä koristivat kuuluisien taiteilijoiden maalaamat muotokuvat Standertskjöldin naisista. Elvira Standertskjöldin on ikuistanut kanvakselle esimerkiksi Eero Järnefelt.

Kulttuuri kuului Standerstkjöldien elämään vahvasti. Vapaaherratar Elvira oli paitsi ulkomailla koulutettu laulaja, myös näyttelijä. Myös tyttäret Lise ja Thelma Standertskjöld opiskelivat ja harjoittivat kuva- ja näyttämötaiteita.


Villa Elfvikin tarina aatelissuvun kotina päättyi vuonna 1974 Lise Standertskjöldin kuoltua.

Huvila siirtyi Standertskjöldien testamentin mukaisesti Svenska litteratursällskapet i Finland -yhdistykselle.

Standertskjöldien toiveena oli, että huvilaa käytettäisiin ruotsinkielisen taiteilijoiden lepo- tai vanhainkotina.

Rakennus oli kuitenkin niin huonossa kunnossa, ettei sen korjaaminen asuinkäyttöön kannattanut. Valtion rakennushallitus osti huvilan tontteineen vuonna 1981.

Valtio suunnitteli huvilan purkamista ja tontin käyttämistä Otaniemen kampuksen laajentamiseen.

Lupaa purkamiselle ei kuitenkaan herunut, ja Espoon kaupunki osti huvilan ja sitä ympäröivän tontin valtiolta vuonna 1985. Huvila määrättiin asemakaavamääräyksin suojeltavaksi.

Vuodesta 1991 huvila on toiminut Espoon kaupungin ylläpitämänä luontokouluna, jonka tiluksilla järjestetään esimerkiksi luontoretkiä.

Luonnonsuojelualueen laidalla sijaitsevassa huvilassa on nähtävillä myös Eläköön Espoo -näyttely. Lisäksi tiloissa toimii kahvila.