Espoossa on ollut jo kymmenen vuotta risteys, joka johtaa keskelle metsää: Mistä on kyse?

Julkaistu:

Olarin ja Suurpellon välissä kulkeva Ylismäentie on kummastuttanut espoolaisasukkaita erikoisella risteyksellä, joka ei toistaiseksi ole kymmenen vuoden aikana päätynyt minnekään.


Espoon Olarin ja Suurpellon välissä kulkevalla Ylismäentiellä on kummallinen risteysalue, missä tiet loppuvat kesken.

Turhan oloinen risteys on ollut aivan Olarin skeittipuiston vieressä tällä hetkellä noin kymmenisen vuotta.

Ajoliittymä tehtiin tuolloin samassa yhteydessä Ylismäentien parantamisen kanssa ja sen oli tarkoitus johtaa toimistorakentamiseen kaavoitettuun kortteliin, joka ei kuitenkaan toteutunut.

Google Mapsin satelliittikuva havainnollistaa risteystä, joka on selvästi keskeneräinen.

Risteykselle on kuitenkin järkevä perustelu: Espoon kaupunki on suunnitellut siihen uutta korttelia nimeltä Vanbronnitty.

”Korttelin on tarkoitus kytkeä paremmin Olaria ja Suurpeltoa. Samalla kummankin alueen toivotaan kasvavan ja kehittyvän”, Espoon kaupungin kaavoitusarkkitehti Eila Valldén kertoo.

Suunnittelualue sijaitsee tarkalleen Suur-Matinkylän koillisosassa Suurpellossa Ylismäentien eteläpuolella, aivan Kehä II:n tuntumassa ja alue on noin 2 hehtaarin kokoinen.

Pitkähkön suikaleen mallista aluetta rajaa Ylismäentien lisäksi alueelle suunniteltu pikaraitiotie, mutta raideyhteys ei ole saanut vielä toteuttamispäätöksiä.

Korttelin on suunnitellut Arkkitehdit Tommila Oy.Asemakaavan muuttaminen on hyvin monivaiheinen prosessi, ja se selittää risteyksen hitaan edistymisen.

Muutosta oli mukana laatimassa Espoon kaupungin kanssa YIT Rakennus Oy sekä yksityinen maanomistaja. Alue on yksityisessä maanomistuksessa, vaikka ympäröivät katu- ja puistoalueet omistaakin Espoon kaupunki.

Alunperin kyseinen alue oli kaavoitettu toimistorakentamiseen, mutta nyt tilalle nouseekin kerrostaloasumusta noin 500-600 asukkaalle sekä päiväkoti.

Tämän kyseisen korttelin suunnitelma on tullut vireille jo toukokuussa vuonna 2017, mutta vasta tämän vuoden elokuussa Espoon kaupungin valtuusto hyväksyi asemakaavamuutoksen.

Tähän asti alue on ollut rakentamatonta tonttimaata, eikä alueella ole asukkaita, työpaikkoja tai palveluita. Kauppakeskus Iso Omena sijaitsee melko lähellä, reilun kahden kilometrin päässä, mikä kattaa palveluita laajasti.

Seuraava ja viimeisin vaihe on muutoksen voimaantulo.

Espoon kaavaselostuksen mukaan kortteli on tarkoitus rakentaa vähitellen.

Kyseessä on suhteellisen iso kokonaisuus, jota vaiheittain toteuttaa luultavasti useampikin rakennusliike. Alustavan suunnitelman perusteella rakennustyöt aloitetaan koilliskulmasta kohti katuliittymää, eli hämmennystä aiheuttanutta risteystä kohti.