Agan vanhassa tehtaassa roihusi taas tulipalo: Yhtiö ei aio kiirehtiä rakennusten purkamista

Julkaistu:

Agan vuosia tyhjillään lojuneet rakennukset odottavat uutta kaavaa. Vasta sen jälkeen ne puretaan.


Maanantaina 7.10. klo 19.15 Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos sai hälytyksen: Espoon Kerassa palaa tyhjillään oleva teollisuuskiinteistö.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun palokunta hälytettiin sammuttamaan Keran tyhjissä teollisuuskiinteistöissä riehuvaa tulipaloa. Paloja on sammutettu aiemmin ainakin vuosina 2015 ja 2017.

Tyhjillään yli kymmenen vuotta lojuneet kaasuyhtiö Agan teollisuusrakennukset houkuttelevat paikalle ilkivallan tekijöitä. Alueella on vartiointi, mutta siitä huolimatta tulipaloja syttyy säännöllisesti.

”Vartiointi on pysynyt samalla tasolla kaikki nämä vuodet. Meidän mielestämme se on riittävä. Jonkun kerran siitä on keskusteltu kaupungin kanssa, mutta myös heille vartioinnin taso on ollut riittävä”, sanoo Agan toimitusjohtaja Timo Lampinen.

Vielä pari vuotta sitten graffitimaalareiden ja urbaanien löytöretkeilijöiden suosiossa ollut vanha teollisuusalue huokui rappioromanttiikka ja siellä kuvattiin muun muassa rap-artisti Mikael Gabrielin musiikkivideo. Nyt alueen rakennukset ovat päässeet niin huonoon kuntoon, ettei Aga enää salli kuvauksia alueella.

Lue lisää: Keskellä Espoota rapistuu niin tympeä teollisuusalue, ettei edes graffitimaalareita enää kiinnosta. Kohta kaikki muuttuu.

1960-luvulla rakennettuja teollisuusrakennuksia odottaa hyvin todennäköisesti purkutuomio. Aga ei kuitenkaan itse aio purkutöihin ryhtyä. Se aikoo myydä omistamansa maat rakennuttajalle, joka sitten aikanaan huolehtii teollisuuskiinteistöjen purkamisesta ja uusien rakennusten rakentamisesta.

”Agalla ei ole intressejä purkaa rakennuksia”, Lampinen sanoo.

Alueella siis tuskin tapahtuu mitään ennen kuin uuden rakentamisen mahdollistava asemakaava on valmis ja vahvistettu. Keraan suunnitellaan noin 14 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunkikeskusta.

Keran alueen asemakaavat on tarkoitus saada kaupunkisuunnittelulautakuntaan talven aikana, sanoo Kerasta vastaava projektinjohtaja Pekka Vikkula Espoon kaupungilta.

”Oma arvioni on, että tästä hetkestä noin parin vuoden päästä voisi rakentaminen alueella alkaa.”


Vikkulan mukaan kaupungilla ollaan tietoisia tyhjiin teollisuuskiinteistöihin liittyvistä ongelmista. Kaupungin suunnitelmissa ei kuitenkaan ole vaatia Agalta rakennusten purkamista.

”Meillä on suora ja hyvä yhteys Agaan. Siellä on esimerkiksi aitoja yritetty pitää siinä kunnossa, ettei alueelle menisi ihmisiä. En ole halunnut, että kaupungin puolelta ryhdyttäisiin käyttämään pakkokeinoja vaan odotamme, että kaavoitus saadaan kuntoon.”

Kaupunki seuraa Agan kiinteistöjen tilannetta tarkasti, Vikkula sanoo.

”Jos siellä menee meno oikein villiksi, silloin meidän on pakko ryhtyä toimiin. Yleisesti ottaen kysymys on siitä, ettei rakennusten kunnosta voi aiheuttaa vaaraa. Tässä lähestytään sellaista kynnystä, että tätä on pakko pohtia.”

Agan tilat eivät ole ainoita tyhjillään olevia rakennuksia Keran alueella. S-ryhmän logistiikka- ja kuljetusyritys Inex partners lähti Kerasta vuoden vaihteessa jättäen jälkeensä valtavan kokoisen tyhjän logistiikkakeskuksen.

Logistiikkakeskuksen alueella ei ole ollut ilkivaltaa, ja vanhat logistiikkahallit on tarkoitus ottaa väliaikaiseen käyttöön nyt syksyllä, S-ryhmästä kerrotaan.

Kaikki alkoi tiilitehtaasta


 Keran teollisuusalue sai alkunsa vuonna 1917, kun alueelle perustettiin Viherlaakson kattotiili Oy. Alueella oli jalostamiseen kelpaava savea, jota tehdas käytti tuotannossaan.

 Myöhemmin keramiikkatehtaan nimeksi tuli Kera Oy. Keran alue on saanut nimensä keramiikkatehtaasta.

 Keran rautatieasema avattiin vuonna 1946 Kera Oy:n toiveesta. Tavarajunaliikenne asemalla loppui 2000-luvulla.

 Agan, S-ryhmän ja Algolin ensimmäiset tehdas- ja varastorakennukset alueella ovat 1960-luvulta.

 Agan toiminta Keran alueella loppui kokonaan vuonna 2008, S-ryhmä lopetti toimintansa Kerassa tämän vuoden alussa. Alueella toimii edelleen Algol sekä useita pienempiä yrityksiä.

 Espoo suunnittelee Keran alueelle noin 14 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunkikeskusta.