Viemäritunneleiden louhinnat tärisyttävät rakennuksia Suomenojalla - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Viemäritunneleiden louhinnat tärisyttävät rakennuksia Suomenojalla

Suomeojan viemaritunneleiden louhinnat Gumböleen valmistuvaan Blominmäen jätevedenpuhdistamoon. Helsingin Sanomat vieraili jätevedenpuhdistamon työmaalla viime vuoden marraskuussa.

Suomeojan viemaritunneleiden louhinnat Gumböleen valmistuvaan Blominmäen jätevedenpuhdistamoon. Helsingin Sanomat vieraili jätevedenpuhdistamon työmaalla viime vuoden marraskuussa.

Julkaistu: 30.9. 9:58

Louhinnat jatkuvat ensi vuoteen.

Juomalasit helisevät kaapissa ja lattia tärisee. Blominmäen vedenpuhdistamoon liittyviä viemärilouhintoja tehdään nyt muun muassa Suomenojan ja Eestinkallion alueella ja se tuntuu alueen rakennuksissa.

Räjäytyksiä tehdään useamman kerran päivässä, ympäristöluvan mukaisesti arkisin kello 7–22 ja lauantaisin kello 9–18, kertoo työpäällikkö Mikko Piirainen louhinnoista vastaavasta Kalliorakennus-Yhtiöt oy:stä.

Kalliorakennus tekee louhintatöitä Malminmäestä ja Eestinkalliosta käsin. Finnoon suunnalta louhintatöitä tekee TYL FMS.

”Räjäytystöistä aiheutuu hetkellisesti jonkin verran tärinää ja melua. Tärinän voi tunnistaa pitkältäkin. Se, kuinka pitkälle tärinä kantaa, riippuu kallio-olosuhteista”, Piirainen sanoo.

Räjäytystöiden yhteydessä alueen rakennuksia on käyty katselmoimassa ja arvioimassa, miten niiden kunto kestää räjäytyksistä aiheutuvan tärinän.

”Käydään katsomassa rakenteet, valokuvataan ja videokuvataan rakennus vähintään ulkoa. Jos saadaan asukkaalta lupa, käydään myös sisällä asunnossa, ja katselmoidaan kaikki halkeamat ja jo olemassa olevat vauriot”, Piirainen selittää.

Joissain tapauksissa esimerkiksi elektroniikkaa suojaamaan asennetaan tärinän vaimentimet. Näin on tehty muun muassa räjäytystöiden lähellä olevan kauppakeskus Merituulen Budget sport -liikkeessä.

”Täällä käytiin kassajärjestelmiin laittamassa täristyksen lieventäjät. Muuten räjäytykset eivät ainakaan meillä ole häiritsevästi tuntuneet. Ei ole ollut sellaista, mikä olisi toimintaa tai työskentelyä haitannut. Vaimeaa kuminaa kuuluu aina välillä silloin tällöin”, sanoo myymäläpäällikkö Anu Salomaa.

Samaa sanotaan muistakin Merituulen liikkeistä: räjäytysten ääniä kuuluu säännöllisesti, mutta haittaa niistä ei ole ollut.

Työpäällikkö Piirainen kertoo, että työmaalle tulee jonkin verran palautetta louhinnoista. Siihen, kuinka voimakkaana tärinä rakennuksessa tuntuu, vaikuttaa muun muassa rakennuksen etäisyys räjäytyskohdasta.

”Tärinä on aika tunnepohjainen juttu. Sama tärinä voi toisesta tuntua isolta ja toinen voi kokea sen lievempänä. Tunne riippuu myös ympäristöolosuhteista”, Piirainen sanoo.

Yksi räjäytys vie tunnelia eteenpäin noin 3–5 metriä kerrallaan, Piirainen kertoo. Samalla kun tunnelin louhinta etenee, muuttuu myös se alue, jolla räjäytykset tuntuvat.

Suomenojalla louhittava viemäritunnelit yhdistävät joidenkin kilometrien päässä sijaitsevaan, rakenteilla olevaan Blominmäen jätevedenpuhdistamoon. Blominmäen jätevedenpuhdistamo korvaa valmistuttuaan Suomenojan puhdistamon.

Blominmäen jätevedenpuhdistamoon liittyvien viemäritunneleiden louhinnat on saatu valmiiksi jo muun muassa Kaupunginkalliossa, Latokaskessa ja osin Suomenojalla.

Blominmäen puhdistamo on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2022. Tämän hetkisen aikataulun Eestinkallion ja Finnoon louhinnat ovat valmistumassa vuoden 2020 alussa. Malminmäeltä pohjoiseen louhinnat jatkuvat ensi kesään.

Lisää aiheesta