Espoo on kieltänyt telttailun useilla saarilla – Jokamiehenoikeuksien vastaista, sanoo Suomen luonnonsuojeluliitto

Kaupunki on kieltänyt telttailun neljällä sen 12 saaresta. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan kaupungin kielto ei voi ohittaa jokamiehenoikeuksia.

27.9.2019 9:59

Espoon kaupunki rajoittaa telttailua osassa sen omistamista ulkoilusaarista. Telttailu on kielletty Kaparenilla, Tvijälpillä, Iso Vasikkasaaressa ja Pentalassa.

”Ne ovat vanhoja lautakuntien päätöksiä, varmaan sieltä 1970-luvulta asti. Niillä pyritään ohjaaman telttailu niihin saariin, joissa on telttailijoille tehdyt palvelut”, perustelee Espoon ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen.

Pentalasta iso osa on luonnonsuojelualuetta, ja Iso Vasikkasaari on ensisijaisesti päiväretkikohde, Kortelainen sanoo.

”Jos nyt ajatellaan Kaparenia, niin siitä on 100 metriä Herröseen, missä saa telttailla, 50 metriä Rövärenille, missä saa telttailla, 150 metriä Rövargrundetiin, missä saa telttailla”, hän luettelee.

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää telttailukieltoja osin perusteettomina. Oikeus- ja ympäristötoimittaja Mikko Niskasaari kirjoitti Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen sivuilla Helsingin vastaavista telttailukielloista. Hänestä ne ovat jokamiehenoikeuksien vastaisia.

Jokamiehenoikeuksien mukaan on sallittua oleskella ja yöpyä tilapäisesti alueilla, joilla liikkuminenkin on sallittua. Maanomistajilla, tässä tapauksella kaupungilla, ei ole oikeutta kävellä jokamiehenoikeuksien yli, Niskasaari kirjoittaa.

Samoilla linjoilla on Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

”Telttailun rajoittamiseen pitäisi olla luonnonsuojelualue tai joku muu erityinen syy. Usein tällaista syytä ei ole, ja kieltoja on laitettu kovin leväperäisesti. Jokamiehenoikeus on suomalainen erikoisuus, jota täytyy puolustaa”, Veistola sanoo.

Jos jokamiehenoikeuksiin kuuluvalla alueella näkee kieltokyltin, kannattaa siitä olla yhteydessä maanomistajaan, Veistola neuvoo.

”On hyvä muistaa, että esimerkiksi luonnonsuojelualueilla voi olla ihan asiallisiakin kieltokylttejä.”

Espoota Veistola kehottaa pohtimaan uudestaan, miksi kiellot on tehty.

”Espoon olisi hyvä selvittää kieltopolitiikkana ja korjata perusteettomat kyltit pois.”

Käytännössä telttailukieltoa ei juuri valvota, Espoon Kortelainen sanoo.

”Harvoin siihen nyt kukaan puuttuu, jos se nyt on yhden yön se teltta, ei siihen kukaan puutu eikä sieltä ajeta pois. Jos ruoho vihreämpää siellä aidan takana tai telttailu mukavampaa siellä, minne sitä ei ole tavallaan ohjattu, niin vähän turhasta on tehty kiistely.”

Kortelainen muistuttaa, että valtaosassa Espoon kaupungin omistamista saarista telttailu on kaupunginkin mielestä sallittu.

”Näitä on hyvin paljon, että ihmettelen, miksi tästä on nyt tällainen ongelma tullut, koska eivät käyttäjät siitä ainakaan ole valittaneet koskaan. Kertaakaan ei yksikään retkeilijä ole tästä arvostellut tai ottanut esiin, vaan he ovat ymmärtäneet, että telttailulle on varattu niin paljon saaria.”

Espoon verkkosivuilta löytyy lista kaupungin ulkoilusaarista. Jokaisen saaren kohdalla on erikseen kerrottu, onko telttailu saaressa kaupungin mukaan sallittua vai ei.

Aiemmin mainittujen Pentalan, Iso Vasikkasaaren, Kaparenin ja Tvijälpin lisäksi kaupungin verkkosivujen mukaan telttailu olisi kielletty myös Espoon Korkeasaaressa.

”Sinne on tullut virhe. Korkeasaaressa on aina ollut telttailu sallittu. Siellä on virhe, täytyy korjata se”, Kortelainen sanoo.

Lähtökohtaisesti kaikkiin saariin saa rantautua veneellä ilman maanomistajan lupaa. Toisten pihapiiriä tulee kuitenkin kunnioittaa eikä maanomistajalle saa aiheutua maihinnoususta vähäistä suurempaa haittaa, jokamiehenoikeuksissa sanotaan.

Poikkeuksia ovat jotkut puolustusvoimien omistamat saaret, joille maihinnousu on kielletty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?