Monttu ammottaa tyhjyyttään keskellä Espoota: 12-kerroksisen tornitalon pitäisi olla kohta valmis, mutta töitä ei ole vielä edes aloitettu

Julkaistu:

Vesiputoustalon paikalle rakennettavien kerrostalojen aloitusaikataulu on venynyt. Näillä näkymin rakennustöiden on tarkoitus alkaa ensi vuoden aikana.


Tapiolassa paraatipaikalla on noin vuoden verran ammottanut suuri, tyhjä monttu.

Paikalta purettiin Vesiputoustalona tunnettu toimistorakennus viime kesänä. Sen tilalle pitäisi nousta kaksi 12-kerroksista tornitaloa.

Tapiolan Feenixiksi nimettyjen tornitalojen ennakkomarkkinointi alkoi viime syksynä, ja rakennustöiden oli tarkoitus alkaa keväällä. Toisin kuitenkin kävi. Ennakkomarkkinointi keskeytettiin keväällä, ja rakennustyötkin alkavat näillä näkymin vasta ensi vuoden puolella.

Viivästys johtuu siitä, että tornitalojen rakennuttajat, Maxbuild Uudistuotanto Oy ja Jealha Oy, ovat tarkentaneet ja muokanneet rakennuksen suunnitelmia. Muutokset pitää vielä hyväksyttää rakennusvalvonnalla ennen rakennustöiden aloittamista.

”Pohjarakenne muuttunut aika paljon. Siellä on vetäydytty tontilla sisäänpäin, jotta voidaan hallita koko rakentaminen omalta tontilta käsin, eikä tarvitse mennä muiden tonteille, jota oltaisiin jouduttu tekemään nykyisen voimassa olevan rakennusluvan puitteissa. Siinä olisi rakennusvaiheessa kohdistuneet valtavat riskit rakennuttajalle, jotka nyt on käytännössä poistettu”, Maxbuildin toimitusjohtaja ja yksi omistajista, Kristo Herold, perustelee suunnitelmiin tehtäviä muutoksia.

Mistä johtui, että suunnitelmia ryhdyttiin viilaamaan vasta tässä vaiheessa?

”En lähde sitä nyt tarkemmin avaamaan, että mikä siinä taustalla oli, mutta kuitenkin tämä muutos on kestävämpään suuntaan”, Herold sanoo.

Rakennuksen julkisivuun ei ole tulossa suuria muutoksia. Aikaisemmin suunnitelmissa oli kolmekerroksinen parkkihalli, uusissa suunnitelmissa se muuttuu kaksikerroksiseksi. Asuntojen määrä ja mitoitus pysyy samana: tornitaloihin on edelleen suunnitteilla yhteensä noin 260 asuntoa.

Tapiolan Feenixin ennakkomarkkinointi on tarkoitus aloittaa keväällä, kun muutosluvat on saatu. Rakennusten lopullisesta valmistumisaikataulusta ei vielä tässä vaiheessa ole varmuutta.

”Nyt ollaan arvaamassa, koska kaikki riippuu siitä, miten suunnittelu valmistuu ja miten lupaprosessi etenee rakennusvalvonnassa. Tietysti myös se vaikuttaa, miten ennakkomarkkinointi käynnistyy, miten isoa kiinnostusta on kohdetta kohtaan”, Herold sanoo.

Tavoite on, että vähintäänkin ensimmäinen vaihe, eli ensimmäinen kahdesta tornista sekä viisikerroksinen lisäsiipi valmistuisivat vuoden 2022 loppuun mennessä. Kakkosvaiheen kanssa saattaa mennä vuoteen 2023, Herold arvioi.

”Se on todennäköisintä, mutta pyrimme kuitenkin vielä siihen vuonna 2022 valmistumiseen.”

Alunperin ensimmäisen tornin piti valmistua keväällä 2021.

Tapiolan alueen kehittämisestä vastaa projektinjohtaja Antti Mäkinen luottaa siihen, että Tapiolan Feenix vielä nousee Vesiputoustalon montusta.

”Toki tässä olisi hyvä päästä mahdollisimman nopeasti liikkeelle. Usko ja luottamus on siihen, että tämä tästä lähtee rakentumaan”, Mäkinen sanoo.

Maxbuild Uudistuotanto Oy on osa Maxbuild -konsernia. Kristo Herold ja hänen puolisonsa Mari Herold omistavat 90 prosenttia Maxbuild Oy:n osakkeista.

Maxbuild Oy on rakennuttanut aiemmin Espooseen rivitaloasuntoja Lippajärvelle ja kerrostalon Nöykkiöön.

Jealha Oy asunto- ja kiinteistösijoittamiseen painottunut sijoitusyhtiö. Yrityksen omistaa Jere Hanttu. Jealha on toteuttanut aiemmin yhteistyössä Maxbuildin kanssa muun muassa Espoon Nöykkiössä sijaitsevan kerrostalon.