Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

Julkaistu:

Soukassa toimivat Bunthan’s food ja Hummus House ovat pieniä ravintoloita, joihin tullaan syömään paljon lähiötä kauempaakin. Ravintoloitsijoille tulevaisuus Soukassa näyttäytyy aivan erilaisena.


Kello on kaksi iltapäivällä ja lounasaika alkaa olla jo ohitse. Kun yksi ravintola vasta avaa oviaan, toisessa ravintolassa pian jo suljetaan.

Ensisilmäys Soukan keskustassa ei välttämättä kerro paljoakaan siitä, kannattaako juuri tänne perustaa ravintola. Soukassa toimivat Bunthan’s food ja Hummus House ovat ulkoisesti pieniä ja vaatimattoman näköisiä ravintoloita, mutta ruokansa takia ne kummatkin tunnetaan melko laajalti Soukan ulkopuolellakin.

Yläkartanontien varrella puumökissä oleva thaimaalainen ravintola Bunthan’s food pistää silmään jo betonilähiöstä poikkeavalla rakennuksella. Helsingissä asuvat Laksamee Bunthan ja Kim Karlsson ovat kuuden vuoden ajan kulkeneet työmatkansa Soukkaan, sillä sieltä löytyi heidän ravintolalleen sopivat tilat.

Kun Karlsson ja Bunthan perustivat ravintolan, he etsivät omaa kiinteistöä, jossa ei olisi muita liiketiloja. Soukassa oleva puumökki oli tähän tarkoitukseen täydellinen. Aiemmin siinä toimi pitkään kukkakauppa.

”Tähän pysähdyimme silloin aika monta kertaa ja ajattelimme, että tämä olisi kiva”, Karlsson toteaa.

Vuosien aikana asiakkaat ovat löytäneet pienen thaimaalaisen ravintolan aina Kirkkonummea ja Helsinkiä myöten. Varsinkin viikonloppuisin syömään saavutaan kauempaakin. Karlssonin mukaan ravintolan ei ole tarvinnut juuri itseään mainostaa, vaan sana on kiirinyt suusta suuhun.

Ravintolan kokkina työskentelevä Laksamee Bunthan on panostanut siihen, että ruoka on hyvin maustettua, ja se maistuu samalta kuin Thaimaassa.


Ilmeet vakavoituvat, kun puheeksi tulee kaksikon ravintolan tulevaisuus.

Suuria investointeja Buntham ja Karlsson eivät ole uskaltaneet tehdä ravintolansa kunnostamiseksi, sillä epävarmaa on, kuinka kauan se saa jatkaa nykyisissä tiloissaan.

Parhaillaan Espoon kaupungilla on vireillä useita kaavamuutoshankkeita Soukan täydennysrakentamiseksi, sillä Soukan keskustan on tarkoitus saada uutta ilmettä metroaseman valmistuessa.

Näihin suunnitelmiin kuuluu myös se, että pieni puumökki, jossa Bunthan’s food toimii, joutuu väistymään.

”Suunnitelmissa oli myös muuttaa Soukkaan. Sitten kun tuli tieto, että todennäköisesti joudummekin lähtemään pois, muutto jäi”, Karlsson toteaa.

Tarkoituksena on, että ravintola jatkaa toimintaansa. Paikka vain on epävarma.


Toisenlaiset näkymät on vain parinkymmenen metrin päässä Soukan ostoskeskuksen puolella. Kun Bunthan’s food toimii entisessä kukkakaupassa, lähi-idän ruokaa tarjoileva Hummus House löysi viime vuoden alussa sopivat tilat kukkakauppa Soukan Sydämen vierestä.

Aluksi Hummus Housen piti toimia Soukassa vain kolmen kuukauden ajan pop up -ravintolana, mutta nyt näyttää siltä, että Soukkaan on tultu pidemmäksi aikaa, kertovat ravintolan perustaneet Aiman Manduri ja Minna Heikkinen.

Mandurin ja Heikkisen mukaan pop up -ravintola oli hyvä keino kokeilla, kannattaako ravintolaa edes perustaa Soukkaan. Etukäteen he olivat kuulleet, kuinka Soukassa aiemmin olleet ravintolat eivät olleet kovin hyvin menestyneet. Lisäksi iltaisin ostoskeskuksen alueella tunnelma on toisinaan rauhatonta.

”Päätimme kuitenkin luottaa hyvään ruokaan ja siihen, että täällä ei ole juuri ruokapaikkoja. Lisäksi yhteishenki muiden yrittäjien ja asukkaiden kanssa on ollut hyvä. Täällä on sellaista kylätunnelmaa”, Heikkinen toteaa.

Bunthan’s foodin kanssa Hummus House ei suoraan kilpaile ainakaan aukiolo­ajoilla, sillä ravintolat ovat eri aikaan auki. Hummus Housessa kovin kiire on iltapäivään mennessä jo ohitse, sillä ravintolassa on päätetty keskittyä lounasaikaan, kuten myös lähes vastapäätä olevassa Café Menitassa.

Hummus House ei ole perinteinen kebab-paikka, vaikka sitäkin on tarjolla. Heikkisen mukaan moni asiakkaista on kertonut tulevansa syömään pelkän kasvisruuan takia, ja tieto ravintolasta on levinnyt sosiaalisessa mediassa.

”Lauantai on meillä vegepäivä, ja se on meidän paras myyntipäivä. Se on ihme juttu täällä Soukassa, kuinka paljon ihmiset tykkäävät kasvisruuasta”, Manduri toteaa.