Kaisu Rezé ei juokse ruokabuumien ja muotidieettien perässä: Perinteistä ranskalaista leipää on leivottu Espoossa jo yli 30 vuotta

Julkaistu:

Rezén leipomoa pyörittävä Kaisu Rezé ei halua juosta ruokabuumien perässä. Silloin hän joutuisi luopumaan leipiensä tärkeimmästä ominaisuudesta: ranskalaisuudesta.


Leipä liittyy vahvasti Kaisu Rezén tärkeimpiin lapsuusmuistoihin. Kun hän vietti lapsena aikaan mummolassaan Kuusamossa, hänen isän äitinsä leipoi rieskaa leivinuunissa.

Toisen mumminsa kanssa Rezéllä oli tapana käydä ostamassa ruisreikäleivän teosta yli jääneitä keskuksia.

Niitä hän etsi nytkin kaupasta, kun hän kävi kesälomallaan kotiseudullaan Pohjois-Pohjanmaalla, mutta ei löytänyt.

”Sen sijaan mukaan lähti ohrarieskaa ja ruisreikäleipää”, Rezé kertoo.

Vaikka suomalaiset perinneleivät ovat Rezélle tärkeitä, niin ovat ranskalaisetkin.

Viime vuonna Kaisu Rezén perustama perinteisiä ranskalaisia leipomotuotteita tekevä Rezé täytti 30 vuotta.

Ensimmäiset Rezén leivät toimitettiin myytäväksi Vanhaan Kauppahalliin ja Stockmannille.

Tämän jälkeen Rezén uunituoreet leipomotuotteet ovat tulleet tutuiksi muidenkin ruokakauppojen leipähyllyiltä. Uunituoreita ne ovatkin, sillä ne leivotaan öisin Tiistilässä, josta ne kuljetetaan myyntiin aamuvarhain eri puolille pääkaupunkiseutua.

Kun Helsingin Sanomissa kirjoitettiin Reźen leipomosta vuonna 2000, juttu oli otsikoitu osuvasti ”Rezén leipomossa saa levätä vain taikina”.

Sama tahti on yhä yllä lähes 20 vuotta myöhemmin. Rezé näyttää esimerkkinä työlistaa perjantai-illalta, joka usein on viikon kiireisin.

Pelkästään leipomon suosituinta tuotetta campaillou-leipää leivotaan yli 400 kappaletta. Yhteensä yössä syntyy toista tuhatta erilaista leipomotuotetta kahden leipurin käsissä.


Alusta alkaen Rezélle on ollut tärkeää, että leivät ovat niin ranskalaisia kuin on mahdollista.

Koko ajan Rezéssä on työskennellyt vähintään yksi ranskalainen leipuri. Ranskasta kotoisin oleva Thomas Eymeric tuli leipuriksi ensimmäisen kerran jo vuonna 1995.

Lisäksi yrityksen tuotteille on myönnetty Boulangerie Traditionelle Française -merkintä, jota saavat käyttää vain perinteiset ranskalaiset leipomot. Ranskalaisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että leivät leivotaan perinteisellä reseptillä taikinajuurella tai hiivalla nostattaen ilman lisä- ja apuaineita. Tuotteita ei saa myöskään pakastaa.

Samalla vaatimus ranskalaisuudesta on vaikuttanut sekä valikoimaan että siihen, että yritys on pysynyt pienenä ja paikallisena.

Rezé ei ole voinut, eikä edes ole halunnut seurata trendejä tai laajentaa yritystään.

 

”Leivissä tulee aina kausia.”

Esimerkiksi pari vuotta sitten karppausbuumiin ollessa kovimmillaan, moni suurista leipomoista lähti tekemään leivistä vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja. Tämän jälkeen ruokatrendit ovat jälleen muuttuneet ja hiilihydraattienkin omia tarpeellisia puoliaan on nostettu esille.

”Leivissä tulee aina kausia. Meiltäkin on kyselty, miksi emme tee esimerkiksi vähähiilihydraattisia leipiä tai kauraleipiä, mutta emme tee niitä, sillä ne eivät vain kuulu ranskalaisiin leipomotuotteisiin.”

Ranskalainen tapa tehdä leipää on vaikuttanut myös siihen, että leivät on myytävä melko lähellä – pääkaupunkiseudulla.

Ainakaan kovin maukkaita ja pehmeitä ne eivät välttämättä olisi, jos Rezén leipiä vietäisiin myyntiin eri puolille Suomea, sillä leivät tehdään ilman lisäaineita ja niitä ei varastoida.

”Täällä päässä ei myöskään tule hävikkiä, kun kaikki on valmiiksi tilattua ja toimitetaan heti perille”, Rezé toteaa.

Yli kolmeenkymmeneen vuoteen on mahtunut myös muutoksia ja uuden kokeilua.

Viisi vuotta sitten Kaisu Rezé päätti toteuttaa pitkään hänen mielessään olleen unelman ja perusti ranskalaisen leipomopuodin Matinkylään Ison Omenan viereen. Se, että uunituoreen patongin voisi hakea alakerran lähileipomosta, oli kaunis ajatus. Käytännössä se ei toiminut ainakaan Espoossa.

”Vaikka asiakkaita kävi, yleensä ne olivat parin euron ostoksia. Sillä katteella ei kuitenkaan makseta tilavuokraa, vartiointia ja muita kuluja. Ehkä se olisi voinut toimia Helsingin keskustassa, mutta ei täällä. ”

Lopulta leipomomyymälä jäi parin vuoden kokeiluksi.

Rezén leipomotuotteet edustavat eri Ranskan maakuntia eli ne kertovat ranskalaisesta paikalliskulttuurista, kuten suomalaiset leivät omastaan. Tummia leipiä syödään esimerkiksi Alsacen alueella lähellä Saksan rajaa, kun taas tomaatti- ja oliivileivät kuuluvat Provencen alueelle.

Vaikka Rezén leivät ovat saaneet paljon ylistystä niiden maukkaudestaan, aivan kaikki ranskalaiset maut eivät ole uponneet suomalaisiin. Esimerkiksi ranskalainen sipulileipä ei täällä menestynyt ja siitä valikoimassa luovuttiin.

Sen sijaan Kaisu Rezé harkitsee, jos hän ottaisi takaisin valikoimiin grahamleivän.

”Nyt näyttäisi siltä, mutta pitää miettiä, sillä valikoimaa on jo niin paljon”, hän pohtii.