Espoolainen Aleksi, 17, sai ajokortin poikkeusluvalla: Nyt hänellä on kuljetusalan yritys ja yksi vakituinen työntekijä

Julkaistu:

Espoossa asuvalla Hietasella on pakettiautoon mahtuvien pientoimitusten yritys.


Espoon Suvisaaristossa asuva 17-vuotias Aleksi Hietanen odottaa pysäköintitalolla Espoon Soukassa. Hän ja yhtiön vakituinen työntekijä Konsta Laurikainen, 16.

Lukiota käyvä Hietanen sai ajokortin poikkeusluvalla ja ryhtyi kuljetusalan yrittäjäksi.

Poikkeusluvalla voi saada ajokortin, jos koulu-, työ- tai harrastusmatka kestää julkisilla liikennevälineillä yli tunnin suuntaansa, mikä Espoon kokoisessa kaupungissa käy helposti.

Suomessa voi poikkeusluvalla saada ajokortin 17-vuotiaana. Lupa voidaan myöntää kolme kuukautta ennen ikävaatimuksen täyttymistä. Trafi myöntää poikkeusluvan ja ajokortin.

Porkkalan lukiota käyvä Hietanen kertoo: ”Sain poikkeusluvalla ajokortin pitkän koulumatkani vuoksi. Joutuisin vaihtamaan bussia Espoon Isossa Omenassa, ja matka kestäisi noin tunnin ja kymmenen minuuttia.”

Kysymykseen koulumenestyksestä Hietanen vastaa: ”Yrittäjyys on vaikuttanut niin, että koululle jää vähemmän aikaa mutta hommat saa hoidettua”.

Mitä poikkeuksia ajokortissa on? ”Ajokortin juuri saaneena ainoa poikkeus on, jos vuoden sisällä saa kaksi ylinopeussakkoa menettää kortin normaalina ajokieltona.”, Hietanen sanoi.

Liikeyrityksen perustaminen ei ole niin hankalaa, kuin kuvittelisi. Jos idea on toimiva ja rahaa sekä aikaa löytyy, netissä täytetään lomake, jonka täyttäminen kestää noin 15 minuuttia. Lomakkeet käsitellään Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä.

Toiminimen saa, jos hakemus hyväksytään. Yritys- ja yhteisötunnuksen (Y-tunnuksen) antaa Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteri tai Verohallinto.

”Äitini on esikuvani. Hän on ollut keittiöfirma-yrittäjänä viisi vuotta. Kova työ on johtanut menestykseen”, Hietanen sanoo.

Toinen esikuva on eno, jonka perustama sähkötupakkafirma on Suomen suurimpia. Myös Hietasen isä on yrittäjä.

Aleksi Hietanen perusti Hietanen LOG:in tänä vuonna. Hän haki kesätöitä tuloksetta, jolloin hän päätti perustaa oman yrityksen.

”Nuoren espoolaisen on vaikea saada kesätyöpaikkaa ilman vanhempien yhteyksiä”, Hietanen sanoi.

”Kuljetusyrityksen perustin koska äitini tarvitsee jokapäiväisiä pienkuljetuksia ympäri pääkaupunkiseutua ja nautin ajamisesta.”

Hietanen kumppaneineen toimittaa tavarat vanhalla valkoisella pakettiautolla. Hietanen LOG-nimellä toimitetaan kaikenlaisia pientoimituksia ihmisten tarpeisiin. Pakettiauto on Olarissa vakituisessa säilytyksessä.

Opetuksen ajokorttia varten Hietanen sai autokoulussa.

Hietanen ei pidä nuorten hurjastelusta Hän sanoo, ettei voi yrittäjänä tehdä sellaista, sillä ”Jos kortti menee, yritys kaatuu”. Hietanen osti viime kesänä itselleen Audin.

Muuttokeikasta pojat ottavat: pakettiauto ja muuttomies on 50 euroa 30 minuutilta, pakettiauto ja kaksi muuttomiestä ovat 60 euroa tunnissa ja lisäaika on 40 euroa 30 minuutilta. Jos Laurikainen ei pääse keikalle, Hietasella on joku tilalle.

Päivisin Laurikainen on datanomiopiskelija Kirkkonummen Omniassa.

”On kannettu ja ajettu paljon joka päivä”, Laurikainen sanoi.

Hietanen kertoi heidän olleen liikkeellä ajopäiväkirjan mukaan noin 14 000 kilometriä viime kesän aikana.

Kodinkonekuljetuksista selviää maksamalla pakettiautosta ja yhdestä muuttomiehestä 50 euroa tunnilta, pakettiautosta ja kahdesta muuttomiehestä 60 euroa tunnilta.

Hietanen Log hoitaa kuljetukset pääkaupunkiseudulle ja siitä enimmillään noin sadan kilometrin säteellä, jos hinnoista sovitaan.

Pisin matka on tehty Lahden yläpuolella olevalle Padasjoelle.