Yli puolet Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoista on käynyt saman järjestäjän valmennuskurssin: ”Onhan se rehellisesti sanottuna aika jännittävää”

Julkaistu:

Arkkitehtuurin laitoksen johtajan mielestä ei ole olemassa yhtä reseptiä, jolla opiskelupaikka olisi mahdollista saada.


Tänä syksynä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella aloittaa noin 70 arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin opiskelijaa, jotka on kaikki valittu yliopistoon pääsykokeella.

Opiskelijoista lähes 60 prosenttia, on käynyt Teho-opiston valmennuskurssin.

”Tämä on aika yllättävä uutinen. Ensimmäinen ajatus on, että Teho-opistolla täytyy olla aika hyvä konsepti. Samaan aikaan pitää muistaa, että iso joukko uusista opiskelijoista ei käynyt kaupallisilla valmennuskursseilla ollenkaan,” pohtii Aalto-yliopiston arkkitehtuurin professori Pekka Heikkinen.

Arkkitehtuurin pääsykokeet koostuvat kolmesta osasta: ennakkotehtävistä, piirustus- ja suunnittelukokeesta sekä matematiikan kokeesta. Maisema-arkkitehtuurin on lisäksi vielä luonnontieteen koe.

Heikkisen mukaan ei ole olemassa mitään reseptiä tai kaavaa, jonka hallitsemalla kokeesta pääsisi varmasti läpi.

”Meille on paljon hakijoita. Pääsykokeissa pitää jollain tavalla näkyä oivallus, jonka myös arviointiryhmä voi nähdä. Myös piirtämisessä ja suunnittelussa harjoittelu tekee mestarin. Siinä mielessä valmennuskurssi on varmasti hyvä. Kun kurssilla käydään läpi töitä ja ulkopuoliset arvioivat niitä, niin saa myös palautetta siitä, miten omat oivallukset välittyvät”, Heikkinen sanoo.

Teho-opiston arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin valmennuskurssien hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta aina kolmeen tuhanteen euroon.

”Toki se harmittaa, jos opiskelija joutuu maksamaan siitä, että pääse meille opiskelemaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että on myös muita mahdollisuuksia valmistautua pääsykokeisiin”, Heikkinen sanoo.

Samaa pohtii Aalto-yliopiston arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin opiskelijoita edustavan Arkkitehtikillan puheenjohtaja Fredrika Hallenberg.

”Onhan se rehellisesti sanottuna aika jännittävää, että yksi kaupallinen toimija voi niin vahvasti dominoida alaa. Varsinkin kun ainut tapa päästä opiskelemaan arkkitehtuuria on tehdä pääsykoe, ja että siihen valmistautumisesta pitää maksaa aika runsaasti.”

Maksulliset valmennuskurssit ovat suosittuja sellaisilla aloilla, joissa kilpailu pääsykoepaikoista on kovaa. Esimerkiksi tänä syksynä Helsingin yliopistossa lääketieteen opinnot aloittavista lähes 70 prosenttia oli käynyt Mafy-valmennuksen maksullisen valmennuskurssin.

Teho-opiston perustaja Sini Koivisto on erittäin tyytyväinen Teho-opiston syksyn lukuihin.

”On älyttömän hienoa, että voimme saavuttaa noin kovan prosentin.”

Koivisto allekirjoittaa professori Pekka Heikkisen pohdinnan siitä, ettei arkkitehtuurin pääsykokeisiin ole olemassa mitään valmista reseptiä.

”Ei me haluta, että kaikki tekee pääsykokeissa samalla tavalla. Meidän opiskelijan erottaa muista opiskelijoista laaja tietoisuus alasta ennen pyrkimistä. Se kantaa paljon pääsykokeita pidemmälle. Emme kerro suoria reseptejä koetehtäviin, vaan perehdytämme ajan henkeen, jotta pyrkijät tietävät, mikä on in. Jos opetetaan yhtä tapaa tehdä, kymmenen ihmistä tekee kaikki saman työn, eikä sillä pääse sisään, sillä pääsykokeissa etsitään joukosta erottuvia kiinnostavia ideoita”, Koivisto sanoo.

Hän ymmärtää maksullisten valmennuskurssien vahvaan asemaan liittyvän huolen.

”On puhuttu, että valmennuskurssit ovat tavallaan eriarvoistavia, mutta jos ajattelee, miten hyvään koulutukseen sillä pääsee kiinni, se on aika pieni panostus. Lisäksi meidän kursseillemme pääsee vuodessa vähintään viisi henkilöä ilmaiseksi”, Koivisto sanoo.