Huippuarkkitehdin suunnittelema alle 30-vuotias rakennus seisoo hylättynä keskellä Matinkylää - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Huippuarkkitehdin suunnittelema alle 30-vuotias rakennus seisoo hylättynä keskellä Matinkylää

Matinkylä-seura toivoo rakennukseen asukastaloa.

Matinkylän terveysasema valmistui vuonna 1992.­

7.9.2019 9:12

Matinkylän tyhjillään olevan terveysaseman kohtalo on auki. Matinkadun ja Matinkartanontien risteyksessä sijaitseva rakennus jäi tyhjilleen, kun Matinkylän terveysasema muutti alkuvuodesta Iso Omenan palvelutorille.

Kaupungilla ei vielä ole suunnitelmia vanhan terveysaseman varalle.

”Tässä on useita vaihtoehtoja. Rakennuksen tulevaisuuteen varmaan vaikuttaa se, mikä kaupungin oma tarve on. Sote-uudistus on pitkittynyt, eikä vielä ole tietoa, onko tällaiselle kiinteistölle tarvetta sote-uudistuksen jälkeen. Tässä täytyy hetken aikaa odottaa, ja katsoa, mikä tarve on ja löytyykö rakennukselle mahdollisesti joku muu kaupungin yleishyödyllinen tarve”, sanoo Espoon kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkanen.

Vuonna 1992 valmistunut Matinkylän terveysasema on arkkitehti Timo Suomalaisen suunnittelema. Timo Suomalainen tunnetaan erityisesti Temppeliaukion ja Espoonlahden kirkoista, jotka hän on suunnitellut yhdessä veljensä Tuomo Suomalaisen kanssa. Tuomo Suomalainen kuoli vuonna 1988.

Espoon kaupunginmuseo ei ole vielä selvittänyt vanhan terveysaseman kulttuurihistoriallista arvoa. Se tulee todennäköisesti ajankohtaiseksi, jos terveysaseman alueelle jossain vaiheessa suunnitellaan uutta asemakaavaa. Asemakaavassa päätetään muun muassa rakennuksen käyttötarkoituksesta ja mahdollisesta suojelusta. Tällä hetkellä tontille ei ole vireillä asemakaavan muutoksia.

”Pitää harkita kaikkia toimenpiteitä. Jos rakennus on riittävän hyväkuntoisessa kunnossa, tarkempaa harkintaa remonteista käydään siinä vaiheessa, kun tiedetään, mitä käyttötarkoituksia rakennukselle olisi. Jos taas rakennus haluttaisiin purkaa, pitää käydä keskustelua, siitä saako sen purkaa vai pitäisikö se suojella. Nämä kaikki asiat käydään läpi sitten joskus kaavoituksen yhteydessä”, Hokkanen sanoo.

Kaupungin arvion mukaan terveysasema on ainakin peruskorjauksen tarpeessa.

Matinkylän terveysaseman on suunnitellut arkkitehti Timo Suomalainen.­

Espoo ei ole ainut kaupunki, jossa pohditaan, mitä tehdä tyhjilleen jääneiden terveysasemien kanssa.

”Tämä tulee olemaan tosi iso kysymys koko maassa. Miten sote-uudistus tulee vaikuttamaan terveysasemien käyttöön? Meillä tulee olemaan lukuisia terveysasemia, jotka jäävät tyhjilleen, jos palveluita keskitetään”, sanoo julkisiin rakennuksiin erikoistunut rakennussuunnittelun professori, arkkitehti Pirjo Sanaksenaho Aalto-yliopistosta.

Hän toivoo, ettei Espoo ainakaan ryhtyisi purkamaan tyhjillään olevaa terveysasemaa.

”Se on periaatteellinen kysymys. Kun on tehty laadukas, julkinen käyttörakennus, on kestävän kehityksen mukaista, että sille etsitään uutta käyttöä. On aina huono vaihtoehto, että rakennus puretaan.”

Matinkylän terveysasema on kohtalaisen uusi, 1990-luvun alusta. Sen ajan rakennusten arkkitehtonisia ja kulttuurihistoriallisia arvoja ymmärretään vielä huonosti.

”Nämä ovat sen verran uusia rakennuksia, ettei niistä vielä ole kaupunginmuseon arvioita. On kuitenkin hyvin lyhytnäköistä, jos niitä ruvetaan hävittämään. Se on vähän sama asia, kun 1960-luvulla purettiin paljon alle 50 vuotta vanhoja rakennuksia. Pitää olla tarkkana, ettei rakentamisbuumissa menetetä kulttuurihistoriaa”, Sanaksenaho sanoo.

Alueen asukkaat toivoisivat tyhjillään olevaa terveysasemaa asukaskäyttöön.­

Alueen asukkaat haluaisivat terveyskeskuksen asukkaiden ja järjestöjen käyttöön. Haaveena on, että vanha terveysasema voisi toimia asukkaiden kokoontumispaikkana ja siellä voitaisiin järjestää erilaisia tilaisuuksia.

”Matinkylän alueella on tiloista jatkuva puute. Iso Omenan palvelutori on hieno paikka, ja sieltä on mahdollista varata kokoustila, mutta sieltä ei löydy helposti aikoja. Lisäksi tarvetta olisi omille, pysyvämmille tiloille”, sanoo Matinkylä-seuran puheenjohtaja Sirpa Aarniolehto-Kotilainen.

Hokkanen ei tyrmää asukkaiden toivetta alueen omasta asukastalosta, mutta muistuttaa, että päätöksen terveysaseman kohtalosta tekevät lopulta poliitikot.

”Eri alueilla tällaisia haaveita asukastaloista on. Tilapalveluiden pitää katsoa realismia. Rakennus vaatii kunnostusta ja jonkun pitää myös maksaa vuokra. Asukasyhdistykset eivät tunnetusti ole parhaimpia vuokranmaksajia. Se on päätöksentekijöiden asia päättää, halutaanko rakennus tällaiseen käyttöön, kun kaupungin talous on kireällä”, Hokkanen sanoo.

Matinkylä-seura on perustanut adressin, jossa vaaditaan terveysasemaa asukkaiden käyttöön. Vajaassa kahdessa viikossa adressi oli kerännyt vasta alle sata allekirjoitusta.

Timo ja Tuomo Suomalaisen kohteita Espoossa

As Oy Majakumpare, 1971, Espoonlahti.

Espoonlahden kirkko, 1980.

As Oy Merenneito, 1983, Espoonlahti.

Ankkurin liikerakennus, 1986. Muutettiin palvelutaloksi vuonna 2018.

Merenkulkijan päiväkoti, Espoonlahti, 1989.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?