Espoossa myydään kokonaista kerrostaloa, joka täytyy liittää sähkö- ja vesiverkkoon: ”Rakennus on iäkäs ja huonossa kunnossa”

Julkaistu:

Viime vuosina vanhassa opettaja-asuntolassa on ollut kaupungin vuokra-asuntoja.


Espoossa kaupitellaan nyt kokonaista kerrostaloa, joka edusti aikanaan luksusta. Kun Laajalahden koulun yhteyteen rakennettu opettaja-asuntola valmistui vuonna 1952 tuntuivat asuntoihin kuuluneet sisävessat ja parvekkeet asukkaista ylellisyydeltä. Näin siitäkin huolimatta, että pesutilat löytyivät talon kellarista.

Tänä päivänä kerrostalo ei mene kaupaksi sisävessoja mainostamalla, mutta muitakin kiinnostavia elementtejä Laajalahden vanhasta opettaja-asuntolasta löytyy. Vastaavanlaisia, 1950-luvun alun pienkerrostaloja ei Espoossa pilvin pimein ole. Arkkitehti Toivo Pellin suunnittelema opettaja-asuntola onkin suojeltu.

Myös sijainti Laajalahdessa, Kaukolantien varressa on hyvä, sanoo Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

”Rakennus on hyvällä paikalla. Nykyäänkin kiinteistö on sijainniltaan erinomainen ja julkiset liikenneyhteydet toimivat. Tuleva Raide-Jokeri parantaa tilannetta entisestään. Laajalahti on rauhallinen asuinalue. Kaiken kaikkiaan talo on oivallisessa paikassa”, Lehtinen summaa.


Opettaja-asuntola on ollut tyhjillään vuodesta 2018. Sitä ennen rakennuksessa oli Espoon kaupungin vuokra-asuntoja.

Asuntola sijaitsee aivan Laajalahden koulun vieressä, mutta omalla tontillaan. Kaupunki myy opettaja-asuntolan, sillä seuraavaksi rakennukseen pitäisi tehdä mittava peruskorjaus, eikä Espoon kaupungilla tai Espoon asunnoilla ollut kiinnostusta ryhtyä moiseen urakkaan.

”Rakennus on iäkäs ja huonossa kunnossa. Kaupunki ei tarvitse asuntolaa koulun palvelujen tuottamiseen eikä sitä kaupungin kannata lähteä korjaamaan”, Lehtinen sanoo.

Ei mikään paras mahdollinen myyntipuhe.

Lehtinen kuitenkin uskoo, että kerrostalolle löytyy ostaja. Kiinnostusta vanhaa opettaja-asuntolaa kohtaan on ollut.

”Rakennus myydään kunnostusvelvoitteella. Ostajan pitää olla sellainen, joka pystyy toteuttamaan korjauksen. Toivomme, että kohteesta tulee tarjouksia”, Lehtinen sanoo.


Koska rakennus on suojeltu, valvotaan sen korjaus- ja muutostöitä tarkasti. Esimerkiksi rakennuksen julkisivut ja vesikatto on korjattava rakennuksen alkuperäistä ilmettä kunnioittaen.

Kaikista korjaus- ja muutostöistä on pyydettävä lausunto museoviranomaiselta, käytännössä Espoon kaupunginmuseolta.

Opettaja-asuntola on säilynyt pitkälti alkuperäisessä asussaan. Suurimmat muutokset tehtiin peruskorjauksen yhteydessä 1980-luvulla. Tällöin asuntoihin rakennettiin muun muassa kylpyhuoneet.

Reilun kolmenkymmenen vuoden aikana sisätilat ovat päässeet paikoin huonoon kuntoon, joten hyvin todennäköisesti ostajaa odottaa laaja peruskorjaus.

Kaksikerroksisessa opettaja-asuntolassa on kahdeksan asuntoa. Asunnot ovat kolmioita ja neliöitä ja niiden koot vaihtelevat 63 neliöstä 85 neliöön.

Vaikka rakennus on suojeltu, voi sen sisätiloja olla mahdollista muokata. Tällöin asuntoja voisi esimerkiksi yhdistää. Tähänkin pitäisi tosin vielä pyytää lupaa Espoon kaupunginmuseolta, Lehtinen muistuttaa.

Tähän asti opettaja-asuntolan lämmitys, sähkö ja vedet ovat tulleet Laajalahden koulun kautta. Jatkossa näin ei kuitenkaan enää ole, ja ostajan pitääkin huolehtia rakennuksen liittämisestä lämpö-, sähkö-, ja vesiverkkoon.


Opettaja-asuntoloita on rakennettu muuallekin Espooseen. Samana vuonna Laajalahden koulun kanssa valmistui esimerkiksi Rastaalan koulu Karakalliossa. Myös Rastaalan koulu on Tapio Pellin suunnittelema ja senkin yhteyteen rakennettiin opettaja-asuntola.

Laajalahden ja Rastaalan koulujen lisäksi myös muun muassa Niittykummun, Friisilän ja Aarinvalkean koulujen yhteyteen rakennettiin opettaja-asuntolat.

Laajalahden koulun opettaja-asuntola myydään tarjouskaupalla. Tarjoukset tulee jättää kaupungille viimeistään 3.10.

Laajalahden koulu peruskorjataan


 Laajalahden koulu ja opettaja-asuntola valmistuivat vuonna 1952. Rakennukset suojeltiin vuonna 2018.

 Laajalahden koulussa on paraikaa käynnissä peruskorjaus. Peruskorjauksen on tarkoitus valmistua syksyllä 2021.

 Peruskorjauksen ajan Laajalahden koulu toimii väistötiloissa Kivimiehen koulurakennuksessa Otaniemessä.