400 ihmistä saapui Bodominjärvelle ja vietti yön hiirenhiljaa teltassa: Mistä on kyse?

Julkaistu:

Oittaalle rakennettu metsähotelli keräsi paikalle 400 yöpyjää. Viimeiset yöpyjät saivat majapaikan loppuun varatusta ilmaistapahtumasta vielä illalla.


”Hiljaisuus!” kajahtaa kehotus Oittaan yössä, mutta oikeastaan aivan turhaan. Kellon lyödessä yksitoista lauantai-iltana, täällä on jo hiljaista. Suurin osa Bodominjärven rannoille ja lähimetsään rakennetun ’hotellin’ 400 yöpyjästä on vetäytynyt hyvissä ajoin levolle kukin omaan riippumattoonsa, telttaansa tai laavuunsa.

Pimeässä yössä näkyy vain otsalamppujen välkehdintää, kun vielä viimeisetkin yöpyjät suuntaavat kohti omaa majapaikkaansa. Pian muistan, mitä olin matkasta unohtanut: korvatulpat. Vaikka kanssayöpyjistä ei juuri ääntä lähde, etäältä kuuluva liikenteen melu alkaa kantautua korviin, kun muut äänet vaimenevat.


Jokainen täällä oleva on tullut viettämään yötä ulkona metsähotelliin, joka rakennettiin lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi ensimmäistä kertaa Oittaalle osana ulkoilujärjestö Suomen ladun vuosittaista Nuku yö ulkona -kampanjaa.

Yöpyjien kirjo on suuri: on yksin tulleita, lasten kanssa majoittujia ja pyörätuolilla kulkevia. Toisilla retkeilykokemusta on enemmän, toisilla vähemmän.

Ensimmäisten joukossa jo aamukymmenen aikaan Oittaalle tulleiden helsinkiläisen Kirsi Koffrenin ja espoolaisen Satu Pöntisen päällimmäisenä tarkoituksena on olla vain luonnossa ja kokeilla yöpymistä ensimmäistä kertaa riippumatossa.

Siihen täällä on hyvät mahdollisuudet, sillä tapahtumanjärjestäjän puolelta telttoja ja riippumattoja on varattuna puolelle majoittujista – myös heille.

”En ole yleensä kovin massatapahtumaihminen. Vaikka täällä on ihmisiä, tunnelma on todella rauhallinen”, toteaa riippumattoa testaava Pöntinen.

Metsähotellissa tunnelma onkin jostain kesäfestivaalin, leirikoulun ja yksin luonnossa oleskelun väliltä.

Lauantaipäivällä Oittaalla on esimerkiksi päässyt kokeilemaan erilaisia luontoaktiviteetteja joogasta maastopyöräilyyn ja melontaretkistä nuotiokokkauskurssiin.

Toisaalta teltta-alueella ja viereisillä rantakallioilla on päässyt hyvin vetäytymään myös omaan rauhaan, jos niin on halunnut.


Espoolaiset Liisa, Elli ja Joel Rissanen ovatkin ottaneet päivätorkut teltallaan, jotta he jaksavat suunnata tapahtuman suosituimpaan ohjelmanumeroon – rantaan pystytettyihin telttasaunoihin. He ovat tottuneita telttailijoita.

”Teltta on ollut oikeastaan pystytettynä koko kesän takapihalla”, Liisa Rissanen kertoo.

Aivan kaikkien kohdalla näin ei ole. Neljättä kertaa tänä vuonna Nuku yö ulkona -kampanjaa järjestävässä Suomen ladussa huomattiin, että tarvetta on maksuttomalle ja matalan kynnyksen yöpymistapahtumalle.

”Olemme huomanneet, että se kynnys lähteä nukkumaan yötä ulos saattaa olla aika iso. Siihen voi olla syynä, ettei ole varusteita tai pelätään mennä yksin metsään. Haluamme, että kaikilla on mahdollisuus päästä nauttimaan luonnosta”, toteaa Suomen ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen.

Viime kesän jälkeen metsähotelli rekisteröitiin tavaramerkiksi, ja nyt viralliset metsähotellit avattiin Oittaan lisäksi Kiilopäähän Saariselälle. Oittaan metsähotelli varattiin miltei heti loppuun, kun tapahtumaan ilmoittautuminen alkoi kesäkuussa. Myös Kiilopäällä yöpyjiä oli lauantaina noin 270.


Esimerkiksi helsinkiläiselle Marika Saarelalle sekä hänen lapsilleen Milla ja Lenni Mustoselle teltassa yöpyminen on elämys. He osallistuivat vastaavaan metsähotelliin viime kesänä Riihimäellä, jossa konseptia kokeiltiin pienimuotoisemmin.

”Meillä ei ole omaa autoa, joten tämä on todella kätevää, että teltta on täällä valmiina”, toteaa Marika Saarela.

”Luonnon keskelle on kiva tulla rauhoittumaan, kun me asumme aika vilkkaassa kaupungissa”, Milla Mustonen jatkaa.


Heti kun ilta pimenee, telttakylä hiljenee. Osa on siirtynyt nuotioille paistamaan eväitä ja toiset lähtevät vielä suunnistamaan yörasteja. Vielä viime hetkellä muutama paikalle tullut onnistui saamaan majoituksen, kun täyttämättä jääneitä yöpymispaikkoja jaettiin.

Peruutuspaikalta teltan saaneet serkukset Heidi ja Sini-Tuulia Matilainen ovat löytäneet rauhallisen iltapalapaikan niemennokasta, jossa he syövät eväitä otsalamppujen valossa. Kummankin viimeisimmästä telttayöstä on vierähtänyt ainakin kymmenen vuotta. Sekin oli jossain kesäfestareilla, Matilaiset muistelevat.

”Tämä on ylittänyt kaikki odotukset”, Sini-Tuulia Matilainen toteaa.