Espoolaiselta Juliukselta varastettiin robottiruohonleikkuri ja hän tiesi, mihin se vietiin: Poliisi ei voinut tehdä mitään

Julkaistu:

Lopulta Pekari etsi itse ruohonleikkurin käsiinsä.


Robottiruohonleikkuri oli leikannut samaa, avointa nurmialuetta kolmen vuoden ajan Pohjois-Espoossa ilman mitään ongelmia. Ruohonleikkuri toimi espoolaisen pienkoneliike Woodsmanin mannekiinina.

”Idea oli näyttää, että robottileikkurin uskaltaa jättää yöksikin leikkaamaan nurmikkoa”, selittää Julius Pekari Woodsmanilta.

Kolmen vuoden ajan homma näytti toimivan niin kuin pitääkin. Robotti leikkasi nurmikkoa ja latautui säännöllisesti latausasemassa. Kunnes yhtenä elokuisena yönä Pekari sai hälytyksen: ruohonleikkuri oli viety pois.

Ruohonleikkurissa on gps-paikannus. Niinpä Pekari näki, minne varkaat olivat ruohonleikkurin vieneet. Se paikantui kerrostaloon noin viiden kilometrin päähän.

Pekari soitti hätäkeskukseen. Siellä häntä ohjeistettiin tekemään sähköinen rikosilmoitus. Seuraavana päivänä rikosilmoituksen tekemisestä poliisi soitti ja ihmetteli, miksei Pekari ollut ilmoittanut katoamisesta heti hätäkeskukseen. Tuoreeltaan paikantimella varustettua ruohonleikkuria olisi ollut helpompi etsiä, poliisista sanottiin.

”Yleensä jos tilanne on niin sanotusti veres, eli tuore, kannattaa omaisuusrikoksesta ilmoittaa hätäkeskukseen, niin poliisi pääsee jäljille nopeammin. Jos rikoksesta on kulunut hetki, niin silloin kannattaa tehdä sähköinen rikosilmoitus”, sanoo rikoskomisario Jukka Paasio Länsi-Uudenmaan poliisista.

Vaikka Pekari tiesi paikannuksen perusteella, mihin kerrostaloon ruohonleikkuri oli viety, ei hänellä eikä poliisilla ollut oikein keinoja päästä ruohonleikkuriin käsiksi. Kyseisessä kerrostalossa on useita kymmeniä asuntoja eikä poliisi voi tehdä niihin kaikkiin kotietsintää sillä perusteella, että yhdessä asunnossa saattaa olla varastettu ruohonleikkuri.

Niinpä Pekarin ei auttanut muuta kuin odottaa ja toivoa, että ruohonleikkuri lähtisi jossain vaiheessa liikkeelle. Kului muutama päivä, ja sitten Pekari huomasi, että ruohonleikkuri oli siirretty Nuuksioon.

Pekari lähti ruohonleikkurin perään. Hän uskoo olleensa Nuuksiossa samaan aikaan ruohonleikkurin vieneiden rosvojen kanssa.

”Kuulin heidät, mutta he lähtivät karkuun”, Pekari kertoo.

Laitteen paikannus heittää noin 5–10 metriä, eikä Pakari sillä kertaa löytänyt ruhonleikkuria. Paikannus kuitenkin kertoi laitteen edelleen olevan Nuuksiossa.

Myöhemmin pari Pekarin kollegaa lähti vielä kerran etsimään ruohonleikkuria Nuuksiosta. Lopulta ruohonleikkuri löytyi vaurioitumattomana lehtikasan alta.

”Epäilen, että varkaiden tarkoitus on ollut myydä ruohonleikkuri. Siinä on kuitenkin pin-koodi. Jos ei sitä tiedä, ruohonleikkurilla ei tee mitään. Se pitää todella kovaa ääntä, jos sitä yrittää käyttää ilman pin-koodia. Sen takia varkaat ehkä siirsivät sen kerrostaloasunnosta Nuuksioon”, Pekari pohtii.

Ruohonleikkuri on nyt takaisin Pekarin huomassa. Seuraavaksi se siirtyy leikkaamaan nurmikkoa saman liikekiinteistön edustalle, missä Woodsmankin sijaitsee. Siellä on myös valvontakamerat.

Pekari on tyytyväinen siihen, että kaapattu ruohonleikkuri lopulta löytyi.

”Lopputulos on hyvä, parempi kuin ikinä olisin uskonut!”

Rikoskomisario Paasion mukaan vastaavat tapaukset, joissa varastetun tavaran liikkeitä seurataan näin tarkasti gps-paikannuksen avulla, ovat harvinaisia.

”Näitä tulee aika harvoin. Tämä ruohonleikkuri on melkeinpä ainoita, mikä tulee mieleen.”

Gps-koordinaateista voi parhaimmillaan olla tutkinnalle isokin apu, Paasio sanoo. Kotietsintöjä ei kuitenkaan niiden pohjalta aina voida lähteä tekemään.

”Pakokeinolaissa on tietyt säädökset. Jos koordinaattien antama tieto on hyvin epämääräistä, on kotietsinnän tekemisessä haasteita. Se on helpompaa, jos koordinaatit osoittavat esimerkiksi yhteen tiettyyn omakotitaloon.”

Tosin silloinkaan eivät aina täyty kotietsinnän edellytykset.

”Nämä on aina tapauskohtaisesti harkittava. Yleispätevää ohjetta ei voi oikein antaa. Näissä ollaan yleensä aika tarkkoja”, Paasio sanoo.