Espoolainen Jami ei löytänyt elämälleen suuntaa: Sitten hän teki tosi-tv:ssä lupauksen, jota alkoi toteuttaa systemaattisesti

Julkaistu:

Jami Haajasen tavoitteena on, että heijastin kuuluisi Aapisen lailla jokaisen espoolaisen ekaluokkalaisen perusvarustukseen.


”Sopiiko jos mä tulen vaikka huomenna hakemaan niitä? Joo, tehdään näin”, espoolainen Jami Haajanen puhuu puhelimeen, ja puhelun lopetettuaan hän toteaa:

”Heijastimia.”

Soitto heijastinlahjoituksesta on tullut kuin tilauksesta, sillä hetkeä aiemmin Haajanen on ehtinyt kertoa koko tarinansa siitä, kuinka hän päätti alkaa kerätä heijastimia espoolaisille lapsille ja nuorille.

Yhteensä heijastimia on kerätty ja pian lahjoitettu yli 20 000 kappaletta.

Syyskuun lopulla tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Haajanen päätti kokeilla, kuinka hän saisi lahjoittajia mukaan hänen keksimäänsä heijastinkeräykseen.

Haajanen korostaa, että koko kampanjassa ei ole näinä vuosina liikkunut lainkaan rahaa, vain heijastamia. Hänellä ei ole edes kampanjaa varten rahankeräyslupaa.

Kaikki lähti liikkeelle Haajasen kirjoittamasta Facebook-päivityksestä, joka kuului näin:

”Mua rupes huolestuttaa tänään yksi asia. Lapset ja nuoret kävelee ja pyöräilee tuolla kaduilla pimeessä ilman heijastimia ja se on ihan hiton vaarallista. Olisin valmis lähtemään itse jakamaan kouluihin/nuorten tapahtumiin ilmaisia heijastimia nuorille. Jos tämä päivitys tavoittaa jonkun henkilön tai yrityksen joka haluaisi olla mukana sponsoroimassa heijastimia niin olen valmis osallistumaan niiden jakeluun täysin ilmaiseksi ja isolla panoksella. Miettikää jos tällä pystyy pelastamaan edes yhden ihmishengen niin tää on maksanut itsensä niin moninkertaisesti takasin ettei sitä voi mitata missään.”

Pian tieto Haajasen aloittamasta heijastintempauksesta alkoi levitä. Vielä saman syksyn aikana hänet kutsuttiin kertomaan kampanjasta MTV3-kanavalla pyörivään viihdeohjelma Posseen, josta niin ikään lähti heijastimia Haajasen mukaan.

Haajasen tavoitekaan ei ollut kovin pieni. Vuonna 2017 hän oli päättänyt kerätä ja lahjoittaa 10 000 heijastinta.

”Se 10 000 ei silloin kuulostanut paljolta ja ajattelin, että helposti joku voi lahjoittaa 5 000 heijastinta ja joku toinen sen toiset 5 000. Todellisuudessa se ei aivan mennyt näin, sillä lahjoitusmäärät olivat kaikkea kymmenen ja tuhannen välillä.”

Ainakin kaksi asiaa ovat vaikuttaneet siihen, miksi Haajanen päätti pistää pystyyn heijastinkeräyksen.

Ennen heijastinkeräystä Haajanen oli ehtinyt osallistua Nelosella esitetyn Tähän aikaan ensi vuonna -ohjelman kuvauksiin. Tositelevisiosarjassa Haajanen oli tehnyt itselleen 20 kohdan tavoitelistan, jonka hän aikoi toteuttaa seuraavan vuoden aikana. Yksi hänen itselleen asettamista tavoitteista oli tehdä hyväntekeväisyyttä.

”Ennen ohjelmaan osallistumista olin sellaisessa vaiheessa elämääni, että en oikein tiennyt mitä tehdä ja halusin tavoitteellisuutta elämään, joten siksi loin tavoitelistan. Ajattelin ensiksi, että lahjoitan sata euroa jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle, mutta sitten tulikin idea siitä, että ehkä voisin tehdä jotain itsekin.”

Vasta seuraavana syksynä Haajaselle konkretisoitui se, että hän haluaa kerätä heijastimia.

Vaikka heijastimien tärkeyden varmasti kaikki tietävät, niitä ei liikaa ainakaan käytetä.

Sen Haajanen huomasi, kun hän lähti autolla ajamaan jalkapallotreenien jälkeen kotiin päin pimeänä, syksyisenä iltana.

”Näin kaksi nuorta kundia pyöräilevän tummilla pyörillä ja tummissa vaatteissa mua vastaan. Olin ehtinyt huomata heidät, sillä siinä oli katuvalot, mutta jäin samalla miettimään sitä, että jos en olisi nähnyt heitä ja he olisivat lähteneet ylittämään tietä, niin mitä sitten olisi käynyt. Ajattelin, että jotain voisi yrittää asialle tehdä ja vähintään herättää keskustelua.”

Heijastimien käyttöä pitää esillä etenkin Liikenneturva, jonka järjestämää heijastinpäivää vietetään lokakuun ensimmäisenä päivänä.

Haajanen kuitenkin ajattelee, että heijastimien käytön tärkeydestä kertomisen ei tarvitse olla vain teemapäivän tai ison tv-kampanjan varassa, vaan myös yksityishenkilöt voivat tuoda asiaa enemmän esille.

Vielä samana iltana syntyi jo alussa mainittu Facebook-päivitys.

Tämän jälkeen alkoi varsinainen työ. Eniten heijastinkampanjassa Haajasta onkin yllättänyt työmäärä. Etukäteen hän ei ollut täysin varautunut siihen, että käytännössä hän kävisi hakemassa joka ikisen heijastimen ja välittäisi ne eteenpäin päiväkoteihin ja kouluihin.

Haajanen on kiertänyt hakemassa heijastimia ympäri pääkaupunkiseutua. Apuna hänellä ovat olleet hänen 8-vuotias tytär Helmi Haajanen sekä kaverit.Ensimmäisenä vuonna heijastimien keräämiseen kului vajaa kolme kuukautta. Jouluun mennessä Haajanen oli jo ylittänyt tavoitteensa ja saanut kokoon yli 10 500 heijastinta.

”Tämä on ollut yllättävän aikaa vievää, mutta se on ollut ehdottomasti sen arvoista. Toki kaverit sekä Helmi ovat auttaneet ja lähteneet mukaan esimerkiksi heijastimien hakureissuille.”

Tänä vuonna Haajasen heijastinkampanja toteutetaan Espoossa kolmatta kertaa. Joka vuosi kampanja on ollut hieman erilainen. Moni aiemmin heijastamia lahjoittanut on lähtenyt uudestaan mukaan, sillä selvää on, että kampanja tuo hyvän tekemisen lisäksi niille näkyvyyttä.

Viime vuonna heijastimia jaettiin yhdessä Ison Omenan kanssa kauppakeskuksessa järjestetyssä perhetapahtumassa lähes 7 000 kappaletta.

Tänä vuonna heijastimia on kerätty lähes 4 000. Ne on tarkoitus jakaa syksyn aikana lähinnä uusille ekaluokkalaisille, joita aloitti Espoossa yhteensä 3 750. Ensimmäiset heijastimista jaettiin viime perjantaina Sunan koulun perinteisessä Hösmärpluus-koulunaloitustapahtumassa.Ilman tunnustusta Haajanen ei ole tekemästään työstä jäänyt, sillä hänet valittiin viime vuonna Espoon positiivisimmaksi Länsiväylä-lehden, Nuorkauppakamarin ja Espoon kaupungin järjestämässä äänestyksessä.

Samassa yhteydessä Haajanen haastoi Espoon kaupungin lähtevän mukaan siihen, että jokaiselle ekaluokkalaiselle jaetaan heijastin. Tästä Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä lupasi tuolloin ottaa kopin.

”Toivoisin, että tästä tulisi perinne, että joka ikinen espoolainen ykkösluokkalainen tulisi saamaan heijastimen. Ehkä jonain päivänä heijastin kuuluu samaan tapaan kuin Aapinen ekaluokkalaisen perusvarusteisiin.”

Haajanen toivoo, että tulevaisuudessa Espoon kaupunki voisi hoitaa esimerkiksi heijastimien logistiset järjestelyt, eli kuinka ja miten heijastimet saadaan yhteensä 90 espoolaiseen peruskouluun.

”Toki jossain muodossa haluan olla jatkossakin mukana, vaikka en enää olisi vetovastuussa tästä.”

Heijastimien puolesta kampanjoivan Haajasen pukeutumiseen heijastin kuuluu myös nykyisin, mutta teini-iässä näin ei ollut.

Haajanen oli aivan samanlainen tummiin pukeutunut, pimeässä näkymätön nuori kuten olivat häntä vastaan pyöräilleet pojat kaksi vuotta sitten.

Hänellä onkin toive, että heijastimen käytöstä tulisi niin tavallinen asia mahdollisimman monelle nuorelle ja lapselle, ettei sen käyttöön edes kiinnittäisi huomiota.

”Heijastin oli silloin teininä tosi nolo, ja niin varmaan ajattelee moni muukin 14–16-vuotias. Ei ketään saa pakotettua käyttämään heijastinta, eikä se ole mun tavoite. Mutta jos jonain päivänä kävisi niin, ettei heijastimen käyttö olisi noloa, niin olisihan se aika hauska juttu.”


Jami Haajanen

 27-vuotias espoolainen sähköalan yrittäjä Valo Energiapalvelut -yhtiössä.

 Perustanut Jami Vision – Annetaan lasten näkyä -hyväntekeväisyyskampanjan.

 Vuonna 2017 heijastimia kerättiin ja jaettiin 10 500 kappaletta lähinnä espoolaisille lapsille ja nuorille, vuonna 2018 vajaa 7000 heijastinta jaettiin Isossa Omenassa järjestetyssä perhetapahtumassa ja vuonna 2019 heijastimet jaetaan jokaiselle Espoossa koulunsa aloittavalle ykkösluokkalaiselle.

 Valittiin vuoden 2018 positiivisimmaksi espoolaiseksi.

 Harrastaa salibandya ja jalkapalloa.