Tankotanssi nousi myös lasten harrastukseksi Espoossa: ”Kilpailijoiden määrä on kasvanut”

Julkaistu:

Monissa tankotanssikouluissa on lasten ryhmiä. Daniela Sjöblom, 13, ja Helena Craig, 12, valmistautuvat maailmanmestaruuskisoihin.


Ohuet tangot varataan ensimmäisenä. Kun Elite Fitness Sport -koulun ovi aukeaa vähän ennen nuorten Air Moves -kilparyhmän treenejä, sujahtavat Polina Leshchuk, 8, ja Taimi Lehtinen, 9, ensimmäisinä sisälle. Leshchuk jättää pyöräilykypärän ja Lehtinen pyyhkeen tangon juurelle merkiksi varauksesta.

”Ohuet tangot ovat haluttuja. Niistä tulee välillä jopa vähän riitaa. Kilpailuissa on ohuet tangot, ja ne sopivat myös hyvin pienelle kädelle”, selittää ryhmän valmentaja Evelina Dambrauskate.

Kun vaatteet on vaihdettu, kiipeää Leshchuk ketterästi tankoa pitkin katonrajaan. Lehtinen alkaa kieppua viereisessä tangossa. Molemmat ovat nuoresta iästään huolimatta kokeneita lajin harrastajia. Leshchuk on osallistunut kilpasarjoihin Venäjällä, ja Lehtinen voitti keväällä 6–9-vuotiaiden tankotanssin Suomen mestaruuden.


Tankotanssi rantautui Suomeen reilu kymmenen vuotta sitten. Alkuun se oli ensisijaisesti aikuisten laji, mutta viime vuosina myös junioritoiminta on lisääntynyt. Monissa tankotanssikouluissa on harrasteryhmiä jo 6-vuotiaille.

Myös nyt 9-vuotias Taimi Lehtinen aloitti harrastuksen 6-vuotiaana. Elite Fitness Sportin kilparyhmään hän on kuulunut parin vuoden ajan.

Elite Fitnesss Sportin kilparyhmässä lapset ja nuoret treenaavat tosissaan, mutta kevyempiäkin vaihtoehtoja lapsille löytyy. Pole4Fit on järjestänyt lasten tankotemppukursseja parin vuoden ajan Espoon Olarissa.

”Lasten tunneilla on paljon leikkimistä ja niillä käytetään muitakin välineitä kuin tankoa. Siellä tehdään muun muassa lattia-akrobatiaa ja käytetään rengastrapetsia”, kertoo Assi Lackschéwitz Pole4Fit-koulusta.


”Miten mä tuun pois?” Daniela Sjöblom, 13, kysyy valmentaja Dambrauskatelta. Hän on tangolla silta-asentoon taipuneen parinsa, Helena Craigin, 12, päällä.

Dambrauskaten avustamana Sjöblom laskeutuu alas. Sjöblom ja Craig harjoittelevat tankotanssin maailmanmestaruuskisoihin. He kilpailevat 10–14-vuotiaiden kaksin suoritettavassa duo-sarjassa

Suomessa tankotanssissa kilpailevien junioreiden taso on korkea, sanoo junioritoimintaan perehtynyt tankotanssija ja valmentaja Henriikka Roo.

”Suomessa tankotanssikulttuuri on aika pitkällä. Meillä, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Yhdysvalloissa, suuri yleisö on alkanut ymmärtää, että tämä on ihan eri asia kuin strippaus. Että kyseessä on myös lasten laji”, Roo sanoo.


Juniorit ovat päässeet kilpailemaan tankotanssin Suomen mestaruuskilpailuissa vuodesta 2017. Nuorin kilpasarja on 6–9-vuotiaille. Siinä osallistujamäärät ovat vielä aika pieniä.

”Nuorimpia kilpailijoita on vielä niin vähän, että käytännössä kaikki pääsevät finaaliin”, Roo sanoo.

10–14-vuotiaiden joukossa alan huipulle on jo enemmän tunkua, ja tässä ikäsarjassa kilpailijoiden määrä on kasvanut viime vuosina nopeasti.

”Kyse on kuitenkin pienestä ja uudesta lajista. Vaikka se on kasvanut todella nopeasti, ei tankotanssiharrastusta voi vielä junioreiden keskuudessa yleiseksi sanoa”, Roo muistuttaa.


”Kirjoitatko siihen juttuun tankourheilu vai tankotanssi?” maailmanmestaruuskisoihin valmistautuva Sjöblom tiedustelee treenien lomassa.

Ero on Elite Sport Fittnesin Air Moves -kilparyhmän nuorille tärkeä. Heidän lajinsa on englanniksi pole sport, tankourheilu. Kisoissa on tarkkaan määritelty, mitä liikkeitä pitää tehdä ja kuinka kauan niissä pysytään.

”On monta tapaa harrastaa tankotanssia. Pole sport -kilpailuissa on omat sääntönsä. Se on urheilulaji, jossa tehdään mitattavaa suoritusta. Mutta sitten on kaikenlainen muu tankotanssi, joka voi olla vapaampaa tanssillista liikuntaa eri tyyleillä tai vaikka lihaskuntojumppaa pystytangon avulla. Joillekin harrastajille tankoilu on taas enemmän taiteellista itsensä ilmaisua”, Henriikka Roo selittää.


Pole sport -kisoissa yksityiskohdilla on merkitystä: nilkkojen pitää olla ojennettuna ja hymyn näkyä, vaikka asento olisi haastava.

”Polvet, polvet! Nilkat, nilkat!” Dambrauskate ohjeistaa kilparyhmäläisiä.

Voimistelussa on keskusteltu siitä, miten vaativan ja ulkonäköä painottavan lajin harrastaminen vaikuttaa lasten ja nuorten kehonkuvaan.

”Tankotanssissa hienoa on se, että siinä voi pärjätä erilaisilla kehonrakenteilla. Jos katsoo esimerkiksi aikuisten maailmanmestareita, kilpailu on voitettu monenlaisilla kehonrakenteilla. Tämä on monipuolinen laji, jossa monentyyppisillä esityksillä voi voittaa”, Henriikka Roo sanoo.

Osa liikkeistä tehdään korkealla, lähes katonrajassa. Hallitseva Suomen-mestari Taimi Lehtinen myöntää, että välillä jännittää.

”Jos liike on sellainen, jota olen harjoitellut, se ei tunnu pelottavalta. Jos on joku uusi liike, ja varsinkin, jos se on pää alaspäin, se jännittää. Kisoissa yleensä mietin, että nyt en liu’u. Koetan vain puristaa niin tiukasti, etten putoa”, hän selittää ja kipuaa tankoon.

Eikä liu’u alas.