Fida luopui keräyspisteestä roskaamisen takia: Keräyspisteeseen laitettu vaippoja ja työmaajätettä

Julkaistu:

Viimeisen vuoden aikana Fida on sulkenut kolme keräyspistettä roskaamisen takia.


Kehitysyhteistyöjärjestö Fida on poistanut vaatteiden keräyspisteensä Espoon Suurpellosta. Henttaan puistokadulla sijainnut keräyspiste on poistettu käytöstä jatkuvan roskaamisen takia.

Fidalla oli Suurpellon kierrätyspisteessä kaksi vaatelahjoituksille tarkoitettua laatikkoa.

”Henttaan puistokadun vaatelahjoituslaatikoista on löydetty kaikenlaista sinne kuulumatonta sekajätettä, työmaajätteestä käytettyihin vaippoihin. Laatikoita tyhjennettiin viikoittain, ja noin joka toinen viikko löytyi sinne kuulumatonta tavaraa”, kirjoittaa Fidan vaatekeräysvastaava Sakari Keipi sähköpostiviestissä.

Laatikoista on löytynyt usean kerran muun muassa biojätettä. Viimeisellä kerralla biojäte oli levinnyt keräyslaatikkoon niin, että Fida joutui hävittämään koko laatikollisen vaatetta ja muuta pientavaraa.

Fidan keräyslaatikot sijaitsivat Suurpellon Rinki-ekopisteen yhteydessä. Pisteessä kerätään muun muassa paperia, metallia, lasia, kartonkia ja muovia.

Viimeisen vuoden aikana Fida on joutunut sulkemaan kolme pistettä toistuvan roskaamisen takia.

”Lahjoituslaatikoista löytyy valitettavan usein niihin kuulumatonta tavaraa. Yleisintä on hyvin huonokuntoinen, käyttökelvoton tekstiili ja rikkinäinen kodinirtain”, Keipi kirjoittaa.

Myös vaatteita hyväntekeväisyyteen ja myyntiin keräävässä UFF:ssä roskausongelma on tuttu. UFF on joutunut vuosien varrella poistamaan käytöstä joitain keräyspisteitä, kertoo UFF:n vaatekeräyspäällikkö Jari Töyrynen.

”Ne ovat olleet syrjäisempiä, suojaisempia paikkoja. Siinä kun joku aloittaa tuomalla romua, siitä on muiden hyvä jatkaa”, Töyrynen kertoo.

Ihan heppoisin perustein päätöstä pisteen sulkemisesta ei hänen mukaansa tehdä.

”Hetken aikaa sitä seurataan. Siinä huomataan, jos se alkaa olla jatkuvaa. Silloin tehdään aika nopeasti ratkaisu”, Töyrynen kertoo.

Vaikka roskaamista tapahtuu ja se on valitettavaa, ovat keräyspisteet silti tärkeä osa Fidan toimintaa, Keipi vakuuttaa.

”Fida kerää yhteensä vuosittain yli 1,5 miljoonaa kiloa vaatetta ja pientavaraa. Keräyspisteiden kautta tulee suurin osa Fidalle lahjoitetusta vaatteesta ja myös paljon käyttökelpoista pientavaraa. Olemme hyvin kiitollisia kaikille niille, jotka ovat vuosien varrella lahjoittaneet meille omastaan”, Keipi kirjoittaa.

Fidalla on pääkaupunkiseudulla 89 keräyspistettä. Niistä 17 sijaitsee Espoossa. Suurpeltoon on tarkoitus lähiaikoina saada poistetun keräyspisteen tilalle uusi, korvaava piste.