Valkoposkihanhia alettiin häätää koirapartioilla Espoossa, tulokset yllättävät: Paikalle saapui lisää hanhia - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Valkoposkihanhia alettiin häätää koirapartioilla Espoossa, tulokset yllättävät: Paikalle saapui lisää hanhia

Espoossa koirapartion käyttöön valkoposkihanhien karkottamisessa ollaan tyytyväisiä, vaikka hanhet palasivatkin takaisin Tapiolaan.

Valkoposkihanhet viihtyvät Tapiolan nurmialueilla.­

9.8.2019 9:53

Tapiolassa on tämän kesän ajan kokeiltu poikkeusluvalla koirapartiota valkoposkihanhien karkottamiseksi. Koirapartion käyttöön on oltu Espoossa melko tyytyväisiä, vaikka kokonaan hanhia ei ole saatu karkotettua Tapiolasta.

Keskiviikkona ilmeni, että koko pääkaupunkiseudulla valkoposkihanhien määrä on kasvanut viime vuodesta – myös Tapiolassa.

Koirapartio on ollut käytössä Silkkiniityllä, jossa poikasettomat hanhet ovat viettäneet aikaa.

Koirapartion avulla hanhien viettämä aikaa on puistoissa saatu vähennettyä, kertoo Espoossa karkotuksia tehnyt ornitologi Hannu Holmström. Se merkitsee sitä, että nurmialueet on saatu pidettyä aiempaa puhtaampina, kun valkoposkihanhet ovat tehneet jätöksiään muualle.

”Tältä osin se on aika hyvin täyttänyt tehtävänsä. Silkkiniityssä on saatu jätöksiä vähennettyä ja parannettua viihtyisyyttä eli puisto on puhtaampi.”

Silkkiniityssä on paljon harrastustoimintaa ja siksi nurmen puhtaus on tärkeää. Esimerkiksi kesäisin siellä pelataan useita eri joukkuelajeja.

Valkoposkihanhien karkottamiseksi Espoo haki ely-keskukselta poikkeuslupaa ja sai sen Silkkiniityn alueelle. Koirapartion kanssa on käyty puistossa keskimäärin kolme–neljä kertaa viikossa. Vielä toukokuussa, kun kokeilu alkoi, valkoposkihanhien toivottiin siirtyvän kokonaan uusille alueille.

Näin ei ole kuitenkaan täysin käynyt.

Hetken aikaa hanhia oli puistossa vähemmän, kunnes hanhia alkoi tulla sinne taas uudestaan.

Tämä johtuu siitä, että vaikka hanhia on jonkin verran lähtenyt muualle, Tapiolaan on tullut pieniä parvia poikasettomia valkoposkihanhia muualta pääkaupunkiseudulta. Poikasettomat hanhet vaihtavat kohtalaisen usein paikkaa, Holmström kertoo.

Hänen arvionsa mukaan viime aikoina Silkkiniityssä on käynyt arviolta vajaat sata hanhea. Valkoposkihanhien kokonaismäärä on pysynyt Tapiolassa suhteellisen vakiona, noin 300–400 yksilön välillä.

”Olisimme toivoneet pikkuisen tehokkaampaa vaikutusta hanhiin.”

Holmströmin mielestä koirapartion käyttö on kuitenkin osoittanut tarpeellisuutensa. Vasta syksymmällä Espoon kaupunki käy tarkemmin läpi sitä, miten valkoposkihanhien karkottamisessa jatketaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?