Espoon laitamilla toimi 1970-luvulla niin hurja tanssilava, ettei sellaista voisi nykypäivänä kuvitellakaan - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Espoon laitamilla toimi 1970-luvulla niin hurja tanssilava, ettei sellaista voisi nykypäivänä kuvitellakaan

Alaikäisten suosimaan Björkhageniin tultiin toiselta puolelta pääkaupunkiseutua saakka katsomaan Hurriganesia ja muita 70-luvun kovimpia bändejä.

Björkhagenin lava purettiin keväällä 2004. Kuva on purkutöistä.

28.6.2019 9:33

Mitä erikoisempi ja syrjäisempi sijainti, sitä parempi bilepaikka. Niin näytetään ajattelevan nykyisin, kun miettii millaisissa paikoissa Suomessa järjestetään vaikkapa kesäfestareita, ja niin on ajateltu ennenkin.

1970-luvulla pääkaupunkiseudun nuorison yksi eniten suosimista tanssi- ja keikkapaikoista löytyi lähes metsästä.

Suur-Kauklahteen kuuluva Lasilaakso sijaitsee aivan Länsi-Espoon laitamilla. Silti sinne lähdettiin juhlimaan aina Helsingin keskustasta ja jopa Itä-Helsingistä saakka, koska siellä sijaitsi Björkhagenin lava.

Monelle 70-luvulla nuoruuttaan eläneelle pääkaupunkiseutulaiselle Björkghagen on paikka, jota muistellaan vieläkin, vaikka lava ei ole ollut toiminnassa enää vuosikymmeniin.

Nuorisoa tanssii Björkhagenissa vappuna 1977, jolloin Hurriganes oli siellä keikalla. Kuva on alun perin julkaistu Ilta-Sanomissa.

Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa toistuvat tarinat kaameassa kunnossa olleista ulkohuusseista, tappeluista ja humalajuomisesta, mutta myös rakastumisista ja ikimuistoisista keikoista.

Sen sijaan esimerkiksi Espoon kaupunginmuseon arkistoista ei löydy juurikaan kuvia lavasta. Ainut kuva on vasta purkuhetkeltä vuodelta 2004.

Björkhagenissa kävivät soittamassa lähes kaikki aikakauden kovimmat artistit ja bändit, kuten Danny, Vicky Rosti, Juice Leskinen, Sleepy Sleepers, ja Hurriganes sekä ulkomailta esimerkiksi The Lollipops ja The Renegades.

Esimerkiksi kesällä 1968 Danny aloitti kesäkiertueensa Björkhagenista ja siitä kerrottiin myös Helsingin Sanomissa. Vappuna 1977 puolestaan Ilta-Sanomat oli paikalla, kun Hurriganes esiintyi samalla lavalla.

Artikkelin kirjoittaneen toimittajan Markku Saksan mukaan tarkoituksena oli kirjoittaa hauska juttu ’farkkukansan’ vapunvietosta.

”Vaan eipä tullut!”

Hurriganes oli aloittanut keikkansa kello kymmenen aikaan. Melu oli kova ja tunnelma katossa. Kun suurin osa väestä keskittyi keikkaan ja juhlimiseen, samalla yhtä juhlijaa potkittiin maassa, Saksa kirjoittaa.

”Tuhat farkkukansalaista huutaa suosiotaan ja tömistää lattiaa niin että koko kekomainen Björkhagenin lava heiluu. Yleisömassa kiehuu kuin paksu soppa ja tunnen kuinka selkääni tönitään. Kun vilkaisen taakseni, näen kahden nahkatakin potkivan rokin tahdissa maassa makaavaa kolmatta nahkatakkista.”

Alaikäisten suosimalla lavalla järjestyshäiriöt olivat melko yleisiä, mutta monilla on Björkhagenista myös hyviä muistoja.

Toisenlaisen Björkhagenin muistavat esimerkiksi siellä soittaneet dj:t Mikko Mattlarin kirjoittamassa Stadin diskohistoria -kirjassa. Monelle tiskijukalle se oli ensimmäinen paikka, josta dj-ura lähti liikkeelle.

Jengi jorasi ja meininki oli tosi hyvä, kirjassa kuvaillaan. Mutta juhlakansa oli todella nuorta. Ilta-Sanomien mukaan juhlijat olivat lähinnä 12–16-vuotiaita.

Ainakin kesällä 1970 Björkhagen yritti myös houkutella paikalle hieman vanhempia juhlijoita Helsingin Sanomissa julkaistulla mainoksella.

”Björkhagen tarjoaa "tänä vuonna" kaikille jotain, kenenkään ei tarvitse tuntea itseään liian vanhaksi kuin ehkä aikaisemmin?”

Björkhagenin lava sijaitsi Mankinjoen varressa. Alun perin lava oli Köklax Svenska Arbetarföreningenin omistama ja se perustettiin 1950-luvulla.

50–60-luvuilla siellä kävi soittamassa perinteisiäkin tanssiorkestereita ja -artisteja, kuten Laila Kinnunen ja Eino Grön. Vilkkainta lavalla oli 60-luvun alkuvuosina, jolloin lavaa suurennettiin ja kerrotaanpa tansseissa käyneen parhaimmillaan jopa toistatuhatta juhlijaa yhtenä juhannuksena.

1970-luvulla Björkhagen meni yhä enemmän nuorisodiskon suuntaan, kun siellä alkoivat Jukka Kytöniemen pyörittämät diskoillat vuonna 1971.

Björkhagenissa juhlittiin kesäisin, ja talvisin puolestaan Esbo Västra Ungdomsföreningin (EVUF) nuorisoseuraintalolla Valhallassa, jossa Kytöniemi niin ikään piti toista diskoa.

Diskokulttuuri kukoisti Länsi-Espoossa vain yhden vuosikymmenen. Valhallassa diskoa pidettiin viimeisen kerran huhtikuussa 1977.

Kesä 1978 oli puolestaan viimeinen Björkhagenissa. Sinä kesänä siellä esiintyivät muun muassa tuolloin tuore suomalainen rockabilly-yhtye Teddy & the Tigers ja englantilainen Wild Angels. Yksi syy diskon loppumiseen oli lavan huonossa kunnossa.

Björkhagenin ja Valhallan hengessä Kytöniemi perusti syksyllä 1978 Frisco Discon Iso-Roobertinkadulle Helsinkiin, mutta se ei kuitenkaan koskaan saanut samanlaista suosiota. Siellä ikäraja oli 16 vuotta ja paikka oli toiminnassa vain muutaman vuoden.

Vuosikymmenien ajan Björkhagenin lava kuitenkin pysyi paikoillaan, kunnes pahasti rapistunut lava lopulta purettiin vuonna 2004. Enää alueella on jäljellä vain aidat ja kartassa merkintä Björkhageninpuisto muistuttamassa 70-luvun diskokesistä.

Lähteet: Mikko Mattlar: Stadin diskohistoria (2017), Marja-Liisa Lindell: Kauklahti, kotikylämme (2008).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?