Tämä näkymä on todellakin Espoosta: Matinkylän karua ostaria revitään alas

Julkaistu:

Ostarin paikalle rakennetaan kerrostaloja.


Matinkylän ostoskeskuksen purkutyöt ovat täydessä vauhdissa. Kevyet väliseinät purettiin jo alkukeväästä, ja nyt kyytiä saavat kantavat rakenteet.

HS Espoo kertoi ostarin purkamisesta huhtikuun alussa.

Purkutöiden alta ostarilta pelastettiin taidetta: talteen otettiin sekä Carita Mauryn lasimosaiikkimaalaus Valotus, joka sijaitsi ostoskeskuksen kauppakujalla sekä osa ostoskeskuksen seiniä koristaneista graffiteista.

”Pyyntö graffitien säilyttämisestä tuli asukkailta, jotka ovat muutenkin olleet aktiivisia Matinkylän ostarin suhteen. Irrotustöistä huolehti Matinkylän huolto. En usko, että olisimme kaupunkina lähteneet itse ottamaan graffitteja talteen, koska graffitit ovat luonteeltaan väliaikaisia”, kertoo osallisuussuunnittelija Niko Riepponen Espoon kaupungilta.


Ostoskeskuksen seinät oli verhoiltu suorakulmion muotoisilla julkisivuelementeillä, julkisivukaseteilla. Tämä helpotti graffitien talteenottoa, sillä julkisivu oli helppo irrottaa kasetti kasetilta, Riepponen kertoo.

Matinkylän ostarin graffitit oli maalattu vuonna 2014. Tuolloin joukko graffititaiteilijoita opasti matinkyläläisiä tekemään itse graffiteja ostarin seinille. Tarkoitus oli elävöittää ankeana pidettyä ostoskeskusta.

Nyt graffitit ja Mauryn lasimosaikkimaalaus ovat varastoituina kaupungin puutarhalla Vanttilassa. Niiden seuraava sijoituspaikka ei ole vielä tiedossa.

”Graffiteja yritetään saada Matinkylään takaisin. Itsellä on vähän sellainen ajatus, että Iso Omenan palvelutorin kokoushuoneissa on isoja seiniä, joissa graffiteja voisi käyttää. Se voisi olla sopivaa kontrastia siihen, mitä palvelutorin tilat muuten on”, Riepponen pohtii.

Kaupunki selvitti myös graffitien sijoittamista Matinkatua reunustavaan muuriin, mutta hanke ei saanut tukea naapuritaloyhtiöltä, jonka hallintaan muuri kuuluu.

Graffitien luonteeseen kuuluu väliaikaisuus, ja niiden talteen ottaminen on harvinaista, Riepponen kertoo. Muutama vuosi sitten Vantaan kaupungin taidemuseo Artsi otti talteen Vantaan urheiluvaikuttajia arvostelleen taideteoksen.

”Eihän tällaisia kovin paljoa ole. Jotkut Berliinin muurin graffitit tulee ensimmäisenä mieleen. Ja sitten tietysti Vantaa ja nyt Matinkylä”, Riepponen sanoo.


Matinkylän ostarin purkutöiden pitäisi valmistua loppukesän ja alkusyksyn aikana. Sen jälkeen alueella alkavat maanrakennustyöt. Ostarin paikalle rakennetaan kerrostaloja: yksi 16-kerroksinen ja kaksi matalampaa asuintaloa.

Nykyisten suunnitelmien mukaan kortteli valmistuu vuoden 2021 lopussa. Korttelin rakennuttaa Pohjola Rakennus.