Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

Julkaistu:

Espoon Etelä-Tapiolan lukiossa jäi 35 opiskelupaikkaa täyttämättä. Viime vuonna Etelä-Tapiolan lukioon oli korkein keskiarvoraja, nyt sinne oli helpointa päästä sisään.


Espoolaisessa Etelä-Tapiolan lukiossa on hyvin harvinainen tilanne, sillä suuri joukko haussa olleista opiskelupaikoista jäi tämän kevään yhteishaussa täyttämättä ja lukioon voi vielä hakea opiskelijaksi.

Torstaina lukio ilmoitti, että se järjestää lisähaun täyttämättä jääneistä paikoista. Niitä on 35, kun muualla Espoossa ja Kauniaisissa täyttämättä jääneitä paikkoja on yhdeksän.

Koskaan aiemmin Etelä-Tapiolan lukiossa ei ole oltu vastaavassa tilanteessa ja järjestetty lisähakua.

”Tämä on erittäin ainutlaatuinen ja kummallinen tilanne Suomen mittakaavassa. Kaikki halukkaat saivat opiskelupaikan ja sopivia hakijoita ei yksinkertaisesti riittänyt”, toteaa Etelä-Tapiolan lukion rehtori Juha Kivioja.

Etelä-Tapiolan lukio on ollut perinteisesti yksi Suomen kovatasoisimmista lukioista. Esimerkiksi tänä keväänä Etelä-Tapiolan lukio menestyi suomenkielisistä lukioista parhaiten ylioppilaskirjoituksissa STT:n lukiovertailussa.

Sinne on ollut myös kaikkein vaikeinta päästä sisään Espoossa. Esimerkiksi viime vuonna alin keskiarvo, jolla pääsi sisään, oli 9,17.

Tänä vuonna tilanne oli täysin päinvastainen. Yli yhdeksän keskiarvolla hakeneiden joukko oli aiempaa pienempi ja Etelä-Tapiolan lukiosta sai opiskelupaikan jopa 7,0 keskiarvolla.

Etelä-Tapiolan lukioon oli siis tällä kertaa Espoon lukioista kaikista helpointa päästä sisään, sillä seuraavaksi alimmat sisäänpääsykeskiarvot olivat Leppävaaran ja Kaitaan lukioissa, joissa kummassakin se oli 7,75.

Kivioja arvelee yhtenä syynä olevan se, että syksyllä aivan vieressä aloittaa uusi Otaniemen lukio, kun Pohjois-Tapiolan lukio ja Olarin lukio yhdistyvät ja muuttavat Tietotiellä. Sinne moni on hakenut hyvällä peruskoulun päättötodistuksella.

”Sellaisia ensisijaisia hakijoita, joilla on yli 9,1 keskiarvo ei ollut yksinkertaisesti meillä riittävästi aiempaan nähden. Tähän ei ole olemassa varmasti yhtä syytä, mutta varmasti yksi isoin syy on se, että Otaniemen lukio kiinnosti monia sellaisia hakijoita ensisijaisesti, jotka muuten olisivat tulleet meille.”

Etelä-Tapiolan lukiossa opiskelupaikkojen määrää on myös viime vuodesta lisätty, kuten on tehty muissakin Espoon lukioissa, sillä lukioikäisten nuorten määrän on Espoossa arvioitu kasvavan lähivuosina.

Tänä vuonna Etelä-Tapiolan lukiossa oli Kiviojan mukaan haussa 25 paikkaa enemmän kuin aiemmin.

Etelä-Tapiolan lukio ilmoitti torstaina, että sinne voivat hakea opiskelemaan vielä kaikki lukiokelpoiset hakijat, jotka ovat jo saaneet opiskelupaikan tai ovat opiskelupaikkaa vailla.

Kivioja uskoo, että lisähaku tulee kiinnostamaan hakijoita, kun moni huomaa, että Etelä-Tapiolan lukioon on mahdollista vielä päästä ja mahdollisesti alemmalla keskiarvolla kuin aiempina vuosina.

”Odotettavissa on, että hakijoita tulee paljon ja ehkä tänne uskaltavat hakea ne, jotka eivät muuten hakisi.”

Samalla Kivioja arvelee, että lisähaku aiheuttaa ketjureaktion muissa lukioissa, kun niihin jo valitut opiskelijat hakevat lisähaussa Etelä-Tapiolan lukioon.

”Siinä mielessä yhteishaku ei ole tässä kohdin täysin onnistunut. Tämä varmasti aiheuttaa lisätyötä monessa lukiossa, jos ja kun niihin jo valitut opiskelijat hakevat meille.”

Tänä vuonna Etelä-Tapiolan lukioon jo valittujen opiskelijoiden yhteenlaskettu keskiarvo on 9,27. Haku Etelä-Tapiolan lukion täyttämättä jääneille paikoille alkaa perjantaina ja päättyy torstaina 20.6.

Muiden Espoon lukioiden valintatilanteen voi katsoa Espoon kaupungin sivuilta. Vantaan ja Helsingin tiedot löytyvät vastaavasti näiden kaupunkien verkkosivuilta. Tämän lisäksi Helsingissä on useita yksityislukioita.