Espoolainen Elisa löysi liikuntapaikalta kaksi kaarta, joista ei ottanut mitään tolkkua – Espoo: Emme tiedä, mitä niillä pitäisi tehdä

Julkaistu:

Ulkoliikuntapaikan venytyskaaria ihmetellyt Elisa Mäkinen oli yhteydessä Espoon liikuntapalveluihin. Vastaus oli, että sielläkään ei tiedetä, mitä venytyskaarilla pitäisi tehdä.


Mitä näillä tangoilla oikein olisi tarkoitus tehdä? Tätä ihmetteli Saunalahdessa asuva Elisa Mäkinen ystävineen Kummelivuoren ulkoliikuntapaikalla.

Liikuntapaikalla on leuanvetotangon ja vasta- ja selkälaitteen lisäksi kaksi kaarta, joiden käyttötarkoitus kummastuttaa Mäkistä.

”Kokeilin laittaa jalat matalammalle kaarelle ja vetää leukoja korkeammalla kaarella, mutta se ei onnistunut, sillä tanko on liian paksu.”

Hän laittoi kaarista viestin Espoon liikuntapalveluihin. Sieltä vastattiin, ettei heilläkään ole tietoa siitä, mihin laitteita tulisi käyttää ja että kyseisestä liikuntapaikasta vastaa kaupunkitekniikan keskus, jolta asiaa voisi halutessaan kysyä.

Itsekin liikunta-alalla työskentelevä ja muun muassa pilatesta ohjaava Mäkinen kyseli vinkkejä kaarten käyttöön myös Facebookissa. Siellä joku linkkasi Mäkiselle Kouvolan kaupungin videon, jossa vastaavia kaaria käytetään kyykkyjen tekemiseen niin, että liikkuja seisoo pienemmällä kaarella ja pitää kiinni suuremmasta. Tämä ei vielä riittänyt vakuuttamaan Mäkistä.

”Kyykkyjä voisi tehdä ihan hyvin myös ilman kaaria”, Mäkinen sanoo.

Pääkaupunkiseudun ulkoliikuntapaikkoja esittelevässä kartassa Kummelivuoren ulkoliikuntapisteen varustetaso on kuvattu seuraavasti: leuanvetotanko, selkä- ja vatsapenkki sekä venytyskaaret.

Tämä viittaisi siihen, että kaaria voisi käyttää venyttelyyn. Näin tehdään myös Kouvolan kaupungin videolla, tosin siinä käytössä olevassa kaaressa on poikkipuita, joihin voi asettaa venytettävän jalan. Tällaisia ei Kummelivuoren puiston kaaressa ole.

”Jos joku haluaa venytellä, puu tai penkki ajaa saman asian, ei siihen kaarta tarvita”, Mäkinen kummastelee.


Alunperin laitteiden yhteydessä on todennäköisesti ollut pienet ohjetaulut, mutta niillä on taipumusta hävitä ajan kuluessa, sanoo vihertyöpäällikkö Merja Myyry Espoon kaupungilta..

”Ne ovat vähän modernimman mallisia tällaisia riippumiseen tai venyttelyyn käytettäviä välineitä, joita jokainen voi oman mielihalunsa mukaan käyttää. Niissä ei ole tiettyä tapaa, jolla pitäisi liikkua”, Myyry kuvailee venyttelykaarta.

Kuinka onnistunut väline tällainen venyttelykaari on, jos Espoon liikuntapalveluissakaan ei osata sanoa, miten sitä pitäisi käyttää?

”Ei se välttämättä kauhean onnistunut valinta ole. Se on kurjaa, jos ne koetaan hyödyttömiksi”, Myyry sanoo.

Kummelivuoren liikuntavälineet ovat olleet paikallaan muutaman vuoden eikä niistä ole Myyryn mukaan tullut kaupungille aikaisemmin palautetta.