Autoilijat valtasivat kävelyaukion pysäköintialueeksi, vaikka vieressä olisi ilmaisia paikkoja: ”Ihmisten pitäisi jaksaa kävellä 10–15 metriä”

Julkaistu:

Aukion laidalla toimiva yrittäjä pelkää väärinpysäköinnin aiheuttavan vaaratilanteita.


Espoon Kauklahdessa sijaitseva kävelyaukio on pahimmillaan muistuttanut epävirallista parkkipaikkaa. Autoja pysäköidään aukiolle, vaikka aukion laidalla olisi vapaita asiointipaikkoja.

Osa aukiolle pysäköijistä asioi aukion laidalla sijaitsevassa lihakaupassa. Villi pysäköinti harmittaa lihakauppias Anders Ordénia. Hän pyörittää lihakauppa Ordénia yhdessä veljensä Jörgen Ordénin kanssa.

”Ei se ole hyvä asia. Kesällä, kun aukiolla liikkuu paljon ihmisiä, voi tulla vaaratilanteita. Kyllähän ihmisten pitäisi tajuta, ettei se ole parkkipaikka”, Anders Ordén sanoo.

Aukion toisella laidalla on päiväkoti ja aukiolla liikkuu myös lapsia, joiden turvallisuudesta Ordén on huolissaan.

Ordén epäilee, että osa autoilijoista ehti tottua aukiolle pysäköintiin talvella, kun pysäköintipaikat olivat lumen takia tiukassa. Nyt vanhasta tavasta on vaikea päästä eroon.

Ordén sanoo kertovansa asiakkaille, että pysäköintipaikkoja löytyy aukion laidalta.

”Pysäköinti aukiolle on nyt saatu onneksi puolittumaan. Se on selvästi vähentynyt”, hän sanoo.

Kokonaisuudessaan Ordén on Kauklahden pysäköintipaikkatilanteeseen ihan tyytyväinen.

”Ei pysäköintipaikkoja koskaan liikaa ole, mutta verrattuna keskustan paikkoihin, Kauklahdessa on pysäköintipaikkoja ihan hyvin. Toki jos kadunvarren suuntaisia paikkoja muutettaisiin vinopaikoiksi, saataisiin vähän lisää parkkipaikkoja”, hän pohtii.

Aukiosta on kevään aikana tullut kaupungin pysäköinninvalvontaan joitakin valvontapyyntöjä. Tämä ei ole mitenkään epätavallista, sanoo pysäköinnintarkastaja Pekka Kuusinen.

Kuusisen mukaan pysäköinninvalvonta käy Kauklahdessa parhaimmillaan useita kertoja viikossa, eikä mitään erityisiä ongelmia ole siellä havaittu.

Espoon kaupungin lakimies Petteri Aumala muistuttaa, että aukio on torialuetta eikä siinä saa pysäköidä. Lailliset parkkipaikat löytyvät aukion laidalta.

”Ihmisten pitäisi jaksaa kävellä se 10–15 metriä. Monelle tuntuu olevan sisäänrakennettua se, että ajetaan ihan oven eteen, vaikka se ei kaupungissa aina ole mahdollista”, Aumala sanoo.

Pysäköintiä lukuun ottamatta aukio ei ole ollut kovin aktiivisessa käytössä. Kauklahti-seuran aktiivi Hanne Österberg toivoisi aukiota torikäyttöön.

Samalla vähenisi todennäköisesti myös pysäköinti aukiolla.

”Olisi hienoa, jos aukio olisi kaikkien käytössä. Siinä voisi olla esimerkiksi kirpputori tai torimyyntiä. Se on tietysti yksi kysymys, kiinnostaako se torimyyjiä.”

Kauklahti-seura on järjestänyt aukiolla tapahtumia, mutta järjestäminen vaatii aina oman luparumbansa, Österberg sanoo.

”Siinä on aina oma vaivansa. Kaupungilta lupa heltiää yleensä oikein helposti, mutta jos kyseessä on yleisötapahtuma, pitää vielä erikseen tehdä poliisille ilmoitus yleisötilaisuudesta.”

Parhaimmillaan aukio voisi olla asukkaille tärkeä kohtaamispaikka, Österberg uskoo.

Kauklahteen suunnitellaan uutta Lasihytin asuinaluetta junaradan eteläpuolelle. Kauklahti-seuraa toivoo, että myös sinne saataisiin toriaukio.