Postin jakelussa uusi harmi: Paketteja päätyy lukkojen takana oleviin pakettiautomaatteihin – Oven avaajia huudellaan Facebookissa

Julkaistu:

Postin pakettiautomaatteja löytyy yhä useammasta taloyhtiöstä. Välillä näihin suljettujen tilojen automaatteihin päätyy vieraiden postia.


Smartpost-automaatit helpottavat pakettien lähettämistä ja vastaanottamista. Esimerkiksi vuorokauden ympäri olevan kaupan yhteydessä toimiva automaatti on käytettävissä niin ikään ympärivuorokautisesti.

Smartpost-pisteitä on yhteensä noin 1 400. Näistä 10–20 prosenttia on taloyhtiöiden omia pakettiautomaatteja. Palvelu on ollut suosittu ja uusia pakettiautomaatteja avataan viikoittain.

Suljetuissa tiloissa sijaitsevat automaatit aiheuttavat kuitenkin myös päänvaivaa: välillä niihin päätyy paketteja henkilöille, jotka eivät asu talossa eivätkä siksi pääse noutamaan lähetystään.

Näin on käynyt esimerkiksi Suurpellossa. Asukkaat etsivät ovien avaajia alueen Facebook-ryhmästä.

Sosiaalisen median puskaradiot ovatkin suosittuja paikkoja etsiä apua rakennukseen pääsemiseen.

Postille ongelma on tuttu.

”Mittakaava on onneksi pieni, mutta tietenkin jokainen tuollainen tapaus on kaikille osapuolille hyvin ikävä”, sanoo Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen.

Virheitä sattuu Huttusen mukaan sekä käyttäjien että järjestelmän vuoksi. Tilausta tehdessään asiakas saattaa epähuomiossa valita toimituspaikaksi automaatin, joka on taloyhtiön tiloissa.

Vika voi olla myös järjestelmässä. Kaikki verkkokaupat eivät ole päivittäneet sivuilleen tietoa pakettiautomaattien tarkoista sijainneista.

Tilaaja ei siis saa myyjältä tietoa siitä, onko pakettiautomaatti julkisella paikalla.

Joissakin verkkokaupoissa järjestelmä etsii asukkaan osoitteen perusteella lähimmän pisteen ja lähettää ohjaa paketin sinne. Tämä on yleinen syy etenkin ulkomaisten verkkokauppojen kohdalla.

Verkkokaupat päivittävät Huttunen mukaan järjestelmänsä hyvin nopeasti aina, kun saavat tiedon virheestä.

Postin toive on, että asiakkaat eivät huhuilisi ovien avaajia Facebookissa tai muualla sosiaalisessa mediassa. Huttusen mukaan somesta avun etsiminen on hyvin epävarmaa ja voi aiheuttaa taloyhtiölle ylimääräistä vaivaa.

”Mielellämme hoitaisimme tällaiset tilanteet niin, että Posti hoitaa sen asian kuntoon, oli syy taustalla mikä tahansa.”

Asiakkaiden tulisi ilmoittaa väärään automaattiin päätyneistä paketeista Postille, jolloin lähetys ohjataan oikeaan paikkaan.

Posti ilmoitti keskiviikkona 200 työpaikan vähennyksistä. Yhtiön palvelupisteistä vähennetään 106 henkilöä. Omia myymälöitään Posti sulkee 18. Vähennystä paikataan esimerkiksi pakettiautomaatteja lisäämällä.