Espoolainen Soile askarteli ampiaiskarkottimen suodatinpussista, ampiaiset riensivät oitis paikalle – Hyönteistutkija tyrmää valepesät

Julkaistu:

Ampiaisia yritetään karkottaa itse virkatuilla valepesillä ja suodatinpusseilla. Hyönteisasiantuntija tyrmää suosittujen valepesien tehon.


Netti on täynnä erilaisia niksejä siitä, kuinka ampiaiset saa karkotettua vaikka omalta kotipihaltaan.

Harmaasta villalangasta virkattujen tai sanomalehdestä ja kahvinsuodatinpussista kyhättyjen ampiaisten valepesien on esimerkiksi väitetty toimivan ampiaisten pesimisen estämiseksi.

Hyönteisasiantuntija pitää kuitenkin valepesiä täysin tehottomina.

Myös espoolainen Soile Heikkinen huomasi, ettei valepesistä taida olla mitään hyötyä.

Hän oli päättänyt kokeilumielessä testata, kuinka esimerkiksi netissä leviävä ohje sanomalehdellä täytetystä kahvinsuodatinpussista tehoaa ampiaisiin. Eipä tehonnut. Se käy hyvin ilmi Heikkisen HS Espoolle lähettämässä kuvasta.


Pikemminkin valepesä on toiminut hyvänä ampiaisten houkuttajana kuin karkottajana, sillä Heikkisen ottamassa kuvassa leikkimökin kattoon ripustetun ampiaisten valepesän alta löytyy aivan oikea ampiaispesä.

”Tämähän näyttää toimivan niin, että minne haluaa rakentaa pesän – eli juuri toisin päin!” Heikkinen toteaa hieman huvittuneena.

Heikkinen päätti testata valepesää, sillä varsinkin viime kesänä hänen kotinsa pihamaalla oli paljon ampiaisia.

Tänäkin kesänä ampiaisia todennäköisesti on pihamaalla, sillä leikkimökistä löytyi toinenkin ampiaispesä.

Ampiaisten pesimistä ei pystytä valepesillä ennalta estämään, toteaa yli kymmenen vuoden ajan ampiaispesiä tutkinut Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Jouni Sorvari.

Hänen mukaansa valepesät ovat tehottomia, sillä ampiaiset erottavat herkästi aidon pesän keinotekoisesta.

”Ampiaiset kyllä tunnistavat toisen ampiaispesän. Eihän ihminenkään luule kalliota kerrostaloksi. Tässä on kyse vähintään yhtä suuresta erosta. Ampiaisilla on myös hirveän hyvä hajuaisti. Ne tunnistavat, onko pesä tehty suodatinpaperista tai villasta vai onko se aito.”

”Eihän ihminenkään luule kalliota kerrostaloksi. Tässä on kyse vähintään yhtä suuresta erosta.”

Sorvarin mukaan ampiaiset eivät esimerkiksi välttele vanhoja, tyhjiä pesiä ja saattavat siksi rakentaa pesän melko lähelle tai samaan kohtaan, jossa ennenkin on ollut pesä. Joka vuosi pesän perustaa kuitenkin eri kuningatar.

Vaikka valepesän kohdalle ei olisikaan tullut oikeaa ampiaispesää, Sorvarin mukaan syy ei ole valepesässä.

”Jos jossain kohdin ei ole ampiaispesää, siihen ei todennäköisesti olisi muutenkaan tullut ampiaispesää.”

Ampiaisten määrässä on myös vuosien välillä eroja ja siksi ampiaispesää ei välttämättä tule joka vuosi samaan kohtaan, Sorvari kertoo.


Joskus ampiaispesä on sellaisessa paikassa, jossa ampiaiset häiriintyvät ihmisen läsnäolosta. Ampiaispesää ei kuitenkaan kannata lähteä hävittämään omin päin, sillä ampiaisenpistot voivat olla jopa hengenvaarallisia.

”Jos ampiaispesä häiritsee, suosittelen ehdottomasti kääntymään ammattilaisen puoleen. En itsekään lähtisi ampiaispesää poistamaan, vaikka olenkin ampiaisia kauan tutkinut”, Sorvari kertoo.

Ampiaisia voi myös yrittää saada ravinnonhakumatkalle muualle pihamaalle. Sorvarin mukaan ampiaisbaarilla, kuten broilerinluilla tai vanhoilla hedelmillä, pystyy ampiaisia houkutella toisaalle. Sen sijaan valepesissä on hänen mukaansa kyse vain urbaanista legendasta.