Yksinkertainen keino tepsi: Valkoposkihanhet katosivat käytännössä kokonaan Espoon Tapiolasta - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Yksinkertainen keino tepsi: Valkoposkihanhet katosivat käytännössä kokonaan Espoon Tapiolasta

Tapiolan alueen hanhista tuli asukkailta niin paljon palautetta, että kaupunki haki ely-keskukselta poikkeuslupaa hanhien karkottamiseen.

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu. Sen tappaminen ja luvaton häiritseminen on laitonta.­

29.5.2019 11:43

Tapiolassa on ryhdytty karkottamaan nurmialueilla viihtyviä valkoposkihanhia koirapartioiden avulla.

Alustavat tulokset hanhien karkotuksista näyttävät tapiolalaisten kannalta lupaavilta: kun karkotukset aloitettiin, oleskeli Leimuniityllä ja Silkkiniityllä yli tuhannen valkoposkihanhen parvi. Viimeisimpien havaintojen mukaan alueella on nyt enää reilu kymmenen hanhea.

”Jo nyt muutaman karkotuskerran perusteella olemme huomanneet, että karkotuksista on hyötyä. On tietysti riski, että hanhet tottuvat jossain vaiheessa koiriin. Tämä on vähän kilpajuoksua sitä vastaan. Voi olla, että sitten vaaditaan voimakkaampia pelotteita” sanoo Hannele Vepsäläinen Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Voimakkaampiin pelotteisiin on jo Espoossa varauduttu. Jossain kohtaa kaupunki saattaa ottaa käyttöön lennokkeja, joilla hanhia hätyytellään.

”Haluamme ensin tutkia, miten koiralla karkottaminen toimii. Voi olla, että lennokkejakin päästään tämän kauden aikana kokeilemaan”, Vepsäläinen sanoo.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu eikä sitä saa vahingoittaa. Hanhien karkottamiseenkin vaaditaan ely-keskuksen poikkeuslupa.

Espoo haki poikkeuslupaa, sillä asukkailta oli tullut niin paljon palautetta viheralueilla laiduntavista valkoposkihanhista. Ihmisille eniten harmitusta aiheuttavat valkoposkihanhien ulosteet: nurmikkoa natustava hanhi ulostaa noin joka toinen minuutti.

"Ravinto, jota valkoposkihanhi syö, on pääasiassa ruohoa. Hanhella ei ole pötsiä kuten esimerkiksi lehmällä eikä se kierrätä ravintoa syömällä omaa ulostettaan, kuten esimerkiksi jänis. Tämän takia hanhen syömä ravinto tulee nopeasti ulos ulosteena, ja sitten hanhi joutuu taas syömään", selittää Suomen ympäristökeskuksen (Syke) vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos.

Valkoposkihanhien ulosteesta ei ole löydetty isompia taudinaiheuttajia kuten salmonellaa. Mutta intoa piknikviltin levittämiseen tai kärrynpyörien heittämiseen nurmikolla hanhien ulosteet vähentävät selvästi.

”Tapiolassa keskeiset viheralueet ovat olleet hanhien takia jopa käyttökelvottomia”, Vepsäläinen summaa.

Lintujärjestö Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi muistuttaa, että karkotukset tulee hoitaa hallitusti.

”Jos kyse on kohteesta, jossa hanhien ei toivota olevan ja hanhilla on muita alueita, jossa oleskella ja karkottaminen ratkaisee konflikteja, en näe karkotuksissa ongelmaa. Olisi kuitenkin hyvä pitää huolta, että hanhilla olisi joku muu paikka olla, jos ne karkotetaan yhdestä paikasta”, Lehtiniemi sanoo.

Espoossa ei ole seurattu sitä, minne Tapiolasta karkotetut hanhet ovat siirtyneet. Ainakaan miltään muilta alueilta ei ole tullut karkotusten jälkeen valituksia siitä, että jonnekin olisi ilmestynyt suuri parvi hanhia, Vepsäläinen kertoo.

Valtaosa hanhista on todennäköisesti asettunut jonnekin lähistölle, esimerkiksi Laajalahdelle. Toukokuun alussa Tapiolassa havaittujen hanhien joukossa oli todennäköisesti myös sellaisia valkoposkihanhia, jotka olisivat joka tapauksessa jatkaneet muuttoaan Suomesta kohti Venäjää, eli ne olisivat lähteneet, vaikkei niitä olisikaan karkotettu, Syken Mikkola Roos arvioi.

Vepsäläinen muistuttaa, että karkotuksia saa tehdä vain kaupungin palkkaamat sopimusmetsästäjät. Hekin pitävät koiransa kytkettynä karkotusten ajan. Tavalliset koiranomistajat eivät saa päästää koiraansa juoksemaan hanhiparven sekaan.

Hanhet viihtyvät nurmiaukeilla, sillä niistä löytyy runsaasti hanhille sopivaa ravintoa. Yksi keino hanhihaittojen ehkäisemiseksi olisi suunnitella viheralueet niin, etteivät ne enää houkuttelisi hanhia.

”Hanhet tykkäävät leikatusta ruohosta. Jos nurmi on liian pitkää, ne eivät enää viihdy. Hanhet myös syövät mielellään heinäkasveja, niitä voisi korvata esimerkiksi hanhikilla, se ei hanhille maistu”, Lehtiniemi selittää.

Uusien alueiden suunnittelussa hanhinäkökulmaan voisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, Vepsäläinen pohtii.

”Isojen viheralueiden uudelleenrakentaminen on iso investointi. Mutta pitkän tähtäimen suunnitelmana uusissa puistoissa tämän näkökulman voisi huomioida. Hanhen kanssa nimittäin varmasti eletään tiivisti jatkossakin.”

Yksi vaihtoehto olisi myös suunnitella hanhille erikseen omia hanhipeltoja, jotka olisi varattu vain hanhien käyttöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?