”Täällä ei parkkipirkkoja kaivata” – Parkkipaikkojen vähyys kuumentaa Espoossa, kaupunki vihjaa sakottavansa löyhemmin juhlakautena

Julkaistu:

Juhlakautena vieraspaikkojen vähyys näkyy Espoossa. Kaupungille kannattaa ilmoittaa, mikäli järjestää juhlat, joihin on tulossa paljon autollisia vieraita.


Juhlat tiedossa, mutta miten autolla tuleville vieraille löytyy parkkipaikkoja? Varsinkin kerrostaloalueilla taloyhtiön vieraspaikat ja kadunvarsipysäköintipaikat eivät välttämättä riitä kaikille juhlavieraille.

Espoossa vieraille tarkoitettujen parkkipaikkojen vähyys näkyy kaupungin mukaan etenkin ylioppilas-, valmistujais- ja konfirmaatiojuhlien aikaan, kun vieraita on paljon.

Kunnallisesta pysäköinninvalvonnasta vastaavan Espoon kaupungin lakimiehen Petteri Aumalan mukaan varsinaista ratkaisua vieraspaikoituksen hetkelliseen lisäämiseen ei ole keksitty, vaikka sitäkin on kaupungin sisällä suunniteltu.

Aumalan mukaan pysäköinninvalvonta saattaa kuitenkin juhlien aikaan katsoa autojen väärin pysäköintiä suopeammin kuin muulloin. Tässä tapauksessa juhlista ja niiden ajankohdasta pitää etukäteen ilmoittaa kaupungin teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalveluun.

Kun asiasta on ilmoitettu, Aumalan mukaan on mahdollista, että vieraat saavat väliaikaisesti pysäköidä auton esimerkiksi jalkakäytävälle, johon normaalisti ei saa pysäköidä.

”Tällaisissa tapauksissa pyrimme ilmoittamaan pysäköintivalvojille, etteivät he menisi juuri sinne silloin. Emme toki voi täysin luvata kenellekään, ettei sitä sakkolappua tulisi.”

Tällainen toimintapa on Aumalan mukaan käytössä, koska kaupungille tulee jatkuvasti palautetta vieraspysäköinnin järjestämisestä. Varsinaiset vieraspaikat kuuluvat usein taloyhtiöiden vastuulle, mutta monessa taloyhtiössä vieraspaikkoja on liian vähän.

Kadunvarsipysäköintipaikkojen aikarajoitukset ovat puolestaan ongelma joissain osin Espoota. Esimerkiksi Leppävaarassa on koettu, että yli kahden tunnin pysäköintipaikkoja on liian vähän.

”Yleisesti ottaen täällä ollaan huolestuneita siitä, että pysäköinti saattaa ajoittain vaikeutua. Päivänselvää on se, ettei esimerkiksi lakkiaisten aikaan täällä parkkipirkkoja kaivata”, toteaa Leppävaara-seurassa mukana oleva Kalevi Toivola.

Viime vuosina myös Suurpellon alueella pysäköintipaikkojen vähyys on ollut esillä. Suurpelto-seuran puheenjohtajan Eira Monosen mukaan erityistä kysymystä vieraspysäköinnistä ei ole kuitenkaan tullut.

”Aina välillä toki keskustelemme siitä, onko riittävästi parkkipaikkoja vai ei.”

Monosen mukaan alueen parkkipaikkojen määrä on muutaman vuoden takaisesta kuitenkin parantunut.

Hetkellisen vieraspysäköinnin parantaminen liikennemerkein oli kaupungin suunnitelmissa vielä pari vuotta sitten. Tuolloin suunniteltiin mahdollisuutta, että kun juhlia järjestävä tekee kaupungille ilmoituksen, kaupunki toisi paikalle väliaikaiset liikennemerkit.

Tähän ei koskaan kuitenkaan päädytty, ja Aumalan mukaan hanke kaatui myöhemmin sen vaivalloiseen toteutukseen.

”Se koettiin raskaaksi menettelyksi, koska se edellyttäisi sekä väliaikaisen liikennemerkin tuomista että poisviemistä alueelle ja toisi kustannuksia.”

Aumalan mukaan uutta vaihtoehtoa vieraspaikkojen väliaikaiseen lisäämiseen ei ole tämän jälkeen kehitetty.